Advertentie
sociaal / Nieuws

Regering houdt vast aan nieuwe verdeling bijstandsbudget

Ondanks kritiek van gemeenten die tekorten vrezen bij het uitkeren van de bijstand, houdt de regering vast aan de nieuwe verdeling van het budget. In het voorjaar van 2016 zal worden bekeken of de aangepaste rekenmethode werkt.

05 oktober 2015

Ondanks kritiek van gemeenten die tekorten vrezen bij het uitkeren van de bijstand, houdt de regering vast aan de nieuwe verdeling van het budget. In het voorjaar van 2016 zal worden bekeken of de aangepaste rekenmethode werkt.

Teleurgesteld

Dat zei PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) maandag in een reactie op alle ophef. Ze snapt dat wethouders die het met minder budget moeten stellen daar teleurgesteld over zijn, zo stelt ze. Maar bij ‘elke herverdeling is sprake van plussen en minnen.' Het merendeel van de gemeenten gaat er op vooruit. Klijnsma benadrukt dat het huidige rekenmodel, waarmee het totale budget van 5,6 miljard euro over alle gemeenten wordt verdeeld, is ontwikkeld in nauw overleg met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ze sprak met de VNG af het model in het voorjaar van 2016 te evalueren.

Zeer ontstemd
Gemeenten hadden de afgelopen dagen kritiek op de rekenmethode. Zo vond de gemeente Den Haag dat de staatssecretaris de tijd moet nemen voor een ander rekenmodel voor de bijstand. Den Haag krijgt in 2016 volgens de rekenregels iets meer geld. Maar de 2,3 miljoen euro stemt wethouder Rabin Baldewsingh niet bepaald tot tevredenheid. ‘In 2014 hebben we nog 367 miljoen gekregen en in 2015 329 miljoen. We moeten het dan nog altijd met 36 miljoen minder doen dan twee jaar daarvoor. Dat is gigantisch veel. Ik ben daar dan ook zeer ontstemd over. Het kabinet zegt dat na de crisis het licht weer schijnt in het dal. Maar dat geldt nog zeker niet voor de gemeenten. Dit is een ondoordacht plan. De staatssecretaris moet de tijd nemen om met een ander model te komen', zegt Baldewsingh.
 

Juridische procedure
De gemeente Den Haag verzet zich al lange tijd tegen het nieuwe rekenmodel. In het begin van dit jaar is Den Haag een juridische procedure tegen de Staat gestart. De dagvaarding is vorige week officieel de deur uitgegaan. ‘Utrecht heeft zich al bij ons aangesloten. Ik hoop dat Amsterdam dat ook doet, want de grote gemeenten worden onevenredig hard getroffen ten faveure van de kleine en middelgrote gemeenten. Voor ons is het ook niet helder waarom dit zo wordt berekend. We snappen dat het kabinet moest bezuinigen, maar hier is niet goed over nagedacht.' De gemeente heeft zelf een onderzoek gedaan en diverse verbeteringen voorgesteld voor het plan. ‘We willen allemaal een goed systeem, maar dit knelt. Ik pleit er daarom voor terug te gaan naar het oude model totdat er een nieuwe model is dat wel goed werkt.'
 

Onvoorspelbaar
Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten, pleit ook voor een rustpauze. De komende twee jaar moeten worden gebruikt om het model te verbeteren, vindt de organisatie. Volgens Divosa moet het bijstandsbudget in 2016 en 2017 worden verdeeld op basis van de werkelijke uitgaven in de afgelopen jaren. Het huidige rekenmodel geeft voortdurend problemen en leidt tot een onvoorspelbare verdeling van uitkeringsbudgetten. Veel gemeenten zeggen de dupe te zijn van een nieuw rekenmodel op basis waarvan zij geld krijgen voor bijstandsuitkeringen. Werd dat budget voorheen becijferd op basis van het daadwerkelijke aantal uitkeringsgerechtigden, de afgelopen jaren zitten er variabelen in zoals de bevolkingssamenstelling en de situatie van de arbeidsmarkt. Veel gemeenten, vooral de grote, krijgen daardoor te weinig geld voor uitkeringsgerechtigden. Maar volgens Divosa gaat het ook om kleine en middelgrote gemeenten.
 

Grootste daler

Ook kleine(re) gemeentes zeggen te weinig geld te krijgen. Divosa berekende, op basis van voorlopige cijfers, dat Goeree-Overflakkee er volgend jaar bijna 25 procent op achteruitgaat. Dat is de grootste daler, maar ook gemeenten als Ameland, Midden-Delfland en Strijen krijgen minder. Woudenberg krijgt juist ruim 18 procent meer. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Het feit dat lagere overheden "klaar" zijn met de in zichzelf gekeerde ministeries en nu zelfs gaan procederen zegt genoeg over de grote scheuren die in het overheidssysteem zijn ontstaan.

VNG is ook al geen echte spreekbuis meer van gemeenten, gezien de opkomst van het g32 overleg.

Je vraagt je af wat Plasterk en diens ministerie voor lager overheden nog voor meerwaarde heeft en wanneer de Tweede Kamer eens wakker wordt.

Arnold / gemeentemabtenaar
Deze regering vertoont dictatoriale trekjes. En dat weten ze nog aardig verborgen te houden. Het wordt tijd dat mensen die direct met dit kabinet moeten overleggen eens uit de school klappen hoe deze wereldvreemde club zich opstelt in "overleggen" en "onderhandelingen".
bijstand / medewerker SVB
Is het nu zo vreemd dat van gemeenten wordt verwacht dat zij zuinig met de hun toegekende middelen omspringen?
Arnold / gemeentemabtenaar
@bijstand. Dat is niet vreemd dat wordt ook terecht verlangd van gemeentes. Alleen belanden door rijksmaatregelen (o.a.verkorten WW) mensen veel sneller in de bijstand en het aantal bijstandsklanten groeit dus explosief. Een gemeente kan geen werk creëren, dus het blijft bij begeleiden naar werk. Aangezien er veel banen verloren zijn gegaan is het niet realistisch om ervan uit te gaan dat gemeenten het aantal bijstandsklanten stabiel kan houden. Maar dit is helaas de Haagse manier van "bezuinigen".
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Je kunt ook zo redeneren: de gemeenten die door het nieuwe verdeelsysteem minder ontvangen hebben in het verleden altijd teveel ontvangen. Wat valt er dan nog te zeuren?

Er moet uiteraard wel sprake zijn van een redelijke afbouwregeling (algemene beginselen van behoorlijk bestuur!!!).
Advertentie