Advertentie
sociaal / Nieuws

Raad Nieuwegein wil geen sluiting overlasttunnel

De duikeendtunnel in Nieuwegein moet dicht blijven, vinden buurtbewoners en de burgermeester. De raad vindt echter van niet.

30 september 2013

De gemeente Nieuwegein zit met een tunneltje in de wijk Doorslag in zijn maag. Een meerendeel van de gemeenteraad vindt dat niet de tunnel, maar de overlastveroorzakers aangepakt moeten worden.

Hotspot overlast
Burgemeester Frans Backhuijs wil de tunnel voorgoed sluiten, omdat het een 'hotspot' is voor allerlei overlast van hangjongeren in de wijk. Een merendeel van de gemeenteraad heeft daar principiële bezwaren tegen en besloot dat de tunnel open moet blijven.

Buurtbewoners de dupe
De raad vindt dat niet de tunnel, maar de overlast het probleem is. Dat zou moeten worden aangepakt, maar daar heeft diezelfde raad geen geld voor over. Nu dreigen de buurtbewoners de dupe te worden, stelt de lokale PvdA-fractie maandagochtend. Veel buurtbewoners hebben echter in een enqûete aangegeven de voorkeur er aan te geven dat de Duikeendtunnel weer dicht gaat. De tunnel werd twee jaar geleden gesloten vanwege de overlast, maar ging voor de zomer weer open.
 

De wijk Doorslag kampt al zeker 10 jaar met ernstige overlast van hangjongeren.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bewoners rond Park Doorslag
De gesloten tunnel draagt wezenlijk bij tot beheersbaarheid (niet tot volledige oplossing) van de problemen. Zowel voor omwonenden, voor politie en voor het beperken van kosten voor burgers. Definitieve sluiting is de enige nog reële optie.Het is ook de uitdrukkelijke wens van bewoners, wat tot uiting kwam in de door de gemeente uitgevoerde enquete. Er is al veel gedaan en geprobeerd door gemeente, wijkzorg en politie.Deze zijn gebonden aan regels, terwijl overlastplegers regels aan hun laars lappen en zich gedragen als recidivisten.

Het heeft de gemeenschap inmiddels enorm veel geld gekost. Inzet van politie, wijkzorg, schoonmaken, herplaatsen van met regelmaat vernield straatmeubilair, straatlantaarns, brandstichtingen, vernielde bomen en struiken. Dit nog los van diefstal, schade aan gebouwen, woningen en voertuigen. Niets daarvan is verhaald op daders. De VVD fractie onder aanvoering van de heren Schat en Snoeren komt niet verder dan het schrijven van brieven aan de burgemeester waarop eenieder de antwoorden al weet. Het zijn de burgers die opdraaien voor de kosten. Niet de daders. Er wordt veel flink gedaan over handhaven, terwijl men de ogen sluit voor de problemen waarmee handhavers te maken hebben. De heren van de VVD zijn principieel, terwijl het zou helpen wanneer zij het gezonde verstand zouden gebruiken en oog zouden hebben voor de werkelijkheid.

Bewoners rond park Doorslag

Freakrunner
Badboys hangjongeren in Nieuwegein - Zes hangjongeren Buzz, Bulls Eye, Kootch, Bullet, Wizard en Speed hangen dagelijks op straat in Nieuwegein door conflicten met hun ouders. Al gauw besluiten de jongens als een bende de verkeerde pad op te gaan en doen vele dingen die god verboden heeft, zoals overvallen, plofkraken, auto inbraak, diefstal en moord. De jongens zijn probleemkinderen die de straten van Nieuwegein terroriseren. Ook bij de politie zijn de jongens niet onbekend en worden ze regelmatig gearresteerd. Nadat er geld verdwijnt in de groep, ontstaat er een conflict tussen twee leden en sterft één van jongens door zinloos geweld. Bulls Eye kan als verdachte er niet mee leven en geeft zich kort daarna aan bij de politie. Na twee jaar gevangenisstraf komt Bulls Eye weer vrij en neemt de groep een wijze beslissing. Ze stoppen met hun criminele activiteiten.



https://www.youtube.com/watch?v=eqxtAQ8wYLo&t=25s



Haseena Bakhtali / Raadslid Nieuwegein
Wij hebben ook een oproep aan het college gedaan.



Geacht college,

De Raad had in juni al na uitvoerig beraad besloten dat de Duikeendtunnel moet worden opengesteld. PvdA wethouder Adriani en de burgemeester spraken daarop de raadsleden aan alsof het kleuters zijn en stelden dat ze een onbezonnen besluit namen.



Wij moesten aan u uitleggen dat het college heeft uit te voeren wat de Raad bepaalt en niet omgekeerd. En de Raad heeft bepaald dat de tunnel wordt opengesteld.



U kwam vervolgens met een budgetvoorstel dat gepaard zou moeten gaan met de openstelling van het voetgangerstunneltje. Een kostenbegroting, die nogal onrealistisch aandeed gezien de overdreven hoge bedragen die op een totaal van € 183.300,- uitkwamen. De indruk was dat u daarmee de druk op de Raad wilde opvoeren om een andere beslissing te nemen.



Dat heeft iets geholpen want de SP zwichtte onder die druk. Desondanks was er nog steeds een meerderheid die op 25 september voor de tweede maal bepaalde dat de afsluiting van de tunnel teruggedraaid moest worden.



Wij hebben vernomen dat de PvdA-fractie een oproep aan het college heeft gedaan om het dubbele raadsbesluit te negeren.



Dat is de arrogantie ten top.

Het was al riskant dat PvdA-wethouder Adriani zonder de Raad erin te kennen een enquête heeft gehouden onder de omwonenden. Maar met de toezegging daarbij dat de uitslag van de enquête bepalend zou zijn voor het besluit, heeft hij een kapitale fout gemaakt. Over onbezonnenheid gesproken.

Weet hij niet dat de wethouder daar niet over gaat, maar de de Raad daarover besluit?



Diezelfde PvdA-wethouder heeft recent nog zijn excuses moeten aanbieden omdat hij de Raad niet betrokken heeft bij beslissingen. Ook is in het Rekenkameronderzoek geconcludeerd dat de Raad buiten spel wordt gezet.

Dat de PvdA-fractie zijn wethouder wil steunen is begrijpelijk, maar om het college op te roepen een dubbele Raadsbesluit te negeren gaat te ver.



Niet eerder is er een Raadsbesluit geweest die zo weloverwogen is genomen door de meerderheid van de Raad. Zelfs de burgemeester als portefeuillehouder Veiligheid heeft moeten toegeven dat de overlast in de Doorslag door de sluiting van de tunnel niet is opgelost maar verplaatst naar andere wijkdelen en dat bovendien de overlast aan het verergeren is.



Wij verwachten daarom dat u niet nogmaals in de fout gaat door de Raad te negeren en roepen u op om het tweemaal genomen raadsbesluit uit te voeren en zo snel mogelijk de functionaliteit van de Duikeendtunnel te herstellen.

JaapvV / adviseur
Wat een ongelofelijke armoede daar, om vast te stellen dat de tunnel maar moet wijken voor de overlast ipv andersom. En wat een raad die daar tegenin gaat! In feite bevestigt het college dus letterlijk haar onvermogen om de veiligheid van haar burgers te waarborgen, de politie aan te sturen en om de openbare ruimte leefbaar te houden. Een duidelijker failliet beleid heb ik nog zelden meegemaakt. Overigens met alle begrip voor de bewoners, maar dit is echt de omgekeerde wereld..
Advertentie