Advertentie
sociaal / Nieuws

'Psychische hulp in elke wijk'

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er in elke wijk een GGZ-hulpverlener beschikbaar is. Hij merkt dat de politie steeds vaker met spoed moet uitrukken vanwege noodsituaties door verwarde mensen en pleit daarom voor meer psychische hulp.

22 december 2017

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er in elke wijk een GGZ-hulpverlener beschikbaar is. Hij merkt dat de politie steeds vaker met spoed moet uitrukken vanwege noodsituaties door verwarde mensen en pleit daarom voor meer psychische hulp.

Nationaal opvangcentrum
'Wij lijken het nationale opvangcentrum voor personen met verward gedrag te zijn geworden. Dat gaat van mensen die de kluts kwijt zijn tot enorme geweldsuitbarstingen. Het gaat om heftige incidenten die regelmatig voorkomen die ook politiemensen raken', aldus Akerboom. 'Het zou goed zijn als in elke wijk een GGZ-medewerker werkt, want nu zijn wij dat', zegt de korpschef in een interview met het AD.

Touwtjes losgelaten

De toename van verwarde mensen op straat komt volgens hem doordat 'in de preventie de touwtjes wat lijken te zijn losgelaten en inrichtingen zijn verkleind'. Hij roept gemeenten en de landelijke politiek op om de zorg voor psychiatrische patiënten te intensiveren.Het aantal keren dat de politie moet uitrukken voor spoedsituaties is in vijf jaar tijd met ruim een kwart toegenomen, van 1,2 miljoen meldingen naar ruim 1,5 miljoen. 'Als mensen hulp nodig hebben, bellen zij in toenemende mate de politie. De politie is en blijft een anker. Waar andere publieke functies verdwijnen - denk aan de brievenbus, het postkantoor of de bank - blijft de politie zichtbaar in de wijk en weten mensen ons te vinden', aldus Akerboom.

Buiten de boot

De GGD valt Akerboom bij en ziet ook graag meer psychische hulp in de wijk. Dat kan veel leed en overlast voorkomen, zegt bestuursvoorzitter Jacobine Geel. Dat gebeurt volgens haar nog niet genoeg. Daarvoor is niet per se extra geld nodig, maar vooral een andere aanpak, denkt Geel. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) streeft ernaar dat gemeenten en regio's komend najaar de aanpak van verward gedrag op orde hebben, zodat niemand buiten de boot valt. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Noah
In elke wijk ? Er lopen al tientallen van die mensen in 1 wijk hoeveel meer van dat soort komt er nog bij ? Ze ruien de hele boel op leven als een gang en roddelen alleen maar.Die korpschef is duidelijk niet goed op de hoogte. Hij is een beetje erg veward en geindoctrineerd door de ggz met hun hersenspinsels zij willen vooral meer geld en macht. Ons land is ver heen..
Lars
De ggz heeft geen zin in de verwarde mens die groep heeft niet hun interesse dankzij het vrijheids beleid kunnen ze alle privelevens betreden.Het wemelt overal van de ggz op straat. Het zijn er zelfs te veel.

Hoe kan dhr. Akkerboom dit niet weten ? Je moet nooit alleen maar luisteren naar de ggz natuurlijk. Met al die oggz zou er geen verwarde mens zijn.

Ze zijn op de plek waar ze zouden moeten zijn.
Richard
Natuurlijk valt de ggd en de gzz Akkerboom bij : KASSA
John Derks
Dhr. Akkerboom heeft blijkbaar geen weet van de criminele handel en wandel van de criminele ggz hij weet niet eens waar ze uithangen en waar ze zich dagelijks mee bezig houden.In ieder geval niet met de verwarde psychotische mens. Dat is een ding wat zeker is.
Rutger
Die ggz maakt Akkerboom maar wat wijs wat hebben ze een geluk met hem.
t stoffers / geen
wat voor nu als de rechter alleen A viertje van de ggz medewerker bekijkt en dikke dossier van de politie niet dan mankeer je meestal niets zoals mijn zoon die na 4 dagen dood aan n boom hangend is gevonden en nazorg kent de burgemeester Schuiling van den helder niet dit wat ook niet mijn eerst kind maar 2de die ik zo verloor door nalatigheid van ggz en burgemeester Schuiling van den helder
Advertentie