Advertentie
sociaal / Nieuws

Psychische gevolgen ontslag onderschat

UWV en sociale diensten moeten meer aandacht hebben voor de psychische gevolgen van ontslag en werkloosheid. Dat zeggen deskundigen.

15 mei 2009

Agressie
Onderschatting van het effect van werkloosheid kan gevolgen hebben voor het individu, maar ook voor de samenleving. Zo neemt de kans op agressie toe. Preventief optreden wanneer iemand net zijn baan heeft verloren, kan veel leed voorkomen.

 

Klap
‘Je baan verliezen is een van de ingrijpendste gebeurteinssen in een mensenleven en uit onderzoek blijkt dat mensen zo’n klap moeizaam te boven komen,’ zegt Jan Walburg van het Trimbos-instituut.

 

Goed volgen
De kans op psychische problemen en zelfdoding is onder werklozen twee keer zo groot als onder niet-werklozen. Walburg pleit er daarom voor mensen bij ontslag goed te volgen. Dat zouden volgens hem ook de UWV en sociale diensten moeten doen.

 

Lees hier het hele artikel Werkloze heeft meer steun nodig uit Binnenlands Bestuur nummer 20, 15 mei 2009.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Aanen / 1e medewerker caterimg
Zeker hakt ontslag er in en vooral als je op een vieze manier op straat word gezet door je werkgever waar je 14 jaar alles voor opzij hebt gezet ,prive.Als dan ook nog eens een rechter bepaalt dat je een conflikt hebt ,wat je niet had,dan is je toekomst getekend.De werkgever, in mijn geval Rivas zorggroep ,had onderworpen moeten worden aan een onderzoek,maar in een uur tijd werd over mijn toekomst en dat van mijn gezin beslist,door een rechter die nog wel meer te doen heeft.Ik ben nu bij het UWV ik heb van mijn leven nooit met die instantie te maken gehad.
D, Astry
De opvang van mensen die dreigen in een geestelijke neergaande spiraal te geraken en of al zitten, wordt in dit land al jaren verzwegen, genegeerd. Door de politiek en de samenleving. Het is een mooie gedachte als UWV en sociale diensten e.e.a signaleerde en actie ondernemen. Maar dit zal wel een ijdele hoop zijn. Zelfredzaamheid is momenteel het toverwoord !!!
Anneke Palsma / sportdiëtist/voedingskundige
Het zou goed zijn om de rekening van de massale ontslaggolf die door economische dips worden veroorzaakt eens bij de graaiers op het bureau neer te leggen. Ze beseffen niet wat ze iemand aandoen. En wat is het gevolg als een persoon vaker door dit noodlot wordt getroffen? Daar zou ook eens onderzoek naar gedaan kunnen worden.
Advertentie