of 58959 LinkedIn

Privacy jongeren jeugdhulp slecht beschermd

Door een gebrek aan duidelijke privacyregels worden de persoonsgegevens van jongeren en ouders in de jeugdhulp onvoldoende beschermd. Hierdoor weten gemeenteambtenaren en jeugdhulpmedewerkers niet goed hoe ze met de verwerking hiervan om moeten gaan, waardoor gevoelige informatie gemakkelijk op straat kan komen te liggen.

Door een gebrek aan duidelijke privacyregels worden de persoonsgegevens van jongeren en ouders in de jeugdhulp onvoldoende beschermd. Hierdoor weten gemeenteambtenaren en jeugdhulpmedewerkers niet goed hoe ze met de verwerking hiervan om moeten gaan, waardoor gevoelige informatie gemakkelijk op straat kan komen te liggen. 

Onbeveiligde e-mails
Dat stellen zes belangenorganisaties in de jeugdhulp in een maandag verschenen onderzoek. Volgens de onderzoekers delen ambtenaren gevoelige informatie met elkaar over onder meer de hulpverlening en diagnoses, gewoon via onbeveiligde e-mails. Ook binnen de jeugdhulp gaat het mis met de uitwisseling van informatie. ,,Het is voor jongeren en ouders volkomen onduidelijk waar hun dossier is en wie er toegang heeft tot hun informatie. Medische dossiers worden opgevraagd door mensen zonder beroepsgeheim'', aldus de onderzoekers.
 
Gemeenten gaan onzorgvuldig om met persoonsgegevens
Het rapport werd opgesteld door LOC Zeggenschap in zorg, Ieder(in), LPGGz, Ouderkracht voor ‘t Kind, UW Ouderplatform en Zorgbelang Nederland. Zij pleiten voor een aanpassing van de regelgeving binnen de gehele jeugdhulp. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde onlangs al dat gemeenten onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Sinds begin vorig jaar hebben gemeenten er nieuwe taken bijgekregen op het gebied van onder meer jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@ Caroline op 27 april 2016 13:50 Wat een gezeur. Ambtenaren hebben ook een beroepsgeheim, hoor. Net als medici.==Wat u gezeur vindt daar wordt toch heel anders over gedacht. Simplisme is ook niet alles. Maar u heeft vvmu.
Door Joost den Akker op
Wat een gezeur ?Uit de laatste reactie van een ambtenaar blijkt maar weer eens dat medische gegevens en persoonsgegevens niet in goede handen zijn bij de gemeenten.Wat een houding.Als ambtenaren een beroepsgeheim hadden dan bestond bovenstaande probleem niet.Gegevens liggen via de gemeente en de wijkteams zonder pardon op straat en ambtenaren zijn niet te vergelijken met medici daarom horen die gegevens daar niet te zijn.
Het gaat hier om de jeugd niet om het personeel van de gemeenten die persoonlijk in hun eer geraakt worden dit werk doe je voor anderen. We hadden iets moois voor ogen met de decentralisatie en de samneleving maar het is slechts een egoistische droom zo blijkt maar weer.De jeugd of de kwetsbaren komen gewoon in een bepaald hoekje terecht zonder enig respect.
Door Caroline op
Wat een gezeur. Ambtenaren hebben ook een beroepsgeheim, hoor. Net als medici.
Door Martijn op
Ook met medisch beroepsgeheim zover het nog waarde heeft moet inzage alleen mogelijk zijn met instemming van de persoon.Door het netwerken wordt alles heel makkelijk doorgeschoven.Een zware kluif voor de autoriteit persoonsgegevens want de problemen worden met de dag groter.Te wijten aan de beleidsvrijheid,de opleidingen en de onverantwoordelijkheid van het personeel die niet betrouwbaar hoeft te zijn.Ze mogen ongestraft over de streep zonder enige handhaving of controle.Ze kunnen zich volledig laten gaan zonder regels en over de burgers heen walsen zonder ooit gepakt te worden de schuld ligt nooit bij het team.Door de decentralisatie is mogelijk.
Door Daniel Mosselman op
Als ambtenaren of wijkteams de fout in gaan met hun roddels en leugens (hoe zieliger hoe beter het voor de teams uitpakt) dan moeten ze verplicht hun eigen medisch dossier publiceren in de wijken en op de voorpagina van de krant dan doen ze het nooit meer. Dan kunnen wij ook eens lachen om hen met alle kinderen er bij.
Door Robert Flinterman op
Boetes worden opgelegd bij de gemeenten, de inkomsten gaan naar de overheid. Dus broekzak- vestzak op hoger abstractieniveau. Laat de boetes ten gunste komen van de slachtoffers, die lijden schade. Erken dat dan ook als overheid.
Door Catelijne Sparrenburg op
Hoe kan het dat mensen zonder medisch beroepsgeheim een medisch dossier op kunnen vragen ? Hoe is dit mogelijk ? Het gaat wel heel erg mis in Nederland. Er is geen enkele verantwoordelijkheid meer onder volwassen mensen.De cbp moet echt gaan beboeten en registreren op een zwarte lijst bij verkeersovertredingen helpt beboeten ook maar dit lekken van persoongegevens raakt de mens persoonlijk veel harder.Ze lachen er vaak ook nog om in zo'n team echt schandalig.
Door Martinus op
Je hebt een geheimhoudingsplicht bij dit soort werk of je nou bij de gemeente of in zo'n leuk teampje werkt punt uit. De autoriteit persoonsgevens moet gewoon bij iedere overtreding voor straf loon in houden dan voelen en begrijpen ze misschien een klein beetje wat ze aanrichten.
Zouden jullie dit zelf willen wat zouden jullie er van vinden als er zeer gevoelige informatie van je partner of kinderen openbaar wordt gemaakt ?Lijkt het jullie leuk om in de story of prive te staan ? Ik vraag me steeds af wat er in bijv. die teamleden omgaat die dit soort gegevens verspreiden ? Waarom kun je niet netjes je mond houden voor deze kinderen en ook volwassenen ? Waarom doe je dat werk dan als je niet goed kunt zijn voor de ander ? Kinderen worden gekleineerd en gepest door het loslaten van deze informatie.En pedofielen,ex-mannen met een contactverbod en loverboys krijgen ook adressen in handen het gaat om zoveel meer dan het lijkt.
Bijna alle instanties geven makkelijk te veel informatie door omdat het participeren dit mogelijk maakt en nodig vindt.Het wordt helemaal zo onveilig.
Door Jurgen op
Het kan gewoon niet zo.Wie denkt er aan de jongeren/kinderen ?
Hoe moeten zij zich voelen ?
Dit soort informatie moet vertrouwelijk en op een afstandje blijven het hoort niet bij de gemeenten te liggen waar de jongeren ook wonen en ze kennen.
Die kinderen hebben het al moeilijk genoeg.
Het wordt ook gewoon aan leraren,buren en vriendjes op school verteld door de jeugdzorg.
Het is niet nodig om te veel te vertellen en te lezen over de jeugd en dit door te geven.Het kan veel discreter maar de meesten zijn gewoon dol op dit soort privacy verhalen.
Door Niels op
Amai, dat is nogal pijnlijk...Ik heb onlangs zelf een berg met papierwerk ingevuld ten behoeve van de Jeugdzorg. En als je je bedenkt wat er allemaal wordt gevraagd? Nu ben ik op zich kritisch op wat ik invul en voor wie, maar anderzijds wil je soms toch ook het nodige delen, omdat je denkt dat de zorg daarmee effectiever kan worden verricht. Ik heb bij het invullen vaak gedacht waar het goed voor zou zijn en heb dat ook uitgesproken richting zorgverleners. Het schikt mij toch wel als je dan ziet hoe er makkelijk informatie van hand tot hand gaat....?!