Advertentie
sociaal / Nieuws

Politie Friesland 'steelt' fietsen

Inbraakpreventie kan ook absurde vormen aannemen. De Friese politie heeft een aantal keer fietsen die niet op slot stonden meegenomen om daarna de eigenaar te informeren.

11 april 2012

De Politie Friesland heeft fietsen uit schuren gestolen om vervolgens bij de eigenaar aan te bellen om te vragen of deze fiets van hen is.

Schending van privacy
Het gebeurde in het kader van een inbraakpreventiecampagne. In het Friesch Dagblad betwijfelt rechtsgeleerde Nico Kwakman uit Groningen of het belang van aandacht vragen voor preventie groot genoeg is om een strafbaar feit als diefstal te rechtvaardigen. Hij vraagt zich af of de rechter dit voldoende acht, want het betreft ook nog eens een ernstige schending van het recht op privacy. Een proefproces zou dat moeten uitwijzen.

Te veel tijd
Politiewoordvoerder Anne van der Meer bevestigt dat fietsen “stelen” wel eens is gebeurd, maar dat de politie ermee is gestopt. ‘We hoorden zelfs dat een fiets die niet op slot stond werd meegenomen naar het bureau en de politie de eigenaar opbelde om te vragen of ze de fiets wilden ophalen. Dat ging wel te ver.’ De voornaamste reden om ermee te stoppen is dat de fietsenactie kostte teveel tijd. ‘We zijn met een man of 50, niet allemaal agenten, een paar uur aan de slag en willen zoveel mogelijk mensen informeren. Dan moet je niet steeds met die fietsen in de weer. Het is ook de vraag of dat hetzelfde effect met zich meebrengt.’

Papieren voetafdruk
De politie hanteert nu de “voetjesactie”, waarbij zij een papieren voetafdruk achterlaat bij een open deur of raam met de tekst: dit had ook de schoenafdruk van een inbreker kunnen zijn. ‘We gaan in overleg met gemeenten, woningbouwverenigingen en dorps- en wijkraden en met hen op pad om mensen te wijzen op preventie. We plaatsen niet alleen een voetje, maar gaan ook het gesprek aan. Meestal zijn mensen blij dat we langskomen.’ De acties sorteren ook effect. ‘In Heerenveen werden we een week later gebeld over een inbraak. Die daders hebben we gepakt.’

Minder slordig
Ook op het idyllische platteland van Friesland is het dus niet meer mogelijk de achterdeur open te laten of fiets niet op slot te doen. ‘Dat kan echt niet meer.’ In 2011 is het aantal inbraken met 30 procent toegenomen naar een totaal van 2000. ‘Daarom hebben we woninginbraakteams ingesteld die inbraken onderzoeken en inbrekers opsporen en aanhouden. Dat is 75 keer gelukt. 300 zaken zijn opgelost. Maar toch daalt het aantal inbraken niet. Preventie is de volgende stap.’ De actie wordt uitgerold over de hele provincie. ‘Onze kracht zit in samenwerking tussen de verschillende partijen. Mensen moeten beter opletten. Laatst zagen we een gloednieuwe auto geparkeerd staan met de sleutels nog in het slot. Als mensen iets minder slordig worden, daalt het aantal inbraken.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel
Als het probleem (woninginbraken, fietsdiefstal) groot genoeg is, lijkt me dit een prima actie.

Kan, juridisch gezien, nooit een strafbare diefstal zijn, want er is geen "oogmerk om het (goed) zich wederrechtelijk toe te eigenen". Nadeel kan natuurlijk wel zijn dat het onveiligheidsgevoel verhoogd wordt...getuige ook de opmerking verderop in het artikel dat het kennelijk zelfs op het platteland niet meer veilig is.
Judith
Handig die voetjes ook voor inbrekers.
Hans / Adviseur Publieke sector
Kunnen we niet een paar agenten uit Friesland overplaatsen naar regio's waar genoeg te doen is? Blijkbaar hebben ze tijd over in Friesland.
Niek / jurist
Ik zou gewoon aangifte wegens diefstal willen doen. Het probleem is dat je dan bij de duivel te biecht moet met alle trammelant van dien. Als er een soort is die niet of nauwelijks te corrigeren valt, zijn het wel politie-agenten. In onze stad komen de agenten in de nachtdienst ook altijd patat eten in een snackbar die op dat moment al dicht had moeten zijn.
O. ten Hove
Ageneten zijn ook maar mensen. Alleen worden ze beschermd. De voetballer Nandlal wordt uit zijn auto getrokken en het OM vindt het gepast geweld. Ik vraag mij af hoe het OM zou reageren wanneer een officier van justitie met een dwarslesie uit zijn auto wordt getrokken. Natuurlijk verdedig je je dan, want jeet nooit wat een ondoordachte actie nog aanschade kan opleveren. En als het een ovj betreft, dan zou de politie fout zijn. Nederland heeft de rechtsspraak van een bananenmonarchie
Advertentie