Advertentie
sociaal / Nieuws

Plan Oost-Groningen om 18 miljoen te verdelen

Acht gemeenten hebben bedacht hoe ze de arbeidsmarkt toekomst bestendig maken en hoe ze de 18 miljoen van het ministerie gaan besteden.

18 juli 2015

Gemeenten in Oost-Groningen hebben een plan van aanpak gemaakt waarmee ze het ‘Akkoord van Westerlee’ willen uitvoeren. Met dat akkoord is 18 miljoen euro gemoeid om de arbeidsmarkt in het gebied uit het slop te trekken en één gemeenschappelijke aanpak voor de Participatiewet te ontwikkelen.

Sw-afgebouwd
Het plan is opgesteld door de gemeenten Pekela, Veendam, Stadskanaal, Menterwolde, Oldambt, Bellingwedde, Vlagtwedde (allen Groningen) en Borger-Odoorn (Drenthe). Om toekomstbestendig te worden, zullen de twee Sociale werkvoorzieningen in het gebied afgebouwd worden. Daarvoor in de plaats komt één uitvoeringsorganisatie die belast wordt met het uitvoeren van de Participatiewet. De huidige Trainings- en Diagnosecentra (TDC’s) waarin mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt begeleidt worden naar werk, worden in deze structuur ondergebracht. De werkwijze van de TDC’s wordt daarbij als uitgangspunt gehanteerd.


3600 werknemers
In de Sw-bedrijven Wedeka en Synergon werken in totaal nu nog zo’n 3600 mensen. Het plan is dat zo’n 60 procent daarvan over drie jaar op één of andere manier in de reguliere arbeidsmarkt aan de slag is. ‘Je kunt daarbij denken aan bedrijfsonderdelen van de Sw die overgenomen worden door marktpartijen’, aldus Francis Boen, wethouder in Stadskanaal en voorzitter van de stuurgroep die belast is met de uitvoering van het akkoord van Westerlee. ‘Maar ook groepsdetacheringen zullen een belangrijke rol spelen.’

Jaloers
De ontmanteling van de twee bedrijven en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, zorgt voor onrust onder de werknemers, weet ook Boen. ‘Zeker voor deze doelgroep is dat lastig. Maar tegelijkertijd hebben de werknemers in de Sw met een vast contract een rechtspositie waar menigeen jaloers op is. Ze zijn verzekerd van werk en daar veranderd niets aan.’ Ook de mensen die tot voor kort een tijdelijk contract hadden, zijn verzekerd van werk. De gemeenteraden van de acht gemeenten besloten vorig jaar dat alle tijdelijke contracten omgezet worden in vaste contracten. In Menterwolde liep de spanning daarover nog hoog op, met het vertrek van burgemeester Eduard Van Zuijlen tot gevolg.


Beschut werk
Voor de 40 procent die niet op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag gaat, wordt de nieuwe uitvoeringsorganisatie opgezet. Daarin zal beschut werk een belangrijke rol spelen. Boen: ‘We zijn nog aan het nadenken hoe dit precies opgezet wordt. Beschut werk zal daarin een rol spelen in combinatie met arbeidsmatige dagbesteding. Maar hoe we dit zo efficiënt mogelijk gaan inrichten, gaan we de komende tijd uitzoeken.’

Ambtelijk medewerkers
Ook voor de ambtelijk medewerkers van het Sw-bedrijf moet nog een oplossing gezocht worden. Zij komen immers zonder werk te zitten als Sw’ers gedetacheerd of verkocht worden. ‘Om hen naar nieuw werk te begeleiden, kunnen we een deel van het budget inzetten’, aldus Boen. Van de in totaal 18 miljoen euro die beschikbaar is gesteld, komt 1 miljoen uit de herstructureringsgelden van de Sw-sector. 7 miljoen komt uit de derde tranche van het sectorplan. 10 miljoen uit het re-integratiebudget.

Vaart
Als het plan van aanpak goedgekeurd wordt en het ministerie met het eerste deel van het geld over de brug komt, moet een businesscase gemaakt worden en begin 2017 zal dan een geïntegreerd Participatiebedrijf opgezet moeten worden. Boen hoopt daarom dat niet alleen dat het ministerie akkoord gaat met het plan, maar ook ze er in Den Haag een beetje vaart achter zetten. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J de Vries / mederwerker
Wat een leugens zijn er weer,de sociale werkvoorziening afbouwen om de werknemers regulier bij werkgevers te laten werken en voor al in het noorden van Nederland.waar de werkloosheid hoog is weer een afbraak en de zwaksten in deze participatie maatschappij zijn de klos.de boven klassen in Nederland regeerd er op los met leugen en bedrog.en de bonden doen net zo hard mee.lang leef de armoede en verdeeldheid het geld regeerd in Nederland............
Annemarie / Handhaver
Okay, dus als er niets wordt veranderd is niemand zijn baan kwijt, is er geen onrust en kost het geen 18 miljoen aan belastinggeld?!

Wat is nou wijsheid?
Johannes Veerenhuis-Lens / Oud-Statenlid
Raad eens wie het eerst aan nieuw werk komen: de 3600 mensen in de Sw's of de
ambtelijke medewerkers?
Advertentie