Advertentie
sociaal / Nieuws

Pilot vroegsignalering wanbetalers mislukt

In totaal werden deze mensen dus minstens 12 keer benaderd. Toch reageerde 80 procent van de mensen niet.

07 maart 2014

Een proef van de Stadsbank Oost Nederland en verzekeraar Menzis om wanbetalers in de zorg - en mogelijk op andere terreinen - vroeg op te sporen, is mislukt. Van de ruim 3000 wanbetalers die werden benaderd, gaf 80 procent niet thuis.

Twaalf pogingen
Als mensen twee maanden achterlopen met het betalen van hun zorgverzekering, is er vaak iets aan de hand. Dat was de gedachte achter de pilot die een jaar lang werd uitgevoerd in Enschede, Hengelo en Almelo. Na twee maanden werden wanbetalers in de zorg actief benaderd door zowel Menzis als door de Stadsbank. 'Drie keer schreven we ze aan en drie keer belden we ze', aldus een woordvoerder van Menzis. 'Daarna deed de Stadsbank hetzelfde. En daarna deed soms de gemeente ook nog een poging. In totaal werden deze mensen dus minstens 12 keer benaderd. Toch reageerde 80 procent van de mensen niet.'

 
Proberen

Van de 20 procent die wel bereikt werd, gaf tweederde aan geen behoefte te hebben aan ondersteuning. Eenderde deed dat wel, ruim 200 mensen. 'Dat klinkt misschien als weinig, maar bij deze mensen hebben we wel kunnen voorkomen dat de situatie verergerde', aldus de woordvoerder. Hij en ook de Stadsbank, die verder de woordvoering hierover aan Menzis overlaat, willen daarom niet van een mislukt project spreken. 'Het is een pilot en het gaat erom dat je dingen probeert.' De resultaten zijn wel dusdanig beneden verwachting dat de proef niet voortgezet wordt.

Nieuwe mogelijkheden
Samen met gemeente, schuldhulp en de Stadsbank wordt nu gekeken naar andere mogelijkheden om mensen die in de financiële problemen komen te helpen. Mogelijk sluiten ook instellingen als woningbouwverenigingen, energie- en telecombedrijven aan. Ook zij hebben vaak te maken met mensen die hun verplichtingen niet kunnen voldoen. De 'mislukte' proef in Twente was gefinancierd door het ministerie van VWS. Op de vraag hoeveel geld ermee gemoeid was, konden Menzis en de Stadsbank geen antwoord geven.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Nederland telt inmiddels ca. 300.000 (!) wanbetalers. Het gevolg is dat deze wanbetalers de andere verzekerden met hun kosten opschepen. Hoogste tijd dat de minister van Volksgezondheid ingrijpt en er via wetgeving voor gaat zorgen dat de verzekeringspremies van wanbetalers zoveel mogelijk rechtstreeks aan de verzekeringsmaatschappijen worden afgedragen. Dit alleen kan dit 'zinkende schip' nog keren. Zijn ze in Den Haag al uitgeslapen?
Cora Capel / beleidsadviseur
Jammer van de moeite. Het moet toch bekend zijn, dat mensen in de (financiële) problemen de telefoon niet (meer) opnemen van een onbekende bellen en hun post niet openmaken.

Samenwerken met sociale wijkteams en/of vangnetteams ligt dan meer voor de hand.
Advertentie