Advertentie
sociaal / Nieuws

Patiëntenorganisatie ontwikkelt cursus 'Hoe voer ik een keukentafelgesprek'

Het keukentafelgesprek is voor veel mensen waarschijnlijk één van de belangrijkste gesprekken die ze zullen voeren. Het is bepalend voor hoeveel hulp ze krijgen – áls ze al hulp krijgen. Maar hoe voer je zo’n gesprek?  De vereniging Spierziekten Nederland zette een online cursus op. En niet alleen voor mensen met een spierziekte.

07 januari 2015

95 cent

Wat is de bedoeling van het keukentafelgesprek, hoe bereid je je voor, wat moet je wel en niet doen bij zo’n gesprek, hoe verloopt de procedure en wat is het verschil tussen een melding en een aanvraag. Allemaal vragen waar in de cursus ‘De Wmo: Goed voorbereid naar het keukentafelgesprek’ antwoord op geeft. Ook worden tips gegeven als 'een telefoongesprek kan een keukentafelgesprek niet vervangen' en 'wat te doen als je het niet eens bent met de beschikking'. En voor de prijs hoeft niemand het te laten: 95 cent voor leden en 2,45 voor niet-leden van Spierziekten Nederland.


Zelfstandig blijven wonen
De cursus is ontwikkeld omdat er in de praktijk wel eens wat mis gaat met de gesprekken. ‘Een patiënt met de spierziekte ALS die verlamd was aan armen en benen kreeg voordat er een woord gevallen was al te horen dat de hulp van 5 uur naar 3,5 uur teruggeschroefd werd’, vertelt woordvoerder Erik van Uden van de vereniging. ‘Verbijsterend.’ Volgens hem is de patiënt maar ook de gemeente hier niet bij gebaat. ‘Uiteindelijk is het doel dat mensen zelfstandig kunnen blijven wonen en kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dat bereik je alleen als de juiste informatie wordt uitgewisseld en de juiste voorzieningen worden verstrekt. Daar proberen we bij te helpen met deze cursus.’

Bezuinigingen
Met de overgang van zorgtaken naar de gemeenten, gaat een flinke bezuiniging gepaard. Toch bereid de cursus de burger niet voor op het feit dat de gemeenteambtenaar de zorgbehoefte wellicht probeert te af te zwakken om op die manier de bezuiniging te halen. ‘Daar kan de cursus niets aan doen’, aldus Van Uden. ‘Natuurlijk is het de realiteit dat er bezuinigd moet worden. Dat is een gegeven. Maar het is ook een gegeven dat men wil dat mensen langer zelfstandig blijven en participeren. Maatwerk is het uitgangspunt. Bij de elearning streven we daarom niet naar het uitoefenen van invloed maar naar het voeren van een duidelijk gesprek.’

Beter voordoen
Volgens Spierziekten Nederland gaan cliënten nu nog vaak het gesprek aan zonder zich voor te bereiden. Ze denken slecht na over wat ze nodig hebben en kunnen moeilijk aangeven wat hun beperkingen zijn. Dat resulteert erin dat ze zich beter voordoen dan ze zijn. ‘Maar daarmee snijden ze zichzelf in de vingers’, aldus Van Uden. ‘Als je je beter voordoet dan je bent, worden verkeerde indicaties afgegeven.’ Mocht het gesprek niet naar tevredenheid verlopen, wijst de cursus ook de weg over hoe er bezwaar aangetekend kan worden.

Positief
Exacte cijfers heeft Spierziekten Nederland nog niet, maar geschat wordt dat enkele honderden mensen de cursus inmiddels gedaan hebben. De reacties zijn positief, aldus Van Uden. Daarom gaat de vereniging met de cursus de boer op. Via collega-patiëntenorganisaties als de Ncpf en Ieder(in).

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem
Kan iemand snel een andere naam verzinnen voor het 'keukentafelgesprek'? De naam en de betreffende locatie impliceren dat het een gezellig onderonsje betreft. Bakkie koffie erbij, koekje en voor je het weet ("och mevrouw De Vries, u heeft al een verhoogd toilet en een beugel in de douche, en die steunkousen, ach, die krijgt u ook best wel aan, het duurt misschien wat langer, maar echt, dat komt allemaal helemaal goed") trekt de gemeente haar handen er vanaf en mag de mantelzorg alles oplossen - als die er al is en er überhaupt kans toe ziet.
Ernst Wallinga
De term keukentafelgesprekken komt uit de ruilverkaveling. Medewerkers van Kadaster en de toenmalige Landinrichtingsdienst voerden (soms jaren lang) dit soort gesprekken om de boeren in het verkavelingsgebied ervan te overtuigen dat ruilen van grond een betere positie voor alle boeren oplevert. Het zou jammer zijn wanneer de mate waarin iemand hulp krijgt gaat afhangen van zijn of haar kwaliteit om de dialoog goed aan te gaan. Maar goed dat er een cursus is.
JaapvV / adviseur
Een prima initiatief, zo'n cursus!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Houd het simpel en helder voor de cliënten. Noem het geen keukentafelgesprek, maar 'zorgtoets'. Dat geeft beter aan welke vlag de lading dekt. Het gaat namelijk niet om een gesprek om elkaar aardig te vinden, maar om een zakelijk gesprek over zorginhoud en zorgduur. Een zorgtoetsgesprek dat bovendien bij wijzigende omstandigheden kan worden herhaald.
Willem Kamps
@Wiersma: mooi!, zorgtoets.
eins / medewerker
Keukentafels gebruiken voor medische gesprekken? Dan zit de zorg wel dicht op de huid. Smakeloos denk ik.

Misschien is snijtafel een beter woord voor medische operaties, omdatl ik de voorzorg van een belangrijk medische beslissing niet graag op de keukenmatl wil ontledenGERELATEERDE ARTIKELEN

02-01-2015 Driekwart ouderen heeft geen keukentafelgesprek gehad

11-12-2014 Gemeenten mogen huishoudelijke hulp niet zondermeer met ingang van 1 januari 2015 beëindigen

21-11-2014 Keukentafelgesprekken

REAGEER OP DIT ARTIKEL



Uw naam



E-mailadres



Functie



Reactie



Controle code



































REACTIE OP DIT BERICHT

Door Willem op 7 januari 2015 13:17
Piet Biemans / zomaar een gepensioneerde
Verbijsterend. Patientenorganisaties laten zich voor het karretje spannen van een bezuinigende Yuppen regering. Alleen al de stelling dat 'Natuurlijk is er de realiteit dat er bezuinigd moet worden' . NIETS MOET, Kwestie van prioriteitsstelling, maar ja met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig
Piet Biemans / zomaar een gepensioneerde
En ik wil nog weleens zien of grondwettelijk een overheidsdienaar een zorgvragende burger kan dwingen tot het openen van de doopceel over de familie en bereidheid te helpen en netwerk van kennissen en vrienden. Ik geloof daar niets van , de privacy wetgeving zal hierop getoetst kunne worden .Ik wacht op de rechterlijke uitspraken hierover.We hoeven niet heel veel jaren terug te denken waarom de overheid je niet tot dergelijke informatie vrijgifte zou moeten kunnen dwingen
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Geen land ter wereld kan het zich permitteren om méér dan 25% van de totale jaarlijkse begrotingsomvang uit te geven aan de zorgsector. Derhalve: bezuinigen moet!

De term keukentafelgesprekken is helemaal verkeerd gekozen. Dat suggereert te veel dat er een prettig gesprek kan plaats hebben, maar het betreft hier een gewoon zakelijk gesprek over minimaal benodigde zorg. Noem het beestje daarom bij zijn ware naam en geef gewoon aan dat er 'een zorgtoets' gaat plaatsvinden over de zorginhoud en de zorgduur.

A. Wassenburg
Ja, Wiersma heeft groot gelijk. Bij zulke hoge kosten moet flink worden bezuinigd. Maar dan eerder op dure managers, fantasten en cursusgevers dan op die zorgverleners die in meerderheid voor het minimumloon werken. Mijn ervaring: oude vrouw woont in appartement met alle faciliteiten voor verminderde mobiliteit. Maar ja, ze heeft nu na zovele jaren toch hulp nodig bij het aan/uitkleden en het wassen. En wat hoort ze van de wijkverpleging: u krijgt geen zorg want uw bed beantwoordt niet aan de Arbowetgeving. Nou, dat doet dus geen een bed thuis. Die wijkverpleging heeft het voornamelijk druk met lijstjes en hun versie van keukentafelgesprekken. Maar die zorg komt alleen als vrouw haar man met zijn gezonde bed buitenzet en zelf de kleine slaapkamer volstapelt met een ziekenhuisbed. En dan toch thuis blijven wonen???? Kijk, dit soort onzin dat maakt ze zorg pas echt duur.
Advertentie