Advertentie
sociaal / Nieuws

Participatiebudget: meer doen met minder geld

De meeste gemeenten moeten het komend jaar meer en moeilijker klanten re-integreren met minder geld dan ze dit jaar krijgen voor alleen hun bijstandscliënten. Dit blijkt uit een overzicht van alle onderdelen van het participatiebudget voor 2015, dat Binnenlands Bestuur maakte.

25 juli 2014

Veruit de meeste gemeenten moeten het komend jaar meer en moeilijker klanten re-integreren met minder geld dan ze dit jaar krijgen voor alleen hun bijstandscliënten.

Dit blijkt uit een overzicht van alle onderdelen van het participatiebudget voor 2015, dat Binnenlands Bestuur maakte.

Zoals bekend kort het rijk de bestaande middelen voor re-integratie met gemiddeld 8 procent: van 636 miljoen in 2014 naar 585 miljoen in 2015, oftewel 51 miljoen euro. Vanaf 1 januari klopt een nieuwe groep bij de gemeente aan voor begeleiding naar werk: mensen die geen beroep meer kunnen doen op de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) of de Wajong.

Op slot

De sociale werkvoorziening gaat op slot en de Wajong is er straks alleen nog voor jongeren die volledig en voorgoed arbeidsongeschikt zijn. Om deze nieuwe doelgroep te re-integreren krijgen gemeenten in 2015 in totaal 24 miljoen euro. Per saldo hebben gemeenten voor re-integratie van de bestaande en nieuwe doelgroep tezamen het komend jaar 609 miljoen euro. Dat 27 miljoen euro (4,2 procent) minder dan wat ze dit jaar hebben voor alleen de bestaande groep bijstandscliënten.

Re-integratiebudget

De totaalbedragen zeggen overigens weinig over de budgetten per gemeente. Die verschillen enorm. Niet minder dan 285 gemeenten krijgen een zwaardere korting op het re-integratiebudget dan die gemiddelde 8 procent. Voor 23 gemeenten loopt dit percentage zelfs op tot -31 procent, de maximale daling. Slechts acht gemeenten krijgen komend jaar een hoger re-integratiebudget dan ze nu hebben (Schiermonnikoog, Cuijk, Boekel, Tynaarlo, Schermer, Heiloo, Culemborg en Renkum).

Nieuwe doelgroep

Het participatiebudget voor de nieuwe doelgroep in 2015 blijkt veelal centenwerk. De bedragen variëren ook hier sterk. Gemiddeld krijgen gemeenten € 1,43 per inwoner, maar 282 gemeenten krijgen minder (waaronder drie van de vier grote steden). De bedragen lopen uiteen van 9 cent per inwoner in Eemnes tot € 3,02 per inwoner in Heerlen.

Een vergelijking van het huidige re-integratiebudgetten met de budgetten die gemeenten in 2015 krijgen voor re-integratie van de oude én de nieuwe doelgroep laat zien dat 331 gemeenten komend jaar meer moeten doen met minder geld. Na Vlieland (-31 procent) zijn Bunschoten (-23,7 procent), Woudenberg en Bunnik (ieder -23,4 procent) de grote verliezers. De grootste winnaars zijn Heiloo (+21 procent), Cuijk (+19,3 procent) en Boekel (+18,8 procent).

Wsw

Gemiddeld over alle gemeenten daalt het Wsw-budget in 2015 met 4,5 procent ten opzichte van dit jaar. 178 gemeenten krijgen te maken met een grotere daling, waarbij het Limburgse Stein de ranglijst aanvoert: -9,4 procent. Van de dertig eerder genoemde zwakste gemeenten leveren er 22 meer in dan landelijk gemiddeld, met aan kop Landgraaf (-6,6 procent), Oldambt, Kerkrade en Appingedam (ieder -6,3 procent).

Klik hier voor het dossier ‘3D: verdeling budget’  met meer cijfers en artikelen over - de verdeling - van de budgetten voor de drie decentralisaties.

Lees meer in Binnenlands Bestuur nr. 14 van 25 juli.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie