Advertentie
sociaal / Nieuws

Oud-minister Bussemaker wil sociale investeringsstaat

Oud-minister Jet Bussemaker (PvdA) neemt in haar eerste rede als hoogleraar afstand van de door de PvdA lang gekoesterde verzorgingsstaat. Volgens haar heeft Nederland een nieuw model nodig: de sociale investeringsstaat, zegt ze in een interview in NRC.

15 februari 2019
Jet-Bussemaker.jpg

Oud-minister Jet Bussemaker (PvdA) neemt in haar eerste rede als hoogleraar afstand van de door de PvdA lang gekoesterde verzorgingsstaat. Volgens haar heeft Nederland een nieuw model nodig: de sociale investeringsstaat, zegt ze in een interview in NRC.

Te optimistisch
Volgens Bussemaker is de basis van de verzorgingsstaat, dat mensen accepteren dat iedereen pech kan hebben en elkaar opvangen, goed. Om het betaalbaar te houden, ontstond het idee van de participatiemaatschappij, aldus Bussemaker. Maar 'achteraf waren we te optimistisch', zegt ze nu. 'Mensen die niet zomaar regie over hun eigen leven kunnen nemen, raakten verstrikt in complexe overheidsbureaucratie en marktwerking.'

Zelfredzaam

In een sociale investeringsstaat wordt sociaal beleid gezien als investering om burgers zelfredzamer te maken, geeft ze aan. Daarin wordt beleid meer gericht op kwetsbare groepen en wordt niet meer gedacht in ‘one size fits all’. Algemene maatregelen hebben weinig zin, zegt ze, aangezien vooral hoogopgeleiden daarvan profiteren. 'Belangrijker is het om je af te vragen wat een kwetsbare groep, met hoge zorgkosten, nodig heeft.’

Impact

Bussemaker spreekt vrijdag haar oratie uit als hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg, een nieuwe leerstoel van de Universiteit Leiden. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trevor
Oude wijn in nieuwe zakken. Dit is niet de benodigde paradigmawisseling.
Boris
Bussemaker brengt niets nieuws en benoemd niet het werkelijke probleem waar nog steeds een taboe op rust, nml. dat de verzorgingsstaat al jaren meer en meer onbetaalbaar wordt. O.a. door de ongebreidelde import van gelukszoekers en kanslozen. Typisch PvdA, maar die partij heeft z'n beste tijd ook wel gehad. Gelukkig kan je dan een leerstoel in Leiden innemen. Geef helaas ook weinig vertrouwen in de ambitie van de universiteit daar.
Krijn van Stenis
Bussemaker is een prototype van een salonsocialist.

Mensen die niet zomaar regie over hun eigen leven kunnen nemen, raakten verstrikt in complexe overheidsbureaucratie en marktwerking.' / “slimme” ambtenaren?
Mensen die niet zomaar regie over hun eigen leven kunnen nemen, raakten verstrikt in complexe overheidsbureaucratie en marktwerking.'



Er is een groep die niets kan door ziekte en/of gebrek echter de overheid met allerlei regels en wetten, heeft de inwoners van Nederland in een web gevangen,waar niet uit te komen is.

Dit verplicht de overheid te zorgen voor de burgers, de u bekende zorgplicht. Kwestie van oorzaak en gevolg, bedacht door “slimme” ambtenaren.



Niet zeuren maar maandelijks betalen.

En pak de miljarden frauderende, verspillende ambtenaren eens aan, scheelt veel belastinggeld voor de burger.
Advertentie