Advertentie
sociaal / Nieuws

Noord-Hollandse gemeenten bundelen hun 3D-administratie

De gemeenten Hollands Kroon, Den Helder en Schagen, gaan de kennis- en admnistratieve taken in het sociaal domein in een gezamenlijk centrum onderbrengen.

15 april 2014

De gemeenten Hollands Kroon, Den Helder en Schagen, gaan de kennis- en admnistratieve taken in het sociaal domein in een gezamenlijk centrum onderbrengen. Dat hebben de colleges besloten.

Centrale backoffice
Het Regionaal Administratie- en Kenniscentrum (RAKC) wordt de 'backoffice' voor de wijkteams in de drie gemeenten in de kop van Noord-Holland. Niet alleen de kennis over werk & inkomen, jeugdzorg en niet-medische zorg zal daar vanaf 1 januari 2015 worden samengebracht, maar ook de administratieve afhandeling krijgt daar een onderkomen. Het RAKC zal worden gevestigd in Schagen. Een vierde gemeente, Texel, haakt misschien later aan.

Niet te vroeg
Volgens de Schagense wethouder Ben Blonk (ander andere sociale zaken) is het niet te vroeg voor een dergelijke beslissing. "We werken op dit terrein al anderhalf jaar samen met deze vier gemeenten. We weten in ieder geval dat we een backoffice nodig hebben. We weten ook dat de Jeugdwet administratief op ons af komt."

Geen GR
Het RAKC komt per 1 januari 2015 in het gebouw van de ISD Noordkop, een gemeenschappelijke regeling waarin Hollands Kroon en Schagen al samenwerken op het gebied van de sociale dienst en leerlingzaken. Voor het RAKC is echter geen GR voorzien, maar een bestuursovereenkomst. "De contractering van partijen blijft ook bij de individuele gemeenten."

Eigen identiteit
Het feit dat er veel gemeenten afwachten om te zien hoe de voorlopers, zoals de 'living labs', een aanpak voor kennis en informatievoorziening in het toekomstige sociaal domein vormgeven, is voor de drie gemeenten geen issue. "We weten wat we willen. Wij zijn zelf ook met pilots bezig. We hebben niet de behoefte om te wachten. wat overigens niet betekent dat we geen zorg hebben over hoe het zal gaan. En we blijven heus wel bijeenkomsten volgen, luisteren en opletten. Maar we volgen onze eigen lokale identiteiten."

Beste oplossing
Vooralsnog gaat Blonk uit van een hondertal fte die in het Schagense gebouw samenkomen. De noodzaak daarvan is misschien niet evident, maar "we hebben een bidbook uitgebracht en dit blijkt de beste oplossing. Het pand is er prima geschikt voor." In Den Helder zijn er echter wel mensen die het treurig vinden dat het centrum daar niet komt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie