Advertentie
sociaal / Nieuws

Ook Zzp'ers melden zich bij voedselbanken

Niet alleen uitkeringsgerechtigden hebben het lastig. Dit jaar hebben zich ook zzp'ers gemeld bij voedselbanken.

05 december 2011

Voor het eerst hebben zich dit jaar ook zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) en kleine zelfstandigen gemeld bij de Voedselbanken. 'Ook zij beginnen het moeilijk te krijgen', aldus woordvoerder Harrie Timmerman van Voedselbanken Nederland.

Groeiend aantal mensen

'We kijken in de huidige crisis toch een beetje bezorgd naar wat het volgend jaar gaat worden.' De voedselbanken zagen ook in 2011 weer een groei van het totale aantal mensen dat aanklopt voor een gratis voedselpakket. Precieze cijfers zijn er nog niet. 'Vooral de laatste maanden lijkt het weer harder te gaan. Steeds meer mensen melden zich. En dus nu ook zzp'ers en kleine zelfstandigen, mensen uit het midden-en kleinbedrijf. De afgelopen jaren zijn veel mensen voor zichzelf begonnen, maar juist deze mensen blijken kwetsbaar als de situatie slechter wordt. Zzp'ers zijn vaak ook niet optimaal verzekerd, dus dan moeten ze soms terugvallen op hulp.'

20 duizend gezinnen

Nederland telt ruim 130 voedselbanken die wekelijks aan ongeveer 20 duizend gezinnen onder de armoedegrens gratis voedselpakketten verstrekken. De organisatie betaalt niet voor dat eten, maar zamelt in bij bedrijven en werkt met onbetaalde vrijwilligers.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Het voedsel is nog spotgoedkoop. Eerst maar de auto, een paar vakanties, sigaretten, drank, tegels uit de tuin (moestuin) en weet ik wat nog meer de deur uit of niet meer doen. Wat een onzin toch allemaal, die voedselbanken. Bezuinig maar eerst eens op de secundaire levensbehoeftenbehoeften. Geld verdienen is niet moeilijk, maar met uitgeven hebben de meeste een probleem.
Niek / jurist
Tsja, 15 jaar terug in een roodgloeiende economie was de ZZP-er het toverwoord voor de snelle jongens. Daar is nu niets meer van over nu ook de keerzijde bekend is. Een ZZP-er is niets meer dan een flexwerker met een 0-uren contract. Beter bekend als de zelfstandige zonder pensioen.
Advertentie