Advertentie
sociaal / Nieuws

Nijmegen zet camera's in tegen bijstandsfraude

De gemeente Nijmegen zet camera's in om frauderende bijstandsgerechtigden te pakken.

12 juni 2012

Nijmegen gaat auto's met camera's gebruiken bij de bestrijding van bijstandsfraude. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.

Voordeur

Volgens een woordvoerster van de gemeente is het mogelijk dat een uitkeringsgerechtigde een camera op zijn of haar voordeur gericht krijgt. De beelden worden wel altijd in de openbare ruimte gemaakt. Dat gebeurt als de gemeente een signaal van fraude heeft binnengekregen. Als de beelden aanleiding geven voor nader onderzoek kan een sociaal-rechercheur worden ingeschakeld.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

walter van der zandt
Is dat niet wat gewaagd voor de politici in Nijmegen !!
Hans uit Nijmegen
...kan ik me ook aanmelden voor deze beveiligingscamera? Stuk goedkoper dan een beveiligingsbedrijf in te huren!
Jose / directeur
Is dit door RTL4 bedacht?

Of is er nu wel van tevoren toestemming gevraagd aan de betrokkenen?
JaapvV / adviseur
...86 miljoen euro aan fraude per jaar...moet kunnen, daarvan een paar camera's betalen..
liesbeth / mantelzorger
is het niet handiger een chip met cameraatje te plaatsen op iemands lichaam

dan ben je als controlfreak op de hoogte van eet-reis-sollicitatie-winkelen en noem maar op tot in de puntjes op de hoogte> MAAR< DIT = NATUURLIJK OOK VAN TOEPASSING frauderende directeuren/ambtenaren/commissieleden etc> want daar moet je eigenlijk 2 chips plaatsen want de schade is vaak aanzienlijker
Dennis
DDR aan de Waal?
Kaas !
Vervang uitkeringen door voedselbonnen, mogen ze zelf weten hoe ze die besteden.
Judith / ICT-er
Ook heel handig voor mensen die hun ex willen pesten, want blijkbaar wordt eerst de camera geplaatst en daarna pas nader onderzoek gedaan. Wat vindt het College Bescherming Persoonsgegevens hiervan?
Jan
Ach wat bij werknemers kennelijk kan (zoals onlangs beschreven staond in de groene amsterdammer http://www.groene.nl/2012/22/werken-in-een-glaze &hellip; ) kan natuurlijk ook prima ingezet op deze niet-werknemers. De hieronder geuitte verontwaardiging is overigens interessant, aangezien wel altijd wordt verwacht dat bijstandsfraude wordt opgespoord, het zijn de door hen opgebrachte belastingeuro's) maar dan niet door te controleren bij de betreffende persoon. Die camera staat er echt niet als er geen sterk vermoeden van fraude is.
Alfred Blokhuizen
@ Jan



Toevallig over het hoofd gezien dat er 10.000 schadevergoedingen werden betaald wegens onterechte vervolging? Ook gelezen dat het om gemiddeld een "fraude" van € 280,- per uitkeringsgerechtigde per jaar gaat gaat? Dat is € 23,- per maand.



Zullen we camera's plaatsen bij mensen die met de auto van de zaak privé rijden en geen bijtelling hebben? Zullen we camera's plaatsen bij directeuren die geld wegbrengen naar verre landen om belasting te ontduiken? Wedden dat dat veel en veel meer is dan 86 miljoen?



Uitkeringsgerechtigden zijn gewoon een lekker makkelijk slachtoffer die rechteloos kunnen worden gemaakt.



Overigens zijn de uitkeringen intussen zo laag dat je bijna wel moet rommelen. Anders sta je iedere vrijdag in de rij bij de voedselbank en kunnen je kinderen niet meer naar een goede school (door de zgn vrijwillige bijdrage).



Ik vind het gewoon weer een speeltje van de beveiligingsindustrie en politici die iedere moraliteit zijn verloren.
Jan
@Alfred met "Ook gelezen dat het om gemiddeld een "fraude" van € 280,- per uitkeringsgerechtigde per jaar gaat gaat?"

Dus fraude van duizende euro's is geen probleem zolang het gemiddelde maar laag lijkt?



"Uitkeringsgerechtigden zijn gewoon een lekker makkelijk slachtoffer die rechteloos kunnen worden gemaakt. "

Heb je enig idee over wat voor fraude je het hebt en welke werkwijze er nu al toegepast wordt die nog veel dieper ingrijpt dan deze camera's? Mijn voorzichtige gok is... nee. Kennelijk betaal jij graag een uitkering aan iemand die het alleen nodig heeft om zijn zwarte inkomen voor de belastingdienst af te dekken, een extraatje te hebben terwijl wonende bij een nieuwe partner en het eigen sociale huurwoning onderverhuurd, en zo zijn er nog wel een aantal. Vraag het de buren, of wacht tot de ex hen verraadt, genoeg redenvoor onderzoek en gebruik van de camera
Advertentie