Advertentie
sociaal / Nieuws

'Gemeenten niet klaar voor Drank- en Horecawet'

Dat zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Over een half jaar treedt de gewijzigde Drank- en Horecawet in werking.

28 juni 2012

Gemeenten zijn nog onvoldoende voorbereid op de taken die op ze afkomen met de nieuwe Drank- en Horecawet. 'Veel gemeenten hebben geen idee wat ze over een halfjaar moeten gaan doen', zegt Joost Mulder van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Verordening paracommercie verplicht

De Eerste Kamer heeft in mei de gewijzigde Drank- en Horecawet aangenomen, bedoeld om alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen. Vanaf januari 2013 zijn gemeenten verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Uiterlijk op 1 januari 2014 moeten gemeenten een verordening hebben voor paracommercie: de verkoop van alcohol in sportkantines, buurthuizen en zelfs verzorgingshuizen. Daarin moeten in elk geval de schenktijden staan.

92 procent geen plan van aanpak

Dat gemeenten nauwelijks zijn voorbereid op deze taken, constateert ook het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW), opgericht door voormalig controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit. Najaar 2011 had 92 procent geen plan van aanpak voor de invoering van de gewijzigde Drank- en Horecawet, bleek uit een monitor van BHBW.

Ambtenaren schrikken

Daarin is niet veel veranderd, zegt Mulder van STAP. ‘Op regiobijeenkomsten in de afgelopen maanden hebben we zeshonderd ambtenaren gesproken. Die schrikken als ze horen wat er allemaal bij de wet komt kijken.’ Volgens Mulder richten gemeenten zich vooral op de toezichtstaak. ‘Maar het is logischer om eerst na te denken over het beleid en hoe je dat vertaalt in een verordening.’

Toelatingstijden en prijsacties

Naast de verplichte verordening voor paracommercie kunnen gemeenten voor horeca-instellingen, slijters en supermarkten voorschriften opnemen in een facultatieve verordening. Bijvoorbeeld over toelatingstijden in de horeca, prijsacties in supermarkten of een tijdelijk verbod op alcoholverkoop bij verkoop aan te jonge kinderen.

Veel discussie

Volgens Mulder kan het opstellen van zo’n verordening behoorlijk wat politieke en maatschappelijke discussie opleveren. Vooral als het gaat om paracommercie, omdat het inperken van drankverkoop bij verenigingen tot een inkomstendaling leidt voor clubs.

Honderden clubs

Bovendien is het nogal een karwei. ‘Een grote gemeente met honderden clubs, variërend van amateurvoetbal tot damvereniging moet een verordening maken waarin de regels voor alle clubs hetzelfde zijn, dat schrijft de wet voor. Er mag alleen onderscheid worden gemaakt naar ‘aard’; een jongerencentrum heeft een andere aard dan een hockeyclub of de bar van een bejaardenhuis.’

Modelverordening

STAP heeft een modelverordening gemaakt, die tijdens een congres op 20 september wordt toegelicht. Mulder hoopt dat gemeenten daarmee alsnog snel hun zaken op orde maken, in elk geval voor de paracommercie.

Sportverenigingen scoren slechtst

‘Sportverenigingen scoren consequent het slechts wat betreft naleven van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop. En geen enkele gemeente kent de schenktijden van de eigen verenigingen. Daarom moeten gemeenten nu verplicht afspraken maken. Wil een gemeente echt dat de sportclubs naar eigen inzicht 24 uur per dag kunnen schenken? Prima. Laat de gemeenteraad dat dan maar goedkeuren.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Adrie Steenbrink
Ik kan het woord paracommercie niet in de Grote Van Dale terugvinden. Wat is de betekenis ervan?
Gerard Mostert / Wethouder
Zou toch maar eens even kijken wat Katwijk hierover heeft te melden. Katwijk.nl
Advertentie