Advertentie
sociaal / Nieuws

BKR wil betere schuldenregistratie

Steeds meer Nederlanders hebben schulden. Om daar een einde aan te maken, is het nodig dat de problematiek bij de bron wordt aangepakt, vindt het Bureau Krediet Registratie (BKR). De vaste Kamercommissie debatteert vandaag over de schuldhulpverlening. Het BKR hoopt dat er een aanvullende schuldenregistratie komt.

13 januari 2011

Mensen die maanden achterlopen met het betalen van de huur of de energierekening staan niet bij het BKR geregistreerd. Ook studieschulden, boetes of schulden bij telefoonbedrijven worden in de lijsten van het BKR niet meegenomen. En dus is het mogelijk dat mensen die bij verschillende instanties schulden hebben, een lening bij een bank krijgen. 'Met die extra lening, komen extra schulden en uiteindelijk belanden die mensen dan in de schuldhulpverlening', zegt algemeen directeur Peter van den Bosch van het BKR.

 

Een kwart van alle huishoudens (1,9 miljoen Nederlanders) had in 2010 een betalingsachterstand. Bij 711.000 van hen gaat het om problematische schulden. De omvang van de schuldenproblematiek is daarmee veel groter dan het aantal mensen dat geregistreerd staat bij het BKR.

 

Om de schulden beter te registreren, wil het BKR het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) wettelijk vastleggen. In het LIS, dat al een paar jaar bestaat, kunnen huur-, energie- en sociale dienstschulden worden geregistreerd. Volgens Van den Bosch zouden ook telefoonschulden hierin opgenomen moeten worden. Maar het College Bescherming Persoonsgegevens stak een stokje voor de invoering van het LIS. Van de Bosch: 'Het college vond het maar niks en noemde het 'stigmatiserend'. Er moet dus wetgeving komen voordat het LIS ingevoerd kan worden.'

 

Van den Bosch: 'De vorige ministers van Financiën en Sociale Zaken hebben al gezegd dat de wetgeving aangepast moet om het LIS mogelijk te maken en ook de huidige minister De Jager (Financiën) is een voorstander. Maar de VVD is het meest kritisch, dus het is afwachten of het erdoor komt.'

 

De vorige kabinetsperiode is er 500 miljoen euro extra in schuldhulpverlening gestoken. Desondanks zijn de problemen niet opgelost. In de huidige begroting wordt er gekort op de schuldhulpverlening. 'Er moet dus wel wat gebeuren op het gebied van preventie', aldus Van den Bosch. 'Anders is het dweilen met de kraan open.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
Er zou voor het verstrekken van een krediet een verplicht soort thermometer formule moeten komen. Waarbij ook inkomsten bepalend is voor de maximaal verantwoorde hoogte van de kredieten. Vier kleurtjes, groen, geel, oranje en rood. De kredietverstrekker kan dan meteen berekenen hoe verantwoord het verstrekken van het verlangde krediet is. Want m.n. de latere kredietverstrekkers (oranje/rood)zijn verwijtbaar m.b.t. niet te goeder trouw handelen. De eerdere concurrerende kredietverstrekkers (groen/geel) worden hierdoor financieel eigenlijk onrechtvaardig benadeeld. Dus bij verdeling zou gehanteerd kunnen worden : rood = 0, oranje=0,5 tot 1, geel= 2, groen =3 en daarnaast dan nog een regeling voor preferente schuldeisers.
Een exacte formule is niet snel omschreven en die laat ik dus achterwege.
De malafide kredietverstrekker -en daar zijn er helaas erg veel van- die weet dat verstrekken in rood of oranje voor hem altijd in een verliespost zal resulteren zal niet zo snel meer een kansarme kredietnemer verder de ellende in werken.
Beide partijen treft blaam maar de maatschappij draait er voor op en ook daar zo eens wat beter naar gekeken moeten worden.
Advertentie