Advertentie
sociaal / Nieuws

Nieuwe regels vastgoed kost instellingen geld

Zorginstellingen kunnen de komende jaren flink op kosten gejaagd worden als ze gebouwen slopen die nog niet helemaal afgeboekt zijn. De Haagse instelling Parnassia Bavo Groep houdt rekening met een kostenpost van 20 miljoen euro.

04 augustus 2011
Zorginstellingen kunnen de komende jaren flink op kosten gejaagd worden als ze gebouwen slopen die nog niet helemaal afgeboekt zijn. Dat is het gevolg van nieuw overheidsbeleid. Hoeveel geld dit de instellingen gaat kosten is nog niet helemaal duidelijk, maar de Haagse instelling Parnassia Bavo Groep houdt rekening met een kostenpost van 20 miljoen euro in de komende vijf jaar.

Huisvestings Componenten
Tot nu toe werden kapitaallasten als rente en afschrijving van gebouwen - onder voorwaarden - volledig vergoed door de overheid. Maar vanaf 2012 verandert dit en komt er een vast tarief voor kapitaallasten, het zogeheten Normatieve Huisvestings Componenten. Hierdoor is de vergoeding niet meer vast en risicoloos, maar wordt variabel en afhankelijk van de geleverde zorg.

 

Zelf financieren

'Het komt erop neer dat als we vroeger een gebouw na bijvoorbeeld 40 jaar sloopten terwijl het voor 50 jaar in de boeken stond, we het verschil vergoed kregen van de overheid', legt directeur vastgoed Jos van Nieuwkoop van de Parnassia Bavo Groep uit. 'Met de nieuwe regels is dat niet meer zo en moeten we dat restant dus zelf financieren.'

 

Moderne eisen

De Parnassia Bavo Groep is een grote instelling met 465 gebouwen. Sommige voldoen niet meer aan de moderne eisen of zijn volledig uitgeleefd en moeten worden gesloopt. 'Meerpersoonskamers kunnen tegenwoordig bijvoorbeeld niet meer', aldus Van Nieuwkoop. En er zijn andere eisen voor bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen.' Voortijdige sloop - dat wil zeggen voordat de panden volledig afgeboekt zijn - komt dus voor en gaat de instelling geld kosten. De Parnassia Groep heeft berekend dat de komende vijf jaar zo'n 20 miljoen euro hiervoor nodig zal zijn.

 

Minder gebouwen

Ondanks deze extra kostenpost is de instelling niet van plan oude gebouwen dan maar te laten staan. 'Dat moet je niet willen', vindt Van Nieuwkoop. De Parnassia Bavo Groep is daarom op zoek naar nieuwe manieren om inkomsten te genereren. 'We hebben plannen om onze terreinen anders te exploiteren. Bijvoorbeeld door private woningen te bouwen op onze terreinen.' Ook probeert de instelling met minder gebouwen dezelfde zorg te leveren en op die manier de gebouwgebonden kosten terug te brengen.

 

Totaal

Hoeveel de nieuwe regels alle zorginstellingen in Nederland gaat kosten is niet bekend. Het Financieel Dagblad citeert een een enquête van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) uit 2010 waar over het probleem geschreven wordt. Voor gebouwen die buiten gebruik zijn, zou het in totaal om 218 miljoen euro gaan, schrijft de krant.

 

Verkeerde berekeningen
GGZ Nederland erkent de problemen die voor sommige instellingen ontstaan. 'We zijn op zich niet tegen de Normatieve Huisvestings Component', vertelt Lex de Jong van GGZ Nederland. 'Dat systeem is patiëntvolgend en dat vinden wij een goede ontwikkeling.' Volgens GGZ Nederland gaat de overheid echter in haar berekeningen uit van verkeerde cijfers en berekeningen. De Jong: 'Met die berekeningen zijn we het niet eens, want het mag niet zo zijn dat de instellingen op extra kosten worden gejaagd.' GGZ Nederland blijft daarom met het rijk in gesprek over de veranderende regels.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Zorginstellingen zijn tegenwoordig ook zo goed in vastgoedhandel. Betalen ze vele malen meer dan de werkelijke waarde. Geen wonder dat ze door dit bestuurlijk wanbeleid in zwaar weer komen. Aanpakken die handel en zelf alles laten betalen. Het is goed dat de regels aangescherpt worden. Bejaarden en gehandicapten hoeven niet de hele dag in de stront te liggen omdat bestuurders zonodig moeten speculeren en graaien. En van speculatie hebben ze zo ie zo geen verstand.
Gerrit / waarnemer te velde
Het lijkt er op dat in het verleden langere dan 'gewone' afschrijvingstermijnen zijn gekozen om de kapitaalslasten te drukken. Sloop je dan voortijdig, dan moet je het nog niet afgeloste deel in één keer afbetalen. Lijkt me zo klaar als een klontje. Uiteraard hoort dit niet ten laste van de belastingbetalers te komen, want "het mag niet zo zijn dat de belastingbetaler op extra kosten wordt gejaagd" (koekje van eigen deeg)
Piet Keijzer / adviseur wonen en zorg
Voor zorgorganisaties wordt op Rijksniveau nog gesproken over een oplossing van de boekwaardeproblematiek. Woningcorporaties die gebouwen verhuren aan zorginstellingen, vaak met 10 - en 20 - jarige huurcontracten, draaien er volledig zelf voor op. Oplossing: maak het wonen in de zorggebouwen zo aantrekkelijk dat mensen er graag in willen (blijven) wonen, verhuur ook via bijvoorbeeld introductie aan "de zorgzame neef of nicht van opa of oma", benut de gemeenschappelijke ruimten voor wijkactiviteiten. Kortom sta toe dat het gebouw een multi generationeel en multifunctioneel gebruik krijgt. De centen proberen te tellen die je misschien tekort gaat komen help ons niet verder, creatieve oplossingen wel. Gemeenten, corporaties, welzijnsorganisaties en zorgleveranciers sla de handen ineen. De situatie is wellicht ernstig, maar verre van hopeloos.
herman / wao
bij ons in Stadskanaal moeten mensen van 80jaar en ouder verhuizen omdat de zorggigant Meander de zorginstelling wil ombouwen tot verpleeghuis[levert meer overheidsgeld op] de bewoners ook van de aanleunwoningen moeten er uit. je zou gaan denken dat 80jaar en ouder naar de stortplaats.kan.
Advertentie