of 59250 LinkedIn

‘Niet langs notaris voor je een park mag harken’

Mensen moeten meer zeggenschap krijgen over hun eigen buurt. Dat vindt PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal. De Tweede Kamer praat maandag over haar plan om te experimenteren met buurtrechten. De VVD heeft niets tegen burgerparticipatie, ‘maar dat moeten we niet hier in Den Haag regelen.’

Mensen moeten meer zeggenschap krijgen over hun eigen buurt. Dat vindt PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal. De Tweede Kamer praat maandag over haar plan om te experimenteren met buurtrechten. De VVD heeft niets tegen burgerparticipatie, ‘maar dat moeten we niet hier in Den Haag regelen.’

Leefbaar, veilig, mooi

‘Buurtbewoners weten vaak als geen ander hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden. Zo ervaren mensen soms onveiligheid in hun buurt, maar weten zij tegelijkertijd zelf heel goed waarom zij zich onveilig voelen en wat eraan verbeterd moet worden', aldus het Kamerlid.
 

Buurtplan
Ze denkt ook aan het zelf organiseren door buurtbewoners van groenvoorzieningen of hulp bij boodschappen. ‘Ook krijgen zij het recht om met eigen middelen als eerste te bieden op vrijgekomen land- of vastgoed.' Verder krijgen bewoners wat haar betreft het recht om een buurtplan te maken. Daarin kunnen zij hun ideeën over de inrichting van hun wijk verwerken.
 

Afwijzend
De VVD reageert afwijzend, omdat de liberalen vinden dat zoiets niet vanuit Den Haag moet worden aangepakt. De bewoners moeten zelf hun buurtinitiatieven regelen, vindt Tweede Kamerlid Hayke Veldman.

Bureaucratie
‘Acties van bewoners om hun omgeving te onderhouden, komen al op grote schaal voor. Daar nemen bewoners de uitvoering van bepaalde taken van de gemeente over en dat gaat heel vaak goed. En ja met grote regelmaat loopt men ook aan tegen lokale bureaucratie en procedurele regels, tegen trage besluitvorming, tegen onwelwillende ambtenaren en tegen onvoldoende mogelijkheden om als buurtcollectief te opereren. En ja, daar moet iets aan gedaan worden. Maar nee, dat moeten we niet hier in Den Haag regelen.’

Notaris
De sociaal-democratische partij pleit ervoor om eerst een vereniging op te tuigen en een collectief te vormen dat de grenzen van de buurt bepaalt, waarbij deze grenzen ook eerst nog door alle buren moeten worden erkend. ‘Voordat je een perk mag aanharken, moet je eerst langs de Kamer van Koophandel en de notaris,’ aldus Veldman. (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Buurtzeggenschap kan prima, mits binnen globale randvoorwaarden tav invulling en uitvoering en het niet uitmondt in 'landje pik' van gemeentegrond.
Door jeannette op
Dit bewijst maar weer hoever het kabinet van de samenleving staat. Plannen bedenken die allang tot uitvoer gebracht worden binnen de gemeenten. Wordt eens wakker daar in Den Haag. Anders gezegt, ga een vaker naar buiten, kom onder die steen vandaan!!!