Advertentie
sociaal / Nieuws

Nederlandse huishoudens blijven steeds langer arm

De lage-inkomensgrens zoals de armoedegrens officieel heet, lag in 2015 op 1030 euro per maand voor een alleenstaande en op 1930 euro voor een echtpaar met twee kinderen. Van de ruim 7 miljoen huishoudens in 2015 moesten 626.000 huishoudens rondkomen van een inkomen onder de lage inkomensgrens, zo becijfert het CBS.

08 februari 2017

Het aantal huishoudens dat vier jaar of langer van een inkomen onder de armoedegrens moest rondkomen nam in 2015 toe met 27.000 tot 221.000. Het totaal aantal huishoudens met een inkomen onder de armoedegrens is in 2015 nagenoeg gelijk gebleven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe, herziene cijfers. Inkomensgegevens van 2016 zijn nog niet bekend.

Inkomensgrens

De lage-inkomensgrens zoals de armoedegrens officieel heet, lag in 2015 op 1030 euro per maand voor een alleenstaande en op 1930 euro voor een echtpaar met twee kinderen. Van de ruim 7 miljoen huishoudens in 2015 moesten 626.000 huishoudens rondkomen van een inkomen onder de lage inkomensgrens, zo becijfert het CBS.

Eenoudergezinnen

Eenoudergezinnen met minderjarige kinderen hebben het vaakst te maken met risico op armoede. Ruim een kwart van de eenoudergezinnen moest in 2015 rondkomen van een laag inkomen, minder dan voorgaande jaren. De daling kan deels worden verklaard door de verhoging van het kindgebonden budget voor alleenstaande ouders in 2015, waardoor de koopkracht van alleenstaande ouders met betaald werk toenam.

Extra aandacht blijft nodig

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) reageerde woensdag op de cijfers. 'In 2015 is het aantal mensen met een laag inkomen gelijk gebleven. Gelukkig wijzen alle ramingen op een daling van de armoede in 2016 en 2017 door economisch herstel en maatregelen van het kabinet. Omdat de extra aandacht voor lage inkomens hard nodig blijft, trekt het kabinet hier sinds 2016 elk jaar ruim een miljard extra voor uit. Daarnaast stelt het kabinet vanaf 2017 structureel 100 miljoen euro extra beschikbaar om armoede onder kinderen tegen te gaan.' (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H.J.Montanus / Owner
Dus Weg met de VVD ze hebben de burgers genoeg kaal geplukt. Samen met de PVDA. De PVDA heeft nu genoeg zorgen, dus de VVD moet een kopje kleiner gemaakt worden. Het is slecht om op deze partijen te stemmen.
H. Wiersma / gepens.
Ja vindt je het gek. Veel werklozen (vooral ook 50-plussers), AOW'ers en gepensioneerden met een klein pensioen zijn met dit VVD/PvdA-beleid de bijstand ingejaagd. Gepensioneerden zijn al 10 jaar of meer koud gesteld door het uitblijven van enige indexering. Bovendien zijn ze opgezadeld met extra belasting- en lastenverhogingen (zorgkosten) t.o.v. werkenden. De PvdA met alle portefeuilles op Sociale Zaken stond er bij en keek er naar, terwijl je juist van die partij anders had mogen verwachten. Beide partijen hebben 4 jaar de kans gehad, nu is het te laat. Datzelfde geldt overigens voor de partijen die dit blunder-Kabinet volop hebben gesteund (D'66 en CU).
Arno / hekel aan 3e weg gemeensschapsdenken.
De PVDA gaat door het harde bezuinigingsbeleid aan de onderkant een opheffingsvergadering tegemoet. Linkervleugel naar de SP en misschien groenlinks. De rechtervleugel kan naar de VVD. Pvda is geen sociaal democratische partij meer
Peter van der nol / FNV kaderlid
Eerst heeft KLEINSMA DE SENIOREN VAN NEDERLAND UIT GEKLEED, en nu denk ze dat ze verstand heeft uit keringen.

Mijn vraag is: Als KLEINSMA uitgewerkt is krijg ze dan ook een uitkering net als velen anderen NEDERLANDDERS.

13 JAAR PVDA EN VVD zijn wij op de lijst van arme lande te recht gekomen, en maar zeg dat het beter gaat.
Advertentie