of 59232 LinkedIn

Motie van wantrouwen SP tegen staatssecretaris Van Rijn

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dit jaar het pgb uitkeert, zijn er veel klachten van zorgverleners die nog geen geld hebben gezien. SP en PVV in de Tweede Kamer hebben er geen vertrouwen meer in dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de problemen met het persoonsgebonden budget nog kan oplossen.
9 reacties

SP en PVV in de Tweede Kamer hebben er geen vertrouwen meer in dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de problemen met het persoonsgebonden budget nog kan oplossen. SP-Kamerlid Renske Leijten heeft een motie van wantrouwen ingediend.

Geen geld

De motie haalde geen meerderheid, want alleen SP, PVV, 5OPLUS en de Partij voor de Dieren stemden voor. De Kamer debatteerde donderdag voor de vierde keer in korte tijd over de betalingsproblemen rond het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen. Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dit jaar het pgb uitkeert, zijn er veel klachten van zorgverleners die nog geen geld hebben gezien. Volgens Van Rijn is er wel degelijk vooruitgang geboekt en gaan inmiddels 207.000 betalingen via het systeem.


Veel klachten
Maar de Kamer hoort nog te veel klachten. Soms van mensen die het hele jaar nog geen geld hebben gezien. ‘De staatssecretaris is doof voor de problemen en moddert maar voort’, aldus Leijten. 'Hij is vooraf gewaarschuwd maar heeft ,,willens en wetens'' toch het risico genomen.'  Ze vindt dat Van Rijn zich 'onmachtig' heeft getoond om de problemen op te lossen en laakte het dikke herstelplan dat er inmiddels ligt. 'Er ligt een herstelplan van 47 pagina’s maar zonder oplossing voor de mensen die zonder geld zitten.' Want, stelt zij: 'Ondanks alle beloften dat de betalingen topprioriteit hebben, zitten mensen zonder geld. Met beloften koop je geen brood.' Karen Gerbrands (PVV): ‘Alle kritiek en commentaar glijdt van hem af’, meent die er ook geen vertrouwen meer in heeft.


Kritisch
Ook andere partijen zijn kritisch. Zij willen weten wanneer er nu echt een einde aan de betalingsproblemen komt. Pia Dijkstra (D66) vindt het jammer dat Van Rijn niet duidelijk zegt hoe het nou zo fout heeft kunnen gaan. Zij ziet ‘liever iemand die zegt 'dat is niet goed gegaan' dan iemand die voortdurend wegduikt’. Van Rijn wil alleen ‘haalbare data’ noemen. Hij beloofde de Kamer dat hij over een week of drie kan laten weten of de betalingsproblemen half mei kunnen zijn opgelost. Hij wacht nog op een analyse van wat er nu nog mis gaat bij de betalingen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bert op
De heer van Rijn lijkt in een andere wereld te leven. De jeugdzorg is over naar de gemeenten, maar de gemeenten en jeugdprofessionals werken zonder gereedschap. Gemeenten zijn beleid, werkwijze en uitvoering nog aan het ontwikkelen, ongeveer 2 jaar vergt deze ontwikkeling. De verantwoordelijkheid is inmiddels bij de jeugdprofessional gelegd (tuchtrecht) die heel goed weet wat, maar niet kan vinden wie, waar, hoe of wanneer. De heer van Rijn heeft is hier mede verantwoordelijk voor. Hij wilde van geen overgangsperiode weten en verzekerde iedereen dat dit goed zou komen. Maar wat maakt het uit de kinderen zijn onder dak bij de gemeenten en administratieve verantwoordelijkheid ligt bij de instanties. Als je geen verantwoordelijkheid wilt dragen en deze zo snel mogelijk voor je uit, dan wel afschuift, lijkt het me beter om de eer ook maar aan jezelf te houden en het werk aan anderen over te laten die wel oorzaak en gevolg zien.
Door doeterniettoe (-) op
Uitermate tekenend voor de politieke partijen dat die niet met deze motie ingestemd hebben.
Het pluche is blijkbaar belangrijker dan de zorg voor ouders (zelfs als het je eigen moeder is...)
Door Rex Rotary (Coordinator) op
Nee meneer of mevrouw Janssen, Nederland gaat kapot aan de VVD en PvdA en de hielenlikkers die graag in het pluche blijven zitten. Als u oppositie gelijk stelt aan populisme constateert u daarmee dat u democratie niet meer van deze tijd vindt. Iemand die het niet eens is met een waardeloze manier van het oplossen van een probleem wordt door u afgeschilderd als een populistische stuurman aan wal.
Door henk bongers (burger) op
Beste B. Janssen wanneer van Rijn ballen zou hebben had hij de huidige situatie niet laten ontstaan.
Had hij beter geluisterd naar de echte ICT-deskundigen dan had hij deze operatie niet laten gebeuren. Was ook de SVB niet onnodig onder druk gekomen.
Maar..... daar heb je LEF voor nodig met de adem van dit ondeskundige kabinet in je nek.
Dus van Rijn en de rest van het kabinet neem je verantwoordelijkheid en draai de maatregelen terug naar voor 1 januari en kom met nieuwe maatregelen die deugen en goed getest zijn voordat ze worden ingevoerd zodat de betrokkenen niet in de problemen komen.
Advies: Stap op!!! ..en dan zeg ik het netjes. Schandalig dat je veel mensen onnodig zo in problemen brengt
Door Karel van Klaveren op
@B.Janssen: je kunt je afvragen wat kwalijker is, populisme (= luisteren naar het volk) of politieke stoerdoenerij. Van Rijn en met hem het kabinet en de coalitie van VVD en PvdA + gedogende partijen D66, CU en SGP zijn er tot in den treure op gewezen dat invoering van de WMO te snel ging. De staatssecretaris bleef horende doof en ziende blind en speelde het machtspel. Want ja, wil daadkrachtig overkomen.

SP en de andere partijen hebben alle recht van spreken om een motie van wantrouwen in te dienen. Jammer alleen dat het CDA (ook tegen invoering nieuwe WMO per 1-1-2015 gestemd) deze motie niet steunde. Zitten waarschijnlijk toch al weer te vlassen op regeringsdeelname na installatie van de Eerste Kamer in mei a.s.
Door henk bongers (burger) op
Renske prima plan die motie van wantrouwen.
Ben het overigens eens met de opmerking van Henk hieronder.
van Rijn is niet capabel.
Conclusie: ONGESCHIKT!! opstappen dus.
Door B. Janssen (Ambtenaar) op
Natuurlijk de SP ziet brood in dit soort populisme. Het rijk heeft jaren niet om (durven) kijken naar de uitvoering van de AWBZ en Jeugdzorg. Maar nu moeten de grote transities binnen 3 maanden succesvol zijn uitgevoerd en afgerond. Totaal irreëel zijn we aan het worden. PVV en SP drijven op een gelijksoortige vorm van populisme: 0-realisme en valse verwachtingen. Nederland gaat kapot aan deze stuurlui aan wal. De beste stuurman koopt een boot!
Door Henk op
Van rijn is niet capabel voor de uitvoering van wat hem is opgedragen. Dat is helder. De opdrachtgever, dit kabinet, heeft hem opgedragen dit idiote plan uit te voeren. Ook de odrachtgever, dit kabinet, is niet capabel. Dus weg met deze regering


Door Stijn van Beek op
In januari zei Van Rijn dat in februari alle betalingsproblemen rond de PGB zouden zijn opgelost. Eind maart zegt hij dat het nog wel vele maanden kan duren.
Deze staatssecretaris heeft daarmee zijn laatste restje geloofwaardigheid verloren. Een motie van wantrouwen zou niet nodig moeten zijn. Een beetje integere bewindspersoon was allang uit eigener beweging opgestapt !
Wat Van Rijn doet is erger dan Opstelten en Teeven damen. O ja, en hoe zit het nu met zijn moeder: Loopt het pis nog langs haar enkels ?