Advertentie
sociaal / Nieuws

Moorlag blijft in de Kamer

William Moorlag mag van de PvdA aanblijven als Tweede Kamerlid voor de sociaaldemocraten. De schijnconstructie waarmee Moorlag mensen in dienst nam toen hij directeur was van een sociale werkplaats hoeft hem niet de kop te kosten, oordeelt een commissie die zich in opdracht van de partij over de kwestie heeft gebogen.

14 januari 2018

William Moorlag mag van de PvdA aanblijven als Tweede Kamerlid voor de sociaaldemocraten. De schijnconstructie waarmee Moorlag mensen in dienst nam toen hij directeur was van een sociale werkplaats hoeft hem niet de kop te kosten, oordeelt een commissie die zich in opdracht van de partij over de kwestie heeft gebogen.

Geloofwaardig

Moorlag kan 'geloofwaardig de PvdA blijven vertegenwoordigen in zijn werk als Kamerlid', is de conclusie van de driekoppige commissie en ook van het partijbestuur. De commissie wijst erop dat het Groningse Kamerlid goede bedoelingen had: hij wilde zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen. Daarvoor kan het drietal, onder leiding van oud-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl, zelfs begrip opbrengen.

In de kern niet juist

Maar Moorlag ziet volgens hen nu ook in dat de constructie 'in de kern niet juist was'. Hij biedt daarom zijn verontschuldigingen aan voor zijn optreden, 'eerst en vooral aan de medewerkers van Alescon', de Assense sociale werkplaats die hij leidde. Ook Moorlag vindt volgens het partijbestuur nu dat 'als twee collega’s naast elkaar hetzelfde werk doen, ze daar dezelfde beloning voor moeten ontvangen'.

Gemoederen verhit
De commissie vindt wel dat Moorlag de partij voor het vraagstuk had moeten waarschuwen toen die hem vroeg Kamerlid te worden. Toen de zaak opspeelde gedroeg hij zich als Alescon-directeur en niet als PvdA-Kamerlid, stelt de commissie. Moorlags handelen en de vraag of hij de PvdA daardoor nog wel kon vertegenwoordigen 'heeft de gemoederen verhit binnen onze partij', schrijft het partijbestuur. Juist de PvdA had van de strijd tegen schijnconstructies een speerpunt gemaakt. De jongerenafdeling van de partij en allerhande kopstukken bepleitten Moorlags aftreden.

Vertrouwen herstellen

Alescon nam onder Moorlag mensen niet in vaste dienst, maar zette hen aan het werk voor een zelf opgericht uitzendbureau. Zo kon de sociale werkplaats hun bijvoorbeeld minder uitbetalen dan de cao voorschreef. De rechter bepaalde vorige maand dat de werkwijze van Alescon niet door de beugel kon. Voor PvdA-leider Lodewijk Asscher wogen de goede bedoelingen van Moorlag zwaar. 'Het is goed dat we er samen zijn uitgekomen en dat we nu verder kunnen'. Moorlag zelf 'zal alles in het werk stellen om het vertrouwen te herstellen van de mensen wiens vertrouwen in mij is aangetast'. Hij maakt excuses voor de 'ontspoorde communicatie'. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

johannes / ambtenaar
Nog minder zetels bij een volgende verkiezing.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Van vermeend goede bedoelingen van de een kunnen andere mensen te gronde gaan. Zie o.a. de OSW. De PvdA ten voeten uit. Overigens wordt vermoed dat Moorlag over niet al te lange tijd zelf vertrekt. Hij zal dan stellen dat hij zich toch beschadigd voelt maar hij heeft dan wel eerst voldoende wachtgeld voor een sabbatical bijeen gesprokkeld.
Aug Biels / Oud Ambtenaar
MAG aanblijven van de PvdA? Kan iemand daar nog een keer een lesje staatsinrichting geven?



De enige die bepaalt of een kamerlid kamerlid blijft is het kamerlid zelf.
Paul / projectleider
Besturen en principes het blijft altijd een curieuze combinatie :)



Overigens er is een andere Sociaal Democratische partij, die het inmiddels beter doet dan de PvdA en al jaren aan schijnconstructies doet bij hun ambtsdragers zelf, de SP.
Rik / journalist
Dag vogels, dag bloemen, dag PvdA... Slaap lekker.
Arnoud
Lachen met Moorlag. Maar verder is natuurlijk huilen met de pet bij de landelijke PvdA.

Van partijleider Asscher mocht Moorlag eerst blijven zitten, toen moest hij weg om tenslotte toch te mogen blijven. En de PvdA-partijvoorzitter was nog veel resoluter: Moorlag moet weg. Maar nu hij blijft vindt Vedelaar het ook weer goed.

PvdA en leiding geven, dat gaat nooit samen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik hoop dat er een keer een eind komt aan de cultuur waarbij om het minste of geringste het hoofd van iemand wordt geëist. In het geval van Moorlag was dat in ieder volkomen onterecht.
H. Wiersma / gepens.
Kamerlid Moorlag moest vooral door het stof als gevolg van 4 jaar slecht PvdA beleid in de top met als uitvoerders Heerts bij FNV, Klijnsma en Archer). Hoe diep kan je zakken als partij.
Advertentie