of 59232 LinkedIn

Ministerie: spotjes over veranderingen zorg deugen wél

Het ministerie van Volksgezondheid gaat in beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat de tv-spotjes over de veranderingen in de zorg een te rooskleurig beeld schetsen. Het departement blijft erbij dat de informatie die daarin wordt gegeven, in lijn is met het nieuwe wettelijke beleid.
6 reacties

Het ministerie van Volksgezondheid gaat in beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat de tv-spotjes over de veranderingen in de zorg een te rooskleurig beeld schetsen. Het departement blijft erbij dat de informatie die daarin wordt gegeven, in lijn is met het nieuwe wettelijke beleid.

Geen reclame
'Mensen worden door de voorlichtingscampagne gewezen op het feit dat er veranderingen zijn en worden gewezen naar de website waar meer informatie te vinden is. Het ministerie is van mening dat de voorlichting dus geen reclame betreft', liet het ministerie dinsdagavond weten. FNV Zorg & Welzijn had bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend over de spotjes. Volgens de vakbond blijkt uit de uitspraak dat de spotjes 'te weinig genuanceerd' en 'te rooskleurig' zijn en dat het ministerie op zijn minst had moeten waarschuwen dat de kans bestaat dat burgers door de bezuinigingen juist minder zorg krijgen. 'De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat we van een overheidsinstelling feitelijke, objectieve informatie mogen verwachten en geen ongenuanceerde reclame', zei Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn.

Niet misleidend

De Stichting Reclame Code wilde de uitspraak nog niet bevestigen, omdat het ministerie nog in beroep kon gaan. Dat gaat gebeuren, kondigde het departement aan. 'De Reclame Code Commissie heeft aangegeven dat de voorlichting niet in strijd is met het algemeen belang en daardoor niet misleidend of oneerlijk is. Wel komt de commissie tot het oordeel dat de voorlichting een te rooskleurig beeld zou schetsen. De commissie lijkt de toelichting op de nieuwe wetten onvoldoende te hebben meegewogen bij haar beoordeling. Zo is ten onrechte geconstateerd dat de wijkverpleging afhankelijk is van de afgesloten verzekeringspolis, terwijl deze zorg voor iedereen in het basispakket van de zorgverzekering zit. Het ministerie vindt het teleurstellend.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door opmerker op
ach, ministerie, hou nou toch op. nederland staat sedert de economieteruggang bol van de eufemistischerende, verpositiverende holle vaten retoriek. vroeger had je tegenvallers: de uitdagingen van nu, en de risico's zijn de kansen van nu; nederland en nederlands hebben geen flauwekul peppraat nodig, daarmee stofzuiger je geen halve meter ! dit is nou - om met Orwell te spreken - krompraat
Door doeterniettoe (-) op
Dit is de droom van 'het beste kabinet sinds WO2', dus hoe durft de bevolking anders te denken?
Nee hoor, wij in Den Haag, in onze ivoren toren, Wij hebben het goed, jullie hebben het fout en wij zullen jullie laten buigen voor de nieuwe god, of jullie willen of niet, democratie of niet, rechtsstaat of niet.
Door henk bongers (burger) op
De SP heeft het spotje van een nieuwe en veel realistischer tekst voorzien. Zie het spotje op:
https://t.co/BYlkYFwiA9
Door Eric Immink op
Sinds wanneer is reclame realistisch. Deze spotjes zijn gewoon reclame voor het ministerie. Of moet ik zeggen propaganda.
Wie betaalt bepaalt.....
Door Anneke op
De eerste keer toen ik de spotjes zag, werd ik boos en verdrietig. "De zorg verandert", dat is het enige dat er aan klopt. De rest is onzin, mooi weer en ver bezijden een waarheid die uitgaat van afknijpen en verminderen van zorg, op basis van oordelen die door mensen worden gegevens die ondeskundig - maar wel goedkoop - zijn.
Ik betrap me er op dat ik ga zappen als zo'n spotje langs komt. Puur om mijn goedgemutste humeur een beetje te behouden.
Door Pierre op
Nieuwe boodschap voor een spotje: De zorg verandert. U bent collectief veel te duur geworden. Dat bespaarde geld geven we liever aan de EU.

Voor rekening van gemeenten belooft het kabinet in 2015 nog behoud van uw rechten. Anders gaat de Kamer teveel zeiken. Maar dan verandert de zorg eigenlijk pas echt. Dat bericht waren we vergeten in het eerdere spotje op te nemen. Sorry daarvoor, maar gelukkig is het niet teveel opgevallen.

Vanaf 2016 vraagt u maar aan uw kinderen hulp. De staatssecretaris geeft het voorbeeld en gaat zelf ook zijn ouders alsnog behoorlijk verzorgen. Geen urenlang wachten meer op hulp bij aankleden. En op normale tijden naar bed, niet al om 18:00. Ook het huis van zijn ouders gaat hij keurig schoonmaken. Daartoe gaat hij parttime werken en levert uiteraard salaris in. Maar als u nu toevallig geen kinderen heeft, dan betaalt de gemeente vast wel iets. Maar dat kan per gemeente verschillen. Verschil mag er voortaan zijn.