Advertentie
sociaal / Nieuws

Minder huisuitzettingen huurders

Er zijn minder vorig jaar minder huurders hun huis uitgezet. Dat constateert Aedes, de overkoepelende organisatie van woninbouwcorporaties. Een oorzaak is dat er eerder wordt ingegrepen bij huurachterstand en dat er sneller regelingen worden gemaakt.

25 maart 2015

Er waren vorig jaar meer huurders met betalingsachterstanden. Desondanks is het aantal huisuitzettingen afgenomen. Woningcorporaties spannen zich in om huurders in hun huizen te laten wonen. Dit blijkt uit cijfers die Aedes, de koepel van de woningcorporaties, woensdag heeft gepubliceerd.

350 miljoen achterstand
Huurders hadden eind vorig jaar een betalingsachterstand van in totaal 350 miljoen euro. Het aantal gevallen waarbij de rechter huisuitzetting goedkeurde, is met 2 procent toegenomen. Die 23.500 vonnissen zijn echter lang niet allemaal uitgevoerd. Corporaties proberen een oplossing te vinden voor huurders in financiële problemen, zoals een betalingsregeling. Zo kon in zeven van de tien gevallen huisuitzetting alsnog worden voorkomen. Het aantal huisuitzettingen is daardoor gedaald tot 5900. Dat is 15 procent minder ten opzichte van 2013.
 
58 duizend betalingsregelingen 

De cijfers zijn gebaseerd op een enquête van Aedes onder 180 woningcorporaties. Die sloten met 58.000 huurders een betalingsregeling om achterstallige huur in te lopen. En om het snel oplopen van huurschuld te voorkomen, doen woningcorporaties veel aan preventie. Ze leggen huisbezoeken af, bellen de huurders en verwijzen door naar hulpverleningsinstanties. Ook sluiten corporaties convenanten af met gemeenten, welzijnsorganisaties en schuldhulpverlening. Zo kan bij huurders die slecht met geld om kunnen gaan, met de sociale dienst worden afgesproken dat de gemeente de huur rechtstreeks aan de woningcorporatie overmaakt en het bedrag in mindering wordt gebracht op de uitkering.
 
1100 'Noorderzonnen' 

Ondanks alle inspanningen om een regeling te vinden, leveren huurders in 7 procent van de gevallen van een rechterlijke uitspraak over huisuitzetting de sleutel in. In 4 procent van de gevallen vertrekt de huurder zomaar, zonder overleg. In 2014 waren er ongeveer 1100 van deze zogenoemde 'Noorderzonnen', aldus Aedes.
 
Stijgende huren 

De Woonbond vindt het goed dat corporaties het aantal uitzettingen hebben weten terug te dringen, maar waarschuwt dat de betalingsproblemen van huurders door de fors stijgende huren wel groeien: ,,Het onderliggende probleem van de onbetaalbare huren moet worden aangepakt.'' (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Ik blijf me verbazen over Nederland en het steeds vaker lezen van "voor ons vreemd" sociaal klimaat. Verbijsterd lees ik over huisuitzettingen terwijl ik persoonlijk vind dat een onderkomen, een deken, eten, voedsel en warmte basisingrediënten zijn voor een bestaan wat je mag verwachten van ons Nederlands sociaal bodemklimaat; dit moeten we gewoonweg met zijn allen willen! We mogen geen gedwongen zwerversklimaat gaan creëren, dit doet afbreuk aan ons allemaal! Daar waar nodig en mensen zelf het eigen leefklimaat niet kunnen scheppen om te wonen en te leven, neem het als overheid gewoon over; benoem iemand tot "bewindspersoon"en reguleer hun dagelijkse doen. Dit is echt geen betutteling, er zijn gewoonweg gezinnen die het zonder deze sturing niet redden. Geef ze geen kans om in verval te komen, want houd er rekening mee, vaak hebben zij ook kinderen en zij krijgen mee wat de ouders doen en grote kans dat zij dan ook in datzelfde verval meegaan. Ook dit hoort tot zorgplicht, kansen op ontwikkeling en toekomstperspectief bieden! Anders krijg je straks Amerikaanse getto's van waaruit kinderen nog nauwelijks kans zien om uit dat klimaat weg te komen. Alles is met elkaar verbonden, dus intervenieer en geef het niet te snel de stempel van betutteling, maar benoem het als maatwerk!
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Aanvullend; een positief constructief klimaat waarin de overheid haar zorgplicht en gezag! serieus neemt en dan bedoel ik ook, ingeval noodzakelijk, "betuttelend en sturend", voorkomt verhoging criminaliteit, sociaal ongewenst gedrag, want als gezegd; ALLES IS MET ELKAAR VERBONDEN, NIETS STAAT OP ZICH!
Sylvita Meertens / bewonersadviseur Het Huurdershuis
Graag zou ik wat aan het bovenstaande artikel willen toevoegen. Het dalen van het aantal huisuitzettingen heeft met meer zaken te maken dan een soepelere omgang door de corporaties. Namelijk dat er ook anderen betrokken zijn bij dreigende huisuitzettingen. Ik denk daarbij aan welzijns- en hulpverleningsinstanties, maar ook aan Het Huurdershuis en stichting Eropaf. De laatste twee organisaties werken nou samen binnen het meldpunt voorkomen huisuitzettingen. Het is dus een gezamenlijk iets van corporaties en andere organisaties. Tot slot: er zijn ook andere partijen die u kunt benaderen voor een reactie dan de Woonbond. Waaronder organisaties als Het Huurdershuis. Net zo deskundig, en het levert wellicht eens een keer een ander geluid op. Het wordt anders zo eentonig.....



Ik ben ten alle tijden bereid voor nader commentaar.....



MVG Sylvita Meertens
Advertentie