Advertentie
sociaal / Nieuws

'Minder heffing voor goede corporaties'

Minister Blok zou korting moeten geven op de verhuurdersheffing als woningcorporaties investeren in achterstandwijken en krimpgebieden, vinden vier grote steden.

06 juni 2013

Woningcorporaties die geld uitgeven aan het verbeteren van achterstandswijken of investeren in gebieden waar steeds minder mensen wonen, moeten worden beloond. Dat schrijven krimpregio’s Zeeland, Groningen, Limburg en de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) in een brief aan minister Stef Blok van Wonen.

Korting op verhuurdersheffing
De regio’s die het goed doen, zouden een korting moeten krijgen op de zogenoemde verhuurdersheffing, zo is de strekking van het pleidooi. Woningcorporaties moeten die heffing de komende jaren aan de overheid betalen en deze drukt flink op hun vermogen. Het kabinet wil dat verhuurders via de verhuurdersheffing bijdragen aan de staatskas. Oplopend moeten de verhuurders samen 1,75 miljard gaan bijdragen.

Verbetering leefbaarheid krimpgebieden
Gevreesd wordt dat daardoor de huur van woningen in de sociale sector de komende jaren fors omhooggaat. Volgens de briefschrijvers hebben de corporaties de korting nodig om te kunnen blijven zorgen voor verbetering van de leefbaarheid in de achterstandswijken en dorpen waar de bevolking afneemt.

Heffing lager in krimpgebieden

Al eerder pleitten ook SP, FNV, CNV, koepelorganisatie Aedes en organisaties uit de bouw en de Woonbond er al voor dat corporaties die investeren in groot onderhoud, renovatie, energiebesparing en nieuwbouw moeten worden vrijgesteld van de verhuurdersheffing. Minister Stef Blok had al gesteld dat de heffing lager uitpakt in krimpgebieden, dat woningcorporaties kunnen blijven investeren en dat de corporaties nog flink kunnen snijden in de kosten. Hij liet donderdag weten de briefschrijvers te prijzen voor hun gezamenlijke inzet. Hij zal het voorstel meenemen in een brief aan de Tweede Kamer waarin diverse scenario's worden beschreven voor de heffing. De minister zal deze brief naar verwachting voor 15 juni aan de Kamer versturen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Woningcorporaties moeten die heffing de komende jaren aan de overheid betalen en deze drukt flink op hun vermogen ?

Salarissen van de managers met 3/4
verminderen. Dan is er geen vermogensprobleem.
Geen reden voor paniek.
Ben Schothans
Met een transparant puntensysteem voor huurniveau per woning !!!
Herman Baas
Er is gekeken naar het inkomen om het percentage voor de huurverhoging voor 2013 te bepalen, maar helaas is daarbij niet gekeken naar de hoogte van de huur die al wordt betaald.

Zoals Ben al zegt: "transparant puntensysteem".....
Advertentie