Advertentie
sociaal / Nieuws

Minder bezuinigd op zorg verstandelijk gehandicapten

De bezuinigingen op de zorg voor verstandelijk gehandicapten wordt iets verzacht, heeft staatssecretaris Van Rijn bekendgemaakt.

18 april 2014

Ook voor verstandelijk gehandicapten is de bezuiniging in de langdurige zorg iets verzacht. Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Sneller naar instelling
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen sneller een plaats in een instelling krijgen dan in het oorspronkelijke plan. Eerder was al naar buiten gekomen dat ook ouderen die niet meer thuis kunnen wonen, sneller naar een verzorgingshuis mogen. Om dit mogelijk te maken wordt een bedrag oplopend tot 70 miljoen in 2019 vrijgemaakt.

Bezuinigingen
Het kabinet kwam woensdag tot een akkoord over de zorg met de bevriende oppositie D66, ChristenUnie en SGP. Volgend jaar wil de regering een groot aantal zorgtaken overdragen aan de gemeenten. Dat gaat gepaard met een bezuiniging van meer dan een miljard.

Jeugdhulp en dagbesteding
Eerder deze week waren de partijen al overeengekomen om 360 miljoen minder te bezuinigen op de zorg. Het gaat onder meer om eenmalig 60 miljoen die de overheveling van de jeugdhulp naar de gemeenten moet vergemakkelijken en 195 miljoen voor de begeleiding en dagbesteding voor ouderen en gehandicapten.

Sterk verzacht
Volgens Van Rijn is de besparing op de langdurige zorg door alle maatregelen ,,sterk'' verzacht. Hij wijst er in de brief op dat in het regeerakkoord de bezuiniging op begeleiding nog 25 procent bedroeg, maar dat die voor volgend jaar inmiddels is teruggebracht naar 6 procent en 11 procent in 2016.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lolkje / ouder
En nu weet ik nog niet wat het gaat betekenen voor mijn dochtef
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is allemaal geschuif met cijfers van een stel boekhouders.. Visie en empathie ontbreken geheel.
Sjoerd Visser
Elke bezuiniging op dit gebied die de behoeftige mensen treffen is A-siciaal, onfatsoenlijk en oneerlijk !!!!!
H.(Appie) Kootstra / Oud Wethouder GL Winschoten
Het is A-sociaal van de PvdA en VVD maar nog erger is dat zowel de christen -Unie,D66 en SGP het steeds weer mogelijk maken,en dan met een vrome gezicht in de kerk schandalig gewoon.Van de VVD kun je dit verwachten maar de PvdA gooit al hun principes over boord om maar door te kunnen regeren ze moeten nog meer stemmen verliezen bij de Europese Verkiezingen ,Den Uil zal zich in zijn graf omdraaien als hij dit wist van zijn partij.
Jan
Eerst wordt er draconisch bezuinigd op de zorg en nu wordt dat teruggebracht tot verschrikkelijk bezuinigen. En nu moeten we blij zijn? Laat de partijen die hieraan hebben bijgedragen bij de eerstvolgende verkiezingen maar flink bloeden voor hun stemgedrag!
Peter / Zijlmans
Vooral de onzekerheid en het feit dat hele volksgroeprn niet weten wat hun boven het hoofd hangt aan maatregelen en het feit dat dit kabinet de maatregelen er doorheenjast en totaal niey communiceert met de samenleving maakt het extra frustrerend.
Advertentie