Advertentie
sociaal / Nieuws

Maatschappelijke discussie over ouderen nodig

Ouderenombudsman Jan Romme vindt dat partijen in de zorgsector met elkaar in gesprek moeten gaan om antwoorden te vinden op allerlei bezuinigingsmaatregelen, zoals die in de thuiszorg en op de dagbesteding. Hij vindt dat er een einde moet komen aan het lukraak bekritiseren van het kabinet.

24 februari 2013

Er moet een brede maatschappelijke discussie komen over hoe Nederland de komende 10 tot 15 jaar met ouderen wil omgaan. Dat stelt Ouderenombudsman Jan Romme. Hij roept iedereen op om met kansrijke ideeën te komen die kabinetsmaatregelen kunnen opvangen, zoals het wegvallen van de dagbesteding.

Kabinetsmaatregelen opvangen Romme denkt binnen afzienbare tijd voldoende ideeën en initiatieven te hebben verzameld om die te bespreken met politieke partijen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ,,Dat er in de zorg voor hen veel gaat veranderen, is een feit. Laten we daarom allerlei goede, vaak nog kleine initiatieven verzamelen en die breder inzetten om kabinetsmaatregelen op te vangen'', oppert Romme. De ombudsman is een dienst van het Nationaal Ouderenfonds.
Bezuiniging dagbesteding Onderwerpen die ouderen raken, worden nu bijna dagelijks breed uitgemeten in de media. Belangenorganisaties als de Ouderenombudsman, de ANBO en de politieke partij 50Plus nemen het op voor de ouderen door het kabinet lukraak te bekritiseren, nu er wordt bezuinigd op onder meer de thuiszorg en dagbesteding. Tegelijkertijd zijn ze de stem voor werkloze 55-plussers die zeggen nergens meer aan de bak te komen.


Denken in oplossingen

Romme vindt dat het klaar moet zijn om alleen maar in problemen te denken: ,,Laten we ophouden met oneliners en populistische praat om te laten zien dat je het voor ouderen opneemt. We moeten gaan denken in oplossingen.'' Hij roept daarom mensen op om met kansrijke ideeën te komen die deels kabinetsmaatregelen kunnen opvangen, zoals het wegvallen van de dagbesteding. ,,Partijen in de zorgsector moeten met elkaar in gesprek om de antwoorden te vinden op allerlei bezuinigingsmaatregelen.''

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

annelies
@Kees Kist, als deze reactie het niveau aangeeft van de huidige directeuren UWV, is mij meteen duidelijk waarom die instantie niet functioneert.
Piet / directeur
1 Tientallen jaren werden en worden er nog steeds geen cijfers afgegeven over de kosten van onze zo geliefde multi-culi samenleving, onder het motto "dat is discriminatie".

2 Gelukszoekers die ons ons land binnen kwamen via mensen handelaren, zonder 1 cent te betalen, volledig mee doen in alle sociale voorzieningen, ook onze AOW. Maar de vergrijzing (die we al jaren zagen aankomen) krijgt nu de schuld.

3 Al die gelukszoekers mochten op onze kosten soms wel 10 jr procederen om te bewijzen dat ze vluchteling waren. Verloren ze dat, kwam de hele linkse pers ( ook Anneke hieronder) in actie om te roepen "wat een niveau, d.i. discriminatie". Geen enkele autochtone Ned krijgt de kans om ca 10 jr te procederen op Staatskosten, tegen de Staat.Over discriminatie gesproken!!!

4 En onze ouderen in de zorg en verpleeginrichtingen worden nu gedwongen opgelegd om verder te worden leeg gemolken met een tariefsverdubbeling van ca € 1.100 per mnd naar ca € 2.200 per mnd. Geen beroepsmogelikheden aanwezig, het werd gewoon van je rekening afschreven ( zoals bij een 94 jarige tante van mij, 2 dagen nadat zij de brief van de tariefsverdubbeling had ontvangen).

5 En ik maar sparen in box 3. Mijn belasting tarief is nog hoger dan het rendement, wat door de wetgever veronderstelt wordt te liggen op 4 %.



Kortom een misdadiger wordt minder gestrafd dan een oudere zuinige spaarder, die hier uiteindelijk alles wordt afgenomen.



Zo'n land kan geen toekomst meer hebben, en de gekozen volksverteenwoordigers blijven maar lekker populistisch l..............n .
Edwin Teensma / Accountmanager
Heel graag zou ik met de heer Romme in contact komen. Ik heb wel een idee over een aantal kansrijke oplossingen die kunnen zorgen dat ouderenzorg beter wordt opgezet. Er valt nog veel te automatiseren waardoor de zorg beter kan worden afgestemd op de behoefte van de oudere generatie. Gebruik van terminals, moderne social media, data-analyse en andere oplossingen kunnen ervoor zorgen dat de zorg, ook nu nog, meer met minder kan doen. Zeker als voor deze oplossingen de juiste funding (financiering) wordt aangewend kan een grote besparing worden gerealiseerd. Ik nodig de heer Romme bij deze graag uit voor een verkenning. Geen one-liners maar een inhoudelijke discussie.
Ary van Baalen
Ook ik kom graag in contact met de heer Romme. Ik heb een analyse van deze kwestie gemaakt en heb een eenvoudige oplossing bedacht. Goedkoop en duurzaam.
True
Kees Kist heeft een punt, er zijn bakken met geld in het multikulfiasco gestort, nog steeds, en nu mogen we op de blaren zitten.

laat die maatschappelijke discussie maar zitten.
Leo Smid / Raadslid gemeente Moerdijk
Als gemeenteraadslid één van mijn stokpaardjes: efficiënter gebruikmaken van vrije vierkante meters in o.m. buurthuizen, wijkgebouwen en zorginstellingen. Overigens ook effectief i.v.m. gebruik voor en door meerdere doelgroepen.
K Weidgraaf
De regering had dit moeten aan zien komen. Het is al heel lang bekend dat de "babyboomers" oud gingen worden en dat dat de kosten zou verhogen voor jaren.

Ze hebben daar nooit maatregelen voor genomen, dus moet dat nu gebeuren.

Een heel simpele maatregel zou zijn om een paar miljard minder aan de europese unie te geven, waar het toch maar weggaat aan salarissen, onkosten en subsidies voor onnodige projecten.

Als er niet zoveel ouderen meer zijn kunnen ze de bijdrage weer verhogen.

Cora Postema
Wanneer ben je eigenlijk een oudere?

En.... ben je dan onmondig?

Moeten we praten OVER ouderen, of vragen we oudere mensen (wie?) wat ze zelf graag willen met hun leven? Of hoe ze willen sterven en wanneer?

Er is niets zo erg als mensen die verzinnen hoe jij het moet hebben, wat goed voor jou is en hoe ze daar voor denken te gaan zorgen. Da's een typische beleids- en zorg- en welzijnskwaal die mensen afhankelijk, passief en knorrig/ontevreden maakt.

henk
Laten we ook een maatschappelijke discussie voeren over jongeren, over 35 jarigen, over mannen, over vrouwen..... Wat een slechte aanvliegroute van deze zogenaamde deskundige die niet wil denken in probleem(groepen). Deze oen doet hetzelfde
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het kabinet lijkt af te stevenen op iedereen doorwerken tot 70 jaar en daarna word je bedankt voor bewezen diensten en ligt er een pil van Drion voor je klaar.
Jos Praat / beleidsadviseur
Alle kabinetten sinds 1950 hebben het laten liggen. Want toen al was bekend dat dit 'probleem' en aan zou komen. Ik (uit 1949) leerde toen zelfs al op de lagere school dat wij later ooit tot 'de grijze golf' zouden behoren. Onze onderwijzer maakte mij destijds tijdens maatschappijleer ook duidelijk dat regeren vooruitzien is.

Dat houdt in dat je een visie op de toekomst moet ontwikkelen. Maar er is nauwlijks een politicus aan te wijzen die het in zich heeft om verder dan 4 jaar vooruit te blikken. En zie hier het resultaat. Het zal wel weer op ondoordacht en incidenteel lapwerk uitdraaien.
gerrie
Schandalig wat ouderen die doorwerken na hun 65e en nog wat bezit hebben in dit land aan belasting moeten betalen. Kabinet moet zich diep schamen. De meeste ouderen zijn al kaalgeplukt voordat ze in een verzorgingshuis komen. En lapzwansen die helemaal niks willen doen hun handje maar ophouden. Triest.
annelies
Probleem van deze groepen is dat ze niet kunnen staken, geen roepende vakbond hebben en via de verdeel-en-heers methode geen vuist kunnen maken. Als 50-jarige vind je al geen baan meer. Hoe kan je dat zelf oplossen? Werkgevers opvoeden dat 50-plussers waardevolle medewerkers zijn, daar gaat het om!

Dat er steeds weer ouderenpartijen ontstaan, is geen toeval. De groepen waar het om gaat weten zelf best wel dat het onkunde, onwil en domheid is van politiek den Haag. Misschien een idee om daar ook een quotum voor ouderen af te dwingen als afspiegeling van de bevolking? Herkennen ze opeens het probleem en gaan er wat aan doen - hoop ik.
Kees Kist
De babyboomers wilden liever een mulit-culturele samenleving dan dat zij geld opzij zetten voor hun oude dag!



Jongeren hebben nu helemaal niets daardoor! Geen baanzekerheid, geen vermogensopbouw en geen pensioen! Welke generatie heeft het dus tegenwoordig echt het zwaarst? Precies de Jongeren!
Advertentie