Advertentie
sociaal / Nieuws

Maassluis start met formulierenbrigade

De gemeente Maassluis heeft een formulierenbrigade in het leven geroepen, om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen geld mislopen. Vanaf morgen kan gratis een beroep op de brigade worden gedaan. Het is tevens een werkgelegenheidsproject.

05 mei 2014

Inwoners van Maassluis kunnen vanaf morgen een beroep doen op de formulierenbrigade. De gemeente gaat de brigadiers inzetten voor haar inwoners met een laag inkomen, om te voorkomen dat zij geld mislopen.

Voorkomen armoede

De brigadiers gaan Maassluizers helpen met het invullen van aanvragenformulieren voor bijvoorbeeld huurtoeslag of studiefinanciering. Ook wijzen de brigadiers op de vele regelingen en voorzieningen die er zijn voor mensen met een laag inkomen. Het initiatief past in het streven van het college om armoede te voorkomen of terug te dringen.

Recht

‘Wij werken er hard aan de levenssituatie van Maassluizers beter te maken. Het in het leven roepen van de formulierenbrigade is daar één middel bij’, aldus PvdA-wethouder Pieter Kromdijk (werk en inkomen). ‘Veel mensen weten simpelweg niet waar ze recht op hebben en komen dat via de brigade te weten.’

Werkgelegenheidsproject

De brigade in Maassluis is tevens een werkgelegenheidsproject. Mensen die nu een bijstandsuitkering hebben, worden klaargestoomd om als brigadier aan de slag te gaan. Met de werkervaring die ze hiermee opdoen, hebben ze meer kansen op de arbeidsmarkt, stelt de gemeente. De gemeente Maassluis werkt samen met de formulierenbrigade Schiedam. De hulp is gratis. De formulierenbrigade houdt op werkdagen spreekuur in het Wmo-loket in het gemeentehuis. In Schiedam houdt de brigade in verschillende dienstencentra spreekuur.

Onvoldoende benut

Maassluis en Schiedam zijn niet de enige gemeenten die hun inwoners met een laag inkomen helpen. In het kader van armoedebestrijding worden bijstandsgerechtigden her en der in het land, op verschillende manieren, gewezen op de mogelijkheden van bijvoorbeeld de bijzondere bijstand of andere financiële tegemoetkomingen. Veel inwoners zijn niet bekend met de vele mogelijkheden, waardoor de potjes voor minima onvoldoende benut worden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

alexander / ambtenaar
Goed initiatief !
Mariska Woudenberg / Adviseur
Ik vind het een goed initiatief.

Natuurlijk vallen er nog steeds mensen buiten de boot, die wel al werken maar voor een laag loon. Die dan net boven een bepaalde grens uitkomen met hun hardverdiende geld. Hier zou toch ook nog eens goed naar gekeken moeten worden.

Ook mensen die een stuk van hun AOW kwijtraken omdat ze bij hun zoon in gaan wonen, die voor hun gaat zorgen. Dit scheelt de overheid in het ene potje zorg heel veel geld, maar uiteindelijk wordt de burger er zelf weer slechter van.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Helaas vallen mensen die het misschien nog harder nodig hebben, weer buiten de boot van de bureaucraten en politici. Wie hard werkt en met veel gesjappel en onderbetaald werk weinig verdiend, raakt ook nog eens alle toeslagen kwijt. Initatief wordt nog te vaak gestraft, stil zitten wordt hiermee beloond. Het bevestigt mensen alleen maar in hun slachtofferrol. Verspilling van overheidsgeld dus.
Advertentie