Advertentie
sociaal / Nieuws

'Loonwaardemeting leidend bij garantiebanen'

Volgens De Haan komt het nu voor dat werkgevers na veel gesprekken bereid zijn iemand aan te nemen met loonkostensubsidie maar dat UWV de werknemer vervolgens niet toelaat tot het doelgroepregister.

12 juni 2015

Loonwaardemeting op de werkplek moet leidend worden bij het beoordelen of iemand onder de doelgroep voor een garantiebaan valt of niet. Dat pleidooi doet directeur Jan-Jaap de Haan van Cedris, de brancheorganisatie voor de Sw.

Inclusieve arbeidsmarkt
De Haan deed zijn oproep tijdens het congres En nu… Metersmaken, georganiseerd door Cedris, Social Enterprise NL en SBCM. Daarin stond de vraag centraal hoe tot een inclusieve arbeidsmarkt gekomen moet worden en hoe welke rol Sw-bedrijven en sociale ondernemingen daarin hebben.

UWV
Volgens De Haan komt het nu voor dat werkgevers na veel gesprekken bereid zijn iemand aan te nemen met loonkostensubsidie maar dat UWV de werknemer vervolgens niet toelaat tot het doelgroepregister. Hij geeft als voorbeeld een jongen zonder diploma en met meerdere afgebroken stageplaatsen die in de horeca kan gaan werken met een loonwaarde van 60 procent. ‘UWV zegt dan dat deze jongen misschien op een inpakbaan wel 100 procent minimumloon kan verdienen. En dus gaat het hele verhaal dan niet door. De jongen heeft geen baan, de werkgever geen arbeidskracht en de gemeente moet nog steeds de hele uitkering betalen in plaats van 40 procent van het loon.’

Marginaal toetsen
Door de loonwaardemeting op de beschikbare werkplek toe te passen krijg je volgens De Haan een beter en eerlijker systeem. Bovendien scheelt het de extra slag waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zowel door UWV als op een mogelijke werkplek ‘gescreend’ moeten worden. ‘Je zou UWV dan marginaal kunnen laten toetsen’, aldus De Haan, ‘zo kunnen ze kijken of er goed gehandeld is.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J de Vries / mederwerker
Heer de Haan verdraaid de waarheid en vertel leugens, De werkgever in de horeca wil geen 100 procent miniumloon betalen.als de UWV bepaald dat iemand 100 procent zijn WML kan verdienen dan moet dat zo zijn.dat hebben we in Nederland zo beslist.en dan moet de dir.van Cedris geen onzin vertellen in de media.
Advertentie