Advertentie
sociaal / Nieuws

Leden krijgen nieuwe cao Sw voorgelegd

Bonden en werkgevers zijn eruit: er komt een nieuwe cao voor de sociale werkvoorziening. Als de leden akkoord gaan, treedt de cao al snel in werking.

27 november 2012

Werknemers in de sociale werkvoorziening mogen binnenkort stemmen over het nieuwe principe-akkoord dat werkgevers en bonden gesloten hebben. 

Wwnv
Sinds februari 2011 is er al geen nieuwe cao meer afgesloten in de Sw-sector. Toen liep de laatste cao af, waarna automatisch twee keer een verlenging volgde. Onderhandelingen voor een nieuwe cao liepen op niets uit. De komst van de nieuwe Wet werken naar vermogen en de onzekerheid over de toekomst van de Sw-sector die daarmee gepaard ging, hielp niet. Toen het kabinet viel en de Wwnv controversieel werd verklaard, kon opnieuw onderhandeld worden. In september gebeurde dat, met het principeakkoord tot gevolg.


170 euro

De nieuwe cao loopt tot december 2013. Afgesproken is dat werknemers vanaf volgend jaar 1 procent loonsverhoging krijgen. In maart krijgen ze bovendien een eenmalige uitkering van 170 euro bruto. De loonsverhoging gaat 'ten koste' van het pensioen. Zo wordt de opbouw voor het nabestaandenpensioen  gehalveerd. Ook wordt de pensioenopbouw bij toegenomen arbeidsongeschiktheid teruggebracht van 100% naar 50% voor nieuwe gevallen.


Essentieel punt
De VNG is tevreden en legt het akkoord dan ook met een positief advies voor aan haar leden, de gemeenten. 'Met dit akkoord wordt een aantal problemen aangepakt', aldus de  VNG die daarmee vooral doelt op de maatregelen omtrent de pensioenopbouw. 'Voor de VNG was herziening van de pensioenregeling een essentieel punt in de onderhandelingen. De kosten van de pensioenregeling dreigden volledig uit de hand te lopen', aldus de vereniging.

Cedris
Ondanks een stijging van de loonkosten is ook brancheorganisatie Cedris is te spreken over het akkoord. 'Zonder cao akkoord was de pensioenpremie en daarmee de loonkosten verder gestegen dan nu het geval is', aldus een woordvoerder. 'Voor werknemers betekent dit akkoord dat door de verlaging van de pensioenpremie een verlaging van de nettosalarissen met 0,8% is voorkomen.'


Mager resultaat
De vakbonden zijn iets minder lovend, hoewel ook zij het principeakkoord met een positief advies voorleggen aan hun leden. Abvakabo FNV noemt het bereikte resultaat 'mager'. Maar 'dit akkoord beter is dan geen akkoord', aldus de bond.
De leden stemmen binnenkort over het akkoord dat - bij een positieve uitkomst - op 1 december ingaat. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

oosterwijck / WAO
De sociale Werkvoorziening is niet voor de mens met een beperking, maar een inkomensbron voor het management. In veel Sociale werkbedrijven wordt de loonsubsidie van de gehandicapte werknemer gebruikt (misbruikt) om het management een riant inkomen te bezorgen. De werknemer is daarbij een noodzakelijk kwaad, een sta in de weg, een lastpost. Het wordt tijd dat de politieke partijen en vakbonden dit durven benoemen. Al sinds de jaren zeventig is de Sociale Werkvoorziening afgegleden naar een A-Sociale Werkvoorziening. Al vele duizenden levens van mensen met een beperking zijn verwoest, door het criminele gedrag van de managers, die de loonsubsidies van weerloze mensen gebruiken om zichzelf te verrijken en zichzelf een salaris van meerdere tonnen per jaar toebedelen. Geld waar geen enkele prestatie tegenover staat. ondertussen moet de arbeidsgehandicapte rondkomen van een sociaal minimum en wordt dagelijks getreiterd en mishandeld. Het management heeft zelfs een systeem van 10% mensen op de loonlijst, die op non-actief thuis zitten, om zo nog meer geld te genereren uit de loonsubsidies. Ik heb er een boek over geschreven. ... Maar geen enkele politieke partij of de vakbond neemt mij serieus, ... bang om een beerput te openen.
J. van Wijngaarden / medewerker beveiliging (WsW-er)
Een ronduit bespottelijk accoord waarvoor de bonden zich de ogen uit het hoofd zouden moeten schamen.

Om dit met een positief advies aan je leden voor te leggen moet je echt boter op het hoofd hebben.

3 en een half jaar nog geen eurocent erbij krijgen en dan nu ZONDER terugwerkende kracht er 1 zielig procentje bijkrijgen wat je uit eigen zak betaald + een vergaande verslechtering van je pensioen.

Wat een fantastisch resultaat, heren van de bond, kom laat ons jubelen, u heeft werkelijk alles uit de kast gehaald.

Ik werk in een ploeg met 9 mensen, waarvan 5 er ambtenaar en 4 er WsW-er zijn.

Wij doen allen exact hetzelfde werk, de ambtenaren krijgen er met een veel korter verlopen CAO 2 % bij met terugwerkende kracht en een veel hogere (netto)eenmalige uitkering, wat indertijd met een NEGATIEF advies werd voorgelegd door de bonden.

Het enige wat de overheid, de VNG en de bonden doen, is de inkomens-verschillen tussen mensen die precies hetzelfde werk doen op laten lopen, en een zeer kwetzbare groeo mensen nog verder in de hoek drijven.

zelfs mensen met een uitkering krijgen er ieder jaar iets bij, maar wij kunnen doodvallen.

Ik moet rondkomen met mijn salaris, krijg er geen gedeeltelijke WAO of zo bij, moet het helemaal van

dit salaris hebben, met ieder jaar verder oplopende lasten, en dit geldt ook voor vele van mijn collega;s

En mijn werk is niets minder dan welke (ambtenaar)-collega ook, alleen de beloning wel.

Dus nogmaals hartelijk bedankt voor niets, mag van ganser harte hopen dat ditt principe accoord door de leden word weggestemd, het is een aanfluiting
Harold Sewmangal
Dat de bonden hiermee komen is absurd en belachelijk voor woorden, de amtenaren krijgen 2% erbij en de cao van kpn is opengebroken en zij krijgen 1.7% erbij dat kan allemaal wel, maar voor ons waarvoor de wsw in het leven is geroepen wordt dit afgebrokkeld, waarom stoppen ze er gewoon weg er niet mee voor deze doelgroep die uiterst kwetsbaar is wordt de kuil al gegraven en zijn we over een paar jaar allemaal op straat als dit zo door gaat dankzij onze goede bonden,die de lef hebben om met zo'n akkoord te komen zij vullen wel hun zakken, laten ze dit maar juridisch eerst uitzoeken dat wij die wsw status hebben ook ambtenaren zijn ,want onze werkgever is nog steeds VNG, dus hebben we ook recht op 2% loonsverhoging en de netto uitkering die de ambtenaren krijgen.
Wim / ass. arbeidskundige
Als ook de SP al roept over een terugkeer van de vut regeling om jongere ook aan het werk te krijgen dan is het onbegrijpelijk dat de 63 jarige regeling ter dicussie staat!!!
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Niet één , maar (Willem)Twee sigaren uit eigen doos.Geldt dit voor de 90.000 medewerkers van nu of voor de 30.000 die straks mogen blijven? Getrapt afschot van een goede sociale voorziening maar in de bajes werken ze voor € 1,= per uur in dezelfde branches
Advertentie