Advertentie
sociaal / Nieuws

Landelijke partijen achter aanpak schuldhulp

Er komt een landelijk programma dat de schuldhulpverlening moet verbeteren. Dat is nodig, want het signaleren van schulden kan beter en het oplossen ervan kan effectiever.

23 juli 2017

Er komt een landelijk programma dat de schuldhulpverlening moet verbeteren. Dat is nodig, want het signaleren van schulden kan beter en het oplossen ervan kan effectiever.

Schouders eronder
Met het programma ‘Schouders eronder’ willen Divosa, de Landelijke Cliëntenraad, de NVVK, Sociaal Werk Nederland en de VNG komen tot een effectievere schuldhulpverlening. Hulp voor mensen met schulden moet toegankelijker worden en de lokale keten kan beter en efficiënter samenwerken. Het programma zet met geld van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in op een forse professionaliseringsimpuls binnen de schuldhulpverlening. Zo moeten kennis en vakmanschap van iedereen, professionals en vrijwilligers, die een rol heeft in het signaleren, voorkomen en oplossen van schulden verbeterd worden. Doel is dat dan de uitvoerders binnen enkele jaren in staat zijn om de beste en meest effectieve methoden voor schuldhulpverlening in de lokale praktijk toe te passen.

 
Voorbeelden delen

Er komt een onderzoeksagenda in samenwerking met hogescholen en universiteiten. Aandachtspunt daarvoor is te zien wat werkt in de praktijk. Effectieve werkwijzen, inspirerende voorbeelden en unieke samenwerkingsverbanden krijgen een podium binnen het programma en worden landelijk gedeeld. Er is daarbij veel aandacht voor de kennis over gedrag en gedragsbeïnvloeding. Met hogescholen zal een opleiding ontwikkeld en voor bijscholing gezorgd. Enige tijd geleden spraken de vijf organisaties al gezamenlijk af zich in te zetten voor betere schuldhulpverlening. Met dit programma geven ze daar gehoor aan.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

melissaa
Het minnelijke traject aftrekken van de wsnp opgelegde tijd. Het slaat nergens op om langer in de sanering te zitten omdat een schuldeiser niet akoord gaat en ook duurt het traject langer dan nodig is.
melissaa
Het minnelijke traject aftrekken van de wsnp opgelegde tijd. Het slaat nergens op om langer in de sanering te zitten omdat een schuldeiser niet akoord gaat en ook duurt het traject langer dan nodig is.
lekker vol register
En ondertussen blijft dezelfde overheid de grootste schuldeiser met een rampzalig toeslagenbeleid. En maar belerend doen en met het vingertje wijzen naar de ander wiens gedrag beinvloed moet worden.
Patrick Verbaarschot / Schuldhulpverlener
Wat een mooi initiatief. Er zijn veel mensen die op inspirerende wijze met dit mooie vak bezig zijn. Dat maakt me hoopvol op een toekomst waarbij mensen met financiële problemen steeds beter geholpen worden.
Mieke Bos / Consulent
De enige organisaties die hun informatie rondom de schuldenproblematiek op orde hebben zijn vrijwilligersorganisaties als Humanitas, Schuldhulpmaatje Nederland en het Bureau WSNP. Dat zegt hoogleraar Roel in ’t Veld in een interview met Sociale Vraagstukken. Lees het interview: http://www.socialevraagstukken.nl/interview/roel …



Ondersteuning nodig bij de administratieve rompslomp en woonachtig in de Provincie Limburg, meld je aan:

http://www.humanitas-thuisadministratie-limburg. …

Linden
Inderdaad doet Humanitas in deze geweldig werk tegen minimale kosten. In Tiel bijv. heeft de verantwoordelijk wethouder daarom besloten dit onderdeel van Humanitas de nek om te draaien en duur betaalde professionals het werk voortaan te laten doen. Hoe dom kun je zijn.
Maureen
Hier moet de meeste aandacht naar toe gaan vind ik dit is echte problematiek die voor ongeluk,depressie en gezondheidsproblemen zorgt. Hun zonnetje mag ook wel weer gaan stralen.Gun het ze.Op een respectvolle wijze.

Dag stomme pestende bemoeizorg hallo schuldhulp.Dat is veel beter.

Jan Bernaards
Schulden zijn niet van deze tijd. Ze hebben altijd al bestaan. Onderzoeken hoe het beter, professioneler en efficiënter kan lijken mij een dure investering. Misschien een revolutionair idee maar zou het niet beter zijn om de gemeente de schuld af te laten kopen en de schuld eisers 10% te bieden van de schuld.
Advertentie