Advertentie
sociaal / Nieuws

Kwart Nederlanders heeft zorgen over huisvesting vluchtelingen

Het draagvlak voor de huisvesting van vluchtelingen is sinds februari iets afgenomen, maar met 71 procent is een ruime meerderheid nog steeds voor. Een kwart van hen heeft wel zorgen. Opvallend is de verschuiving in de voorwaarden die aan de huisvesting van vluchtelingen worden gesteld.

15 juli 2016

Wachtlijsten

Het garanderen van de veiligheid was in februari bij een op de vijf Nederlanders (zowel voor- als tegenstanders) een belangrijke voorwaarde voor de opvang van huisvesting van vluchtelingen. Onder de voorstanders is dat percentage nu gedaald naar elf procent, onder de tegenstanders naar vijftien procent. Het in de hand houden van de wachtlijsten voor huurwoningen is (iets) belangrijker geworden. Van de voorstanders stelt zeventien procent dat deze wachtlijsten niet langer mogen worden; bij de tegenstanders ligt dan percentage op tien procent. In februari lagen die percentages respectievelijk op veertien en zes procent.


Aanpassen

Dat blijkt uit de derde draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen van Necker van Naem. De belangrijkste voorwaarde voor de huisvesting van vluchtelingen voor zowel voor- als tegenstanders, is nog altijd dat vluchtelingen zich moeten aanpassen aan ‘onze manier van leven’, al lopen de percentages sterk uiteen. Onder voorstanders ligt dat op 37 procent, onder tegenstanders op 57 procent.


Gespreide opvang

Vrijwel onveranderd blijft de voorkeur voor gespreid opvangen van vluchtelingen in hun gemeente versus de opvang op een centrale locatie. Ruim driekwart van de Nederlanders heeft een voorkeur voor gespreide opvang. Er is geen vaste groep van voor- en tegenstanders, zo blijkt uit een vergelijking van de drie metingen. Tussen oktober vorig jaar en nu is 22 procent van het ‘voor’-kamp naar het ‘tegen’-kamp verhuist, of andersom.

Aan de derde monitor namen dit keer 5.774 Nederlanders deel. In oktober 2015 en februari 2016 werden de eerste twee draagvlakmonitoren uitgevoerd. In oktober wordt de monitor herhaald.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
Bijna de helft van de ondervraagden heeft dus bedenkingen bij vluchtelingenhuisvesting, al doet de kop het rooskleuriger voorkomen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik ben niet zo goed in rekenen dus ik weet niet hoe Plafond tot bijna de helft komt, maar misschien kan hij dat nog even uitleggen. Wat mij wel duidelijk is dat we in Nederland een nijpend te kort aan betaalbare huurwoningen hebben. Door het huisvesten van vluchtelingen wringt dat des te meer. De regering heeft besloten om vluchtelingen toe te laten en te huisvesten en kennelijk is een meerderheid daar ook voor, maar dan lijkt het ook fair om fors te investeren in de bouw van extra sociale huurwoningen anders trek je een te zware wissel op degenen die hier al zaten en ook met smart op een betaalbare huurwoning zitten te wachten.
Kaas !
@Broadcaster



Een kwart van de 71% (zo staat het er) heeft zorgen oftewel 17% van het totaal, 29% van het totaal is sowieso tegen, dat maakt 46% van de ondervraagden die het op de een of andere manier niet zit zitten.



Het lijkt er op dat de tegenstanders gewoon buiten beschouwing worden gelaten, voor zover je dit onderzoek al representatief mag noemen want mij is niets gevraagd ;)
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Plafond: Ik begrijp de som en je conclusie dat de vlag de lading niet dekt is niet onterecht.
Advertentie