Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Korten Wmo-budget gemeenten is onbehoorlijk bestuur’

Onbehoorlijk bestuur, zo noemt de Haagse wethouder Karsten Klein de keuze van het kabinet om gemeenten te verplichten de huishoudelijke verzorging in 2014 onverkort uit te voeren, maar wel 90 miljoen van het Wmo-budget af te halen.

25 april 2013

De Haagse wethouder Karsten Klein (CDA) vindt het bestuurlijk onbehoorlijk dat het kabinet gemeenten oplegt de huishoudelijke verzorging in 2014 onverkort uit te voeren maar wel 90 miljoen van het Wmo-budget afhaalt.

Gemeenten geschoffeerd door besluit kabinet
Klein vindt het zorgakkoord geen goed akkoord en noemt het “heel kwalijk” dat dit over de rug van de gemeenten wordt uitgevoerd. ‘Ik noem dit onbehoorlijk bestuur. Gemeenten worden door dit voornemen geschoffeerd door het kabinet.’ Klein heeft hierover contact gehad met VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma en weet te melden dat zij zijn lijn deelt. ‘Ze was not amused over dit besluit.’

Gemeenten actiever betrekken bij proces
De VNG voelde zich sowieso al gepasseerd door het kabinet, omdat ze te weinig betrokken zijn bij de totstandkoming van het zorgakkoord. De vereniging wil dat gemeenten veel actiever betrokken worden bij de diverse stadia van het proces waarin gemeenten verantwoordelijk worden voor nieuwe taken. Over dit fundamentele principe wil de VNG op korte termijn in gesprek met het kabinet. Klein: ‘Ik begreep dat Jorritsma vanmiddag al overleg voert. Hier moet een gesprek over plaatsvinden.’

Euforie over akkoord zeer relatief
De vraag is of er eigenlijk wel een akkoord is nu de gemeenten zijn gepasseerd en de grootste vakbond Abvakabo het niet heeft ondertekend. ‘Dat is een goede vraag. De euforie en trots die gisteren werd geëtaleerd vind ik dan ook zeer relatief’, aldus Klein. Hij weet niet hoe het mogelijk is dat de VNG niet nader bij het overleg is betrokken. ‘Als het kabinet draagvlak wil creëren voor dit akkoord, dan is dat nog erg beperkt.’

'Ik wil duidelijke marsorders, maar krijg ze niet'
Gevolg van het akkoord voor de gemeente Den Haag is dat wethouder Klein 3 miljoen minder te besteden heeft om hetzelfde te doen. ‘Ik moet dus uitleggen aan mensen dat ze minder zorg krijgen.’ Klein vindt het heel erg dat voor deze mensen zo’n groot probleem ontstaat. En heldere afspraken over de uitvoering zijn er ook al niet. ‘In het hele akkoord is het mij niet duidelijk geworden hoe het kabinet meer mensen thuis wil houden, terwijl zij de middelen ontzegt. Ik krijg daar geen antwoord op. Ik wil hierover duidelijke marsorders, maar ik sta nog met een groot vraagteken in het veld.’

Nog veel onduidelijkheid
Gemeenten hebben beleidsruimte nodig, met passende financiële middelen, zegt de VNG in haar reactie op het zorgakkoord. Ze is positief over het handhaven van de toegang voor nieuwe cliënten tot huishoudelijke hulp, dagbesteding en persoonlijke verzorging in 2014 en over de verzachting van de extramuralisering. Toch concludeert de VNG dat de meeste bezuinigingen in 2015 overeind blijven en dat dit uitgerekend het jaar is dat gemeenten de verantwoordelijkheid overnemen voor de begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging. De vereniging vindt veel passages in het zorgakkoord waarvan de gevolgen nog niet duidelijk zijn. Werkgelegenheidsafspraken mogen de beleidsruimte van gemeenten in ieder geval niet inperken, vindt ze.

Van Rijn noemt bezwaren VNG "probleempje"
Staatssecretaris Van Rijn zegt dat de problemen die de VNG met het gisteren gesloten zorgakkoord heeft, oplosbaar zijn. Dat meldt de NOS donderdagmiddag. VNG-voorzitter Jorritsma vertelde hem donderdag dat gemeenten "echt niet kunnen leven" met het akkoord, omdat gemeenten afspraken moeten uitvoeren zonder dat ze daar geld voor krijgen. Van Rijn zegt dat de zorgen van de VNG moeten worden gezien in het perspectief van het hele akkoord. Op langere termijn krijgen gemeenten voor huishoudelijke zorg juist 500 miljoen extra, zegt Van Rijn. Hij sprak van een "probleempje".

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
En niemand vertelt erbij hoeveel ouderen met een aanvullend persioentje zich helemaal lam schrikken van de torenhoge rekeningen die ze plotseling van het C.A..K. ontvangen voor een eigen bijdrage. Voor het helpen bij het aan- en uittrekken van je steunkousen betaal je een godsvermogen. Het is puur schandalig hoe mensen die iets gespaard hebben, worden uitgemolken door de bureaucratie van de failliete verzorgingsstaat. Ik zie het bij mijn eigen moeder. Ze is totaal teleurgesteld in een stelsel waar ze altijd premies voor betaald heeft.





H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als je als wethouder nog steeds niet snapt wat er in Nederland aan de hand is en moet bezuinigen (dat betekent hier minder méér uitgeven) dan ben je niet goed voor je taak en kan je beter vertrekken.
faber
Die van Rijn weet weer een nieuw hoogtepunt te bereiken in de drogredeneringen van het rijk als het gaat om het over de heg kieperen van problemen. Als gemeenten invloed willen hebben kunnen ze volgens mij beter lid worden van de Abvakabo dan van de VNG. Zitten ze iig aan tafel.
Advertentie