Advertentie
sociaal / Nieuws

Klijsma: gemeenten helpen bij armoedebestrijding

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat gemeenten helpen meer aan armoedebestrijding te doen. Daarbij denkt ze aan positieve prikkels, zoals het voorstel van de ChristenUnie om een stimuleringspremie in te stellen voor lokale overheden die het goed doen.

09 september 2009

Taskforce
Ook kijkt de staatssecretaris naar het idee van de PvdA om een taskforce in te stellen met deskundigen van organisaties op het gebied van armoede, die de gemeenten ondersteunt.

 

Regie
Dat zegde de PvdA-bewindsvrouw woensdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer. CDA, PvdA en ChristenUnie zeiden eerder deze week dat het Rijk meer de regie moet nemen. Volgens de regeringspartijen benutten te veel gemeenten de budgetten onvoldoende om kinderen die opgroeien in armoede, bijvoorbeeld aan sport te laten doen of muziekles te laten volgen.


Straffen

Klijnsma wilde niet zover gaan als haar partijgenoot, PvdA-Kamerlid Hans Spekman, en zijn collega Hein Pieper van het CDA. Zij pleitten ervoor gemeenten die het laten afweten, te straffen door te korten op hun budgetten. De staatssecretaris benadrukte dat het aan de gemeenteraden en plaatselijke instellingen is om slecht lokaal beleid aan te pakken.

 

Stimuleren
'Maar als ik signalen heb dat ik denk: dit kan wel een onsje enthousiaster, zal ik dat niet onder stoelen of banken steken', zei Klijnsma. Ze wil gemeenten vooral op een positieve manier stimuleren door te laten zien hoe het beter kan.

 

Convenanten
Ruim de helft van de gemeenten heeft met het Rijk een convenant gesloten om mee te werken aan de kabinetsdoelstelling om het aantal kinderen dat door armoede niet aan sport of cultuur kan doen, te halveren. Dat vinden de regeringspartijen te weinig.

 

Prestaties
De staatssecretaris stelde dat gemeenten die geen convenant hebben gesloten, niet per se niks aan armoedebestrijding doen. Op verzoek van de Kamer zet ze de prestaties van lokale overheden op een rijtje. VVD-Kamerlid Cees Meeuwis: ,,Als kind ga je niet over waar je woont. Het mag niet zo zijn dat je buiten de boot valt, omdat jouw gemeente net geen convenant heeft gesloten.''

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
Klysma? Wat een naar schrijffoutje.
Advertentie