Advertentie
sociaal / Nieuws

Klijnsma 'niet enthousiast' over pensioenplan Enschede

Enschede overweegt inwoners die een beroep op de bijstand doen eerst hun pensioenpot te laten aanspreken. De gemeente zou dan geld kunnen besparen doordat ze minder bijstand hoeft uit te keren.

11 september 2014

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat praten met de gemeente Enschede over haar plan om mensen die een uitkering aanvragen, eerst hun pensioen te laten 'opeten'. In de Tweede Kamer zei Klijnsma woensdag dat ze er ,,niet erg enthousiast'' over is, maar ze gaf nog geen definitief oordeel.

Eerst pensioen

Aanvullende pensioenen kunnen tegenwoordig vrijwel altijd 'naar voren worden gehaald'. Dat betekent dat rechthebbenden ze deels kunnen laten uitbetalen voor ze de pensioenleeftijd bereiken. De gemeente Enschede overweegt inwoners die een beroep op de bijstand doen eerst hun pensioenpot te laten aanspreken. De gemeente zou dan geld kunnen besparen doordat ze minder bijstand hoeft uit te keren.

Juridisch

Klijnsma gaat niet alleen deze week met de Enschedese wethouder praten, maar ook uitzoeken of het plan juridisch door de beugel kan. Ook gaat ze schriftelijke vragen beantwoorden die de PvdA in de Tweede Kamer over het plan heeft gesteld. Niet alleen de PvdA, ook andere fracties zijn zeer kritisch. Klijnsma zegt zich te kunnen voorstellen dat Enschede daar in zijn overwegingen rekening mee houdt. Anderzijds onderstreept ze dat gemeenten volgens de bijstandswet een aanzienlijke beleidsvrijheid hebben.

Zoekperiode
De SP-fractie in de Tweede Kamer stelde onlangs ook al vragen aan Klijnsma over het bijstandsbeleid van de gemeente Enschede. Daarbij ging het om de zoekperiode van 4 weken die de gemeente heeft ingesteld alvorens een bijstandsaanvraag in behandeling te nemen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
De casus Enschede werpt een aantal aardige vragen op. Pensioengeld boven op het verplichte is vermogen, lijkt stevig op gewoon spaargeld en dat moet opgegeten worden voordat recht op bijstand ontstaat. En nee, niet door er even op los te leven maar op een voorgeschreven mate. Dus weinig discussie over mogelijk lijkt mij. Het leuke is natuurlijk dat deze maatregel mensen 'treft' die zeer verantwoordelijk gedrag hebben vertoond: geld gespaard voor later. Niet meteen het stereotiepje; reden waarom sommige politieke partijen hier wel wat beteutert op reageren. Maar het meest boeiende is: als dit Enschede wel gaat gebeuren maar in Almelo niet; wat dan? In Enschede zeggen ze dat het wel moet omdat ze anders failliet gaan omdat het rijk geen aanvullende uitkering voor de bijstand wil uitkeren. In de ene gemeente mag je pensioencentjes houden als je in de bijstand komt en in de andere niet. Want dit kan vervolgens natuurlijk ook gewoon staand beleid worden. Gemeenten kunnen dan geld overhouden ook. Tot het rijk de maatregel overneemt en meetelt in de bepaling van het macrobudget. Trouwens over dat failliet gaan van Enschede. Ben benieuwd of ze toegelaten worden tot artikel 12 vanwege tekorten op de bijatandsverlening ? Volgens SoZaWe zijn die tekorten altijd een gevolg van eigen beleidakeuzes en dat blokkeert dus toegang tot art 12 zou je zeggen. En als dat is ben ik benieuwd bij wie Enschede dan nog geld kan lenen.
Peter ten Berge / Burger
In de Gemeente Rheden is het heel normaal dat mensen hun aanvullende oudedagsvoorziening en een uitvaartverzekering moeten aanspreken.
Advertentie