Advertentie
sociaal / Nieuws

Klijnsma: Gemeenten moeten inzetten op vroegsignalering

Het kabinet heeft dit jaar 20 miljoen euro extra uitgetrokken voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Een groot gedeelte van dat geld (19 miljoen) gaat in het gemeentefonds

03 juli 2013

Gemeenten moeten zich inspannen om mensen die in de financiële problemen zitten vroeger op te sporen. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Door het vroeg signaleren van schulden, moeten grotere problemen voorkomen worden.

19 miljoen in gemeentefonds
Het kabinet heeft dit jaar 20 miljoen euro extra uitgetrokken voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Een groot gedeelte van dat geld (19 miljoen) gaat in het gemeentefonds, omdat daar volgens Klijnsma de wettelijke taak ligt op dit vlak. Voor volgend jaar is 80 miljoen extra beschikbaar, vanaf 2015 is dat 100 miljoen per jaar. Ook van deze bedragen zal het grootste deel naar de gemeenten gaan.  Klijnsma benadrukt dat ze zich er hard voor wil maken dat deze bedragen die al in het regeerakkoord opgenomen waren, op tafel blijven, ondanks het feit dat het kabinet 6 miljard extra zal moeten bezuinigen.

 
Kinderen

Gemeenten moeten zich met name richten op kinderen, vindt de staatssecretaris. Vorige week riep de Kinderombudsman gemeenten hier ookal toe op. ‘Kinderen moeten zich kunnen ontplooien, hun eigen mogelijkheden ontdekken en ontwikkelen en volop mee kunnen doen in de samenleving. Belangrijk is dat zij perspectief houden op een gelukkig leven’, schrijft Klijnsma. Ze wil goede voorbeelden van gemeenten doorgeven en beschikbaar stellen aan andere gemeenten.

Vroegsignalering

Gemeenten zijn sinds een jaar verantwoordelijk voor het aanbieden van schuldhulpverlening aan mensen die in de financiële problemen zitten. Door de crisis zijn dat er steeds meer. Een groot probleem daarbij is dat mensen het vaak ‘ver laten komen’ voordat ze bij de gemeente aankloppen voor hulp. Door problemen vroeg te signaleren kan sneller ingegrepen worden en erger worden voorkomen. Bovendien komt de schuldeiser sneller aan zijn geld.

Uitwisseling informatie
De sleutel tot vroegsignalering is het uitwisselen van informatie tussen de schuldhulpverlening en bijvoorbeeld de woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars en energiebedrijven. Amsterdam, Almere, Enschede en Tilburg hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met goede resultaten. Klijnsma wil dat deze vier gemeenten hun ervaringen opschrijven en uitwerken zodat ze beschikbaar worden voor andere gemeenten.

Moratorium
In het najaar wil Klijnsma met de VNG en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie overleggen over de invoering van het moratorium, een afkoelingsperiode waarin schuldeisers geen beslag kunnen leggen, zodat schuldenaars hun financien op orde kunnen brengen. Met de overgang van schuldhulp naar de gemeenten bleek dat moratorium nog niet ingevoerd te kunnen worden, hiervoor is een wetswijziging nodig.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hoekstra / adviseur
dat moratorium is wel grappig, het is namelijk de overheid zelf die zichzelf voor alle andere partijen/schuldeisers een preferente positie heeft toegekend en er als de kippen bij is om beslag te leggen en zich doorgaans niets aan te trekken van wet- en regelgeving tot dat er gepiept wordt door de schuldenaar. Maar niet eerder.
Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Goed in de gaten houden !. Grote problemen voorkomen. Zorgen dat het geld op de juiste plaats beland ,en niet in de zakken van foute bestuurders !. De grootste problemen zijn veroorzaakt door de corruptie die de Overheid zelf al jaren toe past. Het uitkleden van het volk !. Het word u allen opgelegd !. Nee u leeft niet meer, maar u word geleefd !. Het volk heeft er langzamerhand de buik van vol !. Ook het bedrijfsleven komt in opstand !. In het noorden zijn al ondernemers die de zo ver heen zijn, dat men de laadschop voor het gemeente huis willen zetten !. Dit toont wel aan wat de bestuurders de laatste jaren hebben aangericht . De overheid verzuipt in haar eigen regeltjes, en neemt het bedrijfsleven mee de afgrond in !. Het volk laat zich wat wijs maken !. Nederland is een stinkend rijk land, maar de corruptie en fraude heeft de overhand gekregen!. Miljarden die op onverklaarbare wijze over de grens gaat. Vriendjes politiek, machtsmisbruik !. Te veel om te omschrijven!. De politiek heeft nooit willen luisteren, het kon niet op. Langzamerhand ziet men in dat het fout afloopt. Pas op ! het volk zal opnieuw een rad voor ogen worden gedraaid. De verkiezingen in aantocht !, belofte's vliegen over de tafel, maar hoe lang houd de overheid dit nog vol. Het volk kent langzamerhand de klappen van de zweep, en zal de machthebbers hierop afrekenen. In het verschiet !, massa ontslagen executie verkopen , en als we er niet op tijd bijzijn, een burger oorlog !. Het is tijd voor een ander belijd ! Een belijd dat er op toe ziet, dat de verantwoordelijke hun straf niet ontlopen. En belanden waar ze thuis horen, achter de tralies !. Wij leven in een verschrikkelijk ziek land. Waar de politie justitie en het OM de ambtenaren corruptie beschermd, en de slachtoffers afslacht!. Kijk om u heen mensen !. De politiek grijpt niet in, de criminelen aan het bewind !. Soms kan de waarheid hard zijn. Recht voor z'n raap . Klokkenluider corruptie & misbruikpraktijken , Alescon Hoogeveen Drenthe.

Met alle respect, vriendelijke groet , Henri Okken.
Advertentie