Advertentie
sociaal / Nieuws

Kinderen moeten meer op zondag sporten

In Utrecht kunnen kinderen niet zomaar op hockey of voetballen. De clubs zitten overvol. Reden is een gebrek aan speelvelden. De gemeente wil nu meer velden aanleggen en ook de zondag aanwijzen om te gaan sporten.

04 december 2013

Tussen de 1500 en 2000 Utrechtse kinderen kunnen niet sporten, omdat er geen ruimte meer voor hen is op de sportvelden. Vooral voetbal- en hockeyclubs kampen met lange wachtlijsten. De gemeente voorziet dat het probleem de komende jaren nog toeneemt, met name in nieuwbouwwijken als Vleuten en Leidsche Rijn.

70 procent leeg

Het stadsbestuur stelde woensdag voor om een deel van de jeugdcompetitie in het voetbal te verplaatsen van de zaterdag naar de zondag. Op zaterdag zijn de velden bomvol, maar op zondag wordt 70 procent van de beschikbare sportruimte niet gebruikt. Voor hockey is dit geen oplossing, omdat de velden daar zondag ook volop in gebruik zijn.

Cultuuromslag 

De gemeente denkt dat de wedstrijden van de jongste kinderen, de E- en de F-competitie, naar de zondag kunnen. Als dat gebeurt is er voor alle ruim 1000 aanstaande voetballertjes plaats. ,,Maar dat vraagt om een enorme cultuuromslag bij ouders en clubs'', realiseert Utrecht zich. De gemeente overlegt met de KNVB, de Vereniging Sportbelang Utrecht en de betrokken clubs over mogelijkheden.


Extra velden aanleggen

Het stadsbestuur wil het wachtlijstprobleem bij hockey oplossen door extra velden aan te leggen. Tevens zouden Utrechtse clubs moeten gaan samenwerken met verenigingen in omliggende plaatsen, zodat er meer plaats komt voor de jongste sporters.
 
Tennisclubs 

Ook tennisverenigingen in Utrecht hebben kinderen op de wachtlijst staan. Maar die kunnen dat volgens de gemeente oplossen door kinderen door te verwijzen naar clubs zonder wachtlijst. Daar zijn ook nog voldoende tennisbanen vrij.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Vincent de Ruijter
De laatste jaren zijn er enorm veel verenigingen verdwenen, hetzij opgedoekt, hetzij gedwongen fusies (omdat de gemeenten dreigden stopzetten onderhoud velden e.d.). Allemaal met het argument dat de verenigingen tegenwoordig zo weinig leden zouden hebben en de velden niet efficient benut zouden worden; "niet rendabel". Nog geen 5 jaar later is er sprake van wachtlijsten?? Ik volg het niet meer. Kan iemand mij dit uitleggen?
Meppie
@Henkie

Als je het artikel leest, zie je dat er bij efficient gebruik van de beschikbare ruimte geen wachtlijsten hoeven de zijn, hockey uitgezonderd.
Advertentie