of 59250 LinkedIn

Kijk meer naar gedrag bij schuld

Het is relevant dat hulpverleners weten welk gedrag iemand die in de financiële problemen zit vertoont. zo blijkt uit onderzoek.

In de preventie en aanpak van schuldenproblematiek is te weinig aandacht voor de oorzaken van de problemen en het gedrag van mensen. Dit terwijl te weinig oog voor de problematiek van de individuele schuldenaar de problemen alleen maar verergert. Dat blijkt uit onderzoek van Tamara Madern van het Nibud.

Weinig oog
Het is relevant dat hulpverleners weten welk gedrag iemand die in de financiële problemen zit vertoont. zo blijkt. De ondersteuning zou daar op aangepast kunnen en moeten worden. Madern ziet dat er op dit moment te weinig oog is voor de problematiek van de schuldenaar. Madern: ´Er is maatwerk nodig en ondersteuning voor de schuldenaar. Als dat er niet is, maakt dat dat mensen slechter financieel gedrag gaan vertonen.´ Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het niet op orde hebben van de administratie samenhangt met weinig vertrouwen hebben in het vermogen om de administratie op orde te maken.

Gerichter advies
´Daar moet je wat mee´, aldus Madern. Ze pleit voor meer samenwerking tussen verschillende partijen. Een individuele partij kan de problematiek niet oplossen. Dat geldt zowel voor de schuldeisers als voor gemeenten. Het Nibud gebruikt het onderzoek om veel gerichter advies te geven aan de landelijke overheid, gemeenten, commerciële partijen en schuldhulporganisaties, zodat zij efficiënter te werk kunnen gaan bij het bestrijden van de schuldenproblematiek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben Oosterhoff (Sociaal juridisch hulpverlener) op
Ik heb zo'n anderhalf jaar geleden mijn studie SJD afgerond. Zowel in de studie als in het werk wat ik daarop ben ik gaan doen, wordt niet alleen naar de euro's gekeken maar ook zeker naar de achterliggende problematiek,

Het enige wat dit bedreigt is het gebrek aan tijd door bezuinigingen Deze leiden tot afnemende capaciteit enerzijds en een toenemende vraag anderzijds.

Ook zal natuurlijk niet overal op dezelfde wijze worden gehandeld. In de opleiding speelt het in ieder geval wel een rol.
Door Ida Bloemendal (filosoof en onderzoeker sociaal domein) op
Een goede zaak dat hier aandacht voor wordt gevraagd. Schuldproblematiek is niet alleen een verhaal over euro's.
Dit stemt overeen met eerder onderzoek van naar multi-problematiek onder WWB-jongeren, waar bijna de helft van de jongeren met schulden bleken te kampen met problemen op meer dan 3 leefgebieden.