Advertentie
sociaal / Nieuws

Kamer gelast onderzoek naar overschotten Wmo en jeugd

Het kabinet moet onderzoek doen naar de oorzaak van de 1,2 miljard euro die gemeenten vorig jaar overhielden op de Wmo en jeugdhulp. Een motie van GroenLinks en D66 is gisteren aangenomen.

16 november 2016

Het kabinet moet onderzoek doen naar de oorzaak van de 1,2 miljard euro die gemeenten vorig jaar overhielden op de Wmo en jeugdhulp. Daarbij moet in ieder geval naar de eigen bijdragen en naar de verdeelmodellen worden gekeken.

Voldoende budget

Een motie van GroenLinks en D66 hiertoe is gisteren in de Tweede Kamer aangenomen. Uit het onderzoek moet onder meer duidelijk worden waarom de ene gemeente veel geld overhoudt, terwijl een andere gemeente niet met het rijksbudget toekomt. Voor de Kamerverkiezingen in maart moet het onderzoek klaar zijn, aldus initiatiefnemer Linda Voortman (GroenLinks).  


Zorgmijding

In het onderzoek moet worden gekeken of er een relatie is tussen overschot op de Wmo en het  innen van (te) hoge eigen bijdragen voor Wmo-voorzieningen. Ook moet in kaart worden gebracht of mensen geen passende zorg hebben ontvangen. Ten derde moeten de verdeelmodellen tegen het licht worden gehouden en, indien nodig, aangepast.

Wantrouwen

‘De discussie over de overschotten moeten primair plaatsvinden in de gemeenteraad’, benadrukt mede-initiatiefnemer Vera Bergkamp (D66). ‘Maar landelijk is het ook goed om objectief naar de cijfers te kijken.’ Het wantrouwen dat er inmiddels in gemeenteland is over de cijfers van het CBS en Binnenlandse Zaken (BZK) is in de ogen van Bergkamp ‘reden te meer’ om met een goede analyse te komen.

Opheldering

Nadat minister Plasterk (BZK) begin vorige week een overzicht naar de Kamer stuurde met de overschotten en tekorten op maatschappelijke ondersteuning en jeugd, hebben diverse gemeenten laten weten dat die cijfers niet kloppen. Renswoude heeft inmiddels de minister om opheldering gevraagd, ook Heerenveen gaat bij BZK melding maken van de fouten. Beide gemeenten hebben weliswaar een overschot, maar veel minder dan Plasterk meldt. Steeds meer gemeenten melden fouten, zoals Asten. 'Ons overschot is 451.000 euro ipv € 1,1 miljoen. Met aangekondigde bezuinigingen nog in het verschiet dreigt serieus tekort!!', twitterde de Astense wethouder Jac Huijsmans (Wmo, jeugd) gisteren.

Vandaag debateert de Kamer met minister Plasterk (coördinerend bewindspersoon decentralisaties) over de voortgang van de decentralisaties zorg, jeugd en werk. Daarin zal Voortman hameren op een deugdelijk onderzoek, maar ook eisen dat de onderzoeksresultaten er voor de verkiezingen zijn. Dit in verband met eventueel te maken beleidskeuzes op basis van de onderzoeksuitkomsten.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Loozekoot-Jacobs / N.v.t
Vind dat mensen er recht op hebben die het nodig hebben en niet aan de lot moet over gelaten worden en zeker niet door woningbouw vereneging die zo genaamt alles weten ik vind het een slechte idee en ook zeer kwalijk hoe ze met huurders om gaan.
pieter / wegkijker
Als je wilt decentraliseren dan doe je dat volledig en niet op deze manier.

Door de efficiencykorting zijn gemeenten heel behoedzaam met de voorzieningen omgegaan.

Nu mekkeren dat er geld is overgebleven vind ik niet passend bij de decentralisatiegedachte.

Bovendien is het een kwestie van tijd dat de gemeenten tekorten krijgen (zie P wet). Daar hoor je de kamer niet over.

Goedkope reflex.
JaapvV / adviseur
Als de discussie primair moet plaats vinden in de gemeenteraden, laat de kamer zich er dan niet mee bemoeien. En zich eerst eens verdiepen in de zorgcijfers die zó bij het CBS zijn in te zien. Of op volksgezondheidenzorg.info. Zorgvragers zijn ongelijk verdeeld over Nederland, over leeftijden, inkomensgroepen en meer. Elk onderzoek kost extra geld ten koste van de zorg in dit geval. Het symboliseert bij uitstek de angst voor het loslaten van gedecentraliseerde rijkstaken.
Niels / Ambtenaar
Waar ik dan nog wel een rol voor de TK zie is in het opstellen van een onderzoekstandaard samen met gemeenten, zodat er geen ge-emmer meer is over cijfers. Maar veel meer ook niet.
mark
Een oplettende ambtenaar

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/ …
Post
De uitkomsten van welke aard ook van het CBS roept hoe langer meer twijfel op. Hoe betrouwbaar zijn die en er ontstaat steeds sterker het idee dat er wordt gemanipuleerd..
P.Pluim
Het zijn criminele gemeenten, die zorggeld overhouden, oppotten of besteden aan andere zaken. Schandalig dat zij zich ten koste van zorgbehoevenden verrijken!
H. Wiersma / gepens.
Het opstellen van een goede analyse is door de vele kostencomponenten (o.a. ook personeelskosten, overloop van budgetten e.d.) zeer complex. Derhalve zal zelfs een dergelijke analyse opnieuw een zeer kritische benadering vragen.
A3iaan / luis in de pels
Duidelijk hoe hyporiet de betrokken gemeenten zijn; 1 presteert hetzelfs om het overschot te besteden aan een verbouwing / uitbreiding van het gemeentekantoor.

Met als groot kulargument: daar werken (??) de betrokken WMO-ambtenaren!!
Advertentie