Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet moet decentralisatie jeugdzorg uitstellen

De decentralisatie jeugdzorg moet niet al in 2015 plaatsvinden. Gemeenten zijn er nog niet klaar voor volgens oud-minister Rouvoet van Jeugd en Gezin.

05 februari 2013

Gemeenten krijgen zoveel op hun dak, dat het beter is om de decentralisatie jeugdzorg een jaar uit te stellen òf te wachten met het overhevelen van taken vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz) naar gemeenten.

Transitie naar achteren

Dat zegt André Rouvoet, oud-minister Jeugd en Gezin en huidig voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland in een interview met het blad Movisies van kennisinstituut Movisie. ‘De transitie moet in 2015 plaatsvinden, maar het is de vraag of de gemeenten er al goed op voorbereid zijn. Het zou beter zijn ze daar ruimte voor te geven door de transitie naar achteren te schuiven dan wel te wachten met de overheveling van andere taken, zoals uit de Awbz’, aldus Rouvoet in het interview over de naar hem genoemde commissie over het kwaliteitskader dat seksueel misbruik in de Jeugdzorg moet tegengaan.

Doen en niet praten

In een interview met Binnenlands Bestuur erkent verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) weliswaar dat er in gemeenteland nog flink wat moet gebeuren en dat niet elke gemeente even ver is, maar stelt tegelijkertijd dat het onzin is om daarop te wachten. Van Rijn vindt dat het nu gewoon geregeld moet worden in plaats van er over te blijven praten.

Transitiecommissie

Er is een speciale transitiecommissie jeugdzorg in het leven geroepen die op korte termijn in kaart moet brengen hoe het met de voorbereidingen in het land gaat. 'Ik wil weten hoe gemeenten het hebben georganiseerd, hoe ze gaan rapporteren, of er voldoende toezicht is', aldus Van Rijn in Binnenlands Bestuur nr 2. 

Bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was maandag niemand beschikbaar voor commentaar.

 
Lees hier het hele interview met staatssecretaris Van Rijn.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Dacht dat het wel goed kwam, totdat... totdat ik de regel las: "niemand beschikbaar voor commentaar". Dat kom je vaker tegen. En dan weet je, dat er iets fout zit.

Dus toch maar niet doen dan dus !

Flipper
Akelei / bleidsmedewerker
Staatssecretaris Van Rijn draait de zaak om. Niet de gemeenten moeten duidelijkheid scheppen, maar het rijk. Als het rijk nu eens met heldere keuzes komt en met wetsvoorstellen, dan kunnen de gemeenten daarna de uitvoering regelen.
Marc Witteman / Gedeputeerde
Deze voormalige minister van Jeugd en Gezin heeft zelf belangrijk voorwerk gedaan voor deze enorme decentralisatie. De provincies hebben sinds die tijd loyaal meegewerkt aan de uitvoering van dat plan waardoor inmiddels een aantal onomkeerbare stappen gezet zijn. Jammer dat Andre Rouvoet niet ziet dat de risico's van nu nog stoppen of vertragen van deze transitie veel groter zijn dan gewoon volgens afspraak overdragen per 1 januari 2015.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het voorbereidingsproces is reeds in 2007/2008 in gang gezet. De tijd van praten is nu voorbij. Het wordt de hoogste tijd dat er eens spijkers met koppen worden geslagen. Toch wel typisch Overheid om er zolang over te doen. De voorbereidingskosten van deze echt niet zo moeilijke operatie zijn hierdoor tot ongekende hoogte gestegen. Van Rijn moet nu maar eens met de vuist op tafel rammen!
Advertentie