Advertentie
sociaal / Nieuws

Jorritsma: 1 oktober meeste Wmo-contracten gesloten

79 procent van de gemeenten lukt het om voor 1 oktober contracten te sluiten over de Wmo. En ook in de andere gemeenten komt het goed, aldus Jorritsma.

26 september 2014

Het lukt het overgrote deel (79 procent) van de ruim 400 Nederlandse gemeenten om vóór 1 oktober de contracten rond te krijgen voor zorg die inwoners op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunnen krijgen. Via de Wmo kunnen mensen bijvoorbeeld dagbesteding krijgen, beschermd wonen of vervoer in de regio.

Zorg garanderen
Ongeveer 9 procent van de gemeenten lukt het niet de contracten rond te krijgen, omdat ze zeker willen zijn dat ze de goede afspraken maken voor hun inwoners. Dat zei voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en burgemeester van Almere vrijdag tegen het ANP. ,,Om de zorg te garanderen, overtreden we misschien de wet.'' Volgens die wet moeten gemeenten op 1 oktober alle contracten hebben getekend, omdat zij vanaf 1 januari de verantwoordelijkheid krijgen over de uitvoering van de Wmo. Lukt dat niet, dan overtreden ze dus feitelijk de wet.

Niemand hoeft bang te zijn 

Naast de 9 procent die de deadline niet haalt, waaronder Jorritsma’s eigen stad, zal 12 procent van de gemeenten op 1 oktober deels afspraken met zorgverleners hebben gemaakt. Volgens Jorritsma hoeft niemand bang te zijn dat ze geen zorg meer krijgen: ,,de afspraken zijn al gemaakt, de zorg wordt geleverd, die handtekeningen zijn puur administratief. In de meeste gemeenten verandert er voor inwoners voorlopig weinig.''


Geen onwil
Er zijn in Nederland een kwart miljoen mensen die voor hulp via de Wmo in aanmerking komen. Het kabinet heeft 3,5 miljard euro uitgetrokken voor de overgang van de Wmo van het Rijk naar de gemeenten.

Jorritsma benadrukt dat als gemeenten 1 oktober niet halen, dat niks te maken heeft met onwil. Gemeenten werken volgens haar keihard om voor hun hulpbehoevende inwoners de beste hulp te krijgen en de beste afspraken te maken. ,,Onze prioriteit ligt bij de zorg voor onze inwoners, niet bij de continuïteit van de instellingen. Als er het komend jaar iets verandert voor mensen, dan ten goede. Je kunt tot veel slimmere oplossingen komen, die ook heel prettig kunnen zijn voor degenen die hulp nodig hebben.''

ANP

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Zeer verontrustend bericht!

De harde eis van het Rijk was dat gemeenten vóór 1 oktober de zorg gecontracteerd zou hebben bij de zorgaanbieders. Van Rijn zwakt dat nu af: duidelijkheid bieden is al genoeg. Het blijkt dat zelfs dát door (min.) 34 gemeenten niet gehaald wordt voor 1 okt.

Zo blijkt uit een brief die Van Rijn vandaag naar de se kamer heeft gestuurd.



En 38 gemeenten zullen niet op tijd vóór 1 november hun beleidplan en Wmo-verordening vastgesteld hebben, zoals de wet voorschrijft. Ik weet dat er gemeenten zijn die met deze data laconiek omgaan, en dat is onverantwoord.



Volgens Jorritsma hoeft niemand bang te zijn dat ze geen zorg meer krijgen, want de afspraken zijn toch al gemaakt. Klopt niet volgens de brief van Van Rijn. Die afspraken liggen er helemaal nog niet.

In het Brabants dagblad (27 sept.) zegt Van Rijn zelfs dat 13 gemeenten überhaupt niet op tijd klaar zullen zijn vóór 1 januari. Een bloody shame, en zeer verontrustend voor burgers die dan voor zorg of ondersteuning aankloppen in die gemeenten.

Van Rijn zegt desnoods zelf zorg te gaan inkopen ipv dat aan deze gemeenten over te laten. Op hun kosten, wel te verstaan.



Weten gemeenteraden en burgers eigenlijk wel hoe hun gemeente er voor staat?

K. de Jong
Van Vugt: De wet waarmee u schermt, is nog niet een van kracht. Dus Van Rijn kon ook niets anders dan zijn eis afzwakken.

Deze PvdAminkukel heeft het gepresteerd om een ontzettende puinhoop te maken van de langdurige zorg, voor ouderen zowel als voor jeugdigen en gehandicapten.

Het is aan de gemeenten te danken, dat de hulpvragers na 1-1-2015 toch nog op zorg kunnen rekenen.
gerrie
Dat wordt een puinhoop. Bij de overheid kunnen ze namelijk helemaal niets. Daar lopen veel te veel van die managers rond die zichzelf graag horen praten. Een uur lullen en nog niks gezegd.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Nederland hoeft niet bang te zijn. Nederland kan rustig slapen..
Bert
Het lukt een flink deel (21 procent) van de ruim 400 Nederlandse gemeenten niet om vóór 1 oktober de contracten rond te krijgen. Dat zijn 84 gemeenten met bijna 3,5 miljoen inwoners. Ik hoop dat van Rijn zijn belofte, om zelf in te kopen en de rekening bij de gemeenten neerlegd, nu eindelijk eens na gaat komen. Tot nu toe werd alles steeds maar opgeschoven. In Den Haag heeft men geen idee wat voor onrust dit geeft bij medewerkers, hun gezinsleden en cliënten en hun gezinsleden. Al jaren wordt alles opgeschoven en wordt het steeds onduidelijker. Ik begrijp dat heel veel mensen hun vertrouwen aan het verliezen zijn in de zorg en de jeugdzorg. Van Rijn en Teeven, doe iets constructiefs, dan heb je weer kans dat het vertrouwen terug komt.
Advertentie