Advertentie
sociaal / Nieuws

Jongeren ontzien: Kostendelersnorm vanaf 20 jaar

De 'kostendelersnorm' gaat wel gelden voor Aow'ers. Het CDA probeerde vergeefs deze bepaling uit de wet te krijgen.

11 februari 2014

Een groep jongeren tussen de 18 en 20 die nog thuis woont, zal niet worden gekort op hun bijstandsuitkering. De Tweede Kamer nam dinsdag een wijzigingsvoorstel hiertoe aan van het CDA.

Aow'ers

Volgens de nieuwe bijstandsregels krijgen bijstandsgerechtigden vanaf volgend jaar een lagere uitkering als ze de kosten van levensonderhoud kunnen delen. De groep van 18- tot 20-jarigen zou onevenredig worden getroffen door deze maatregel, vindt de Kamer. De 'kostendelersnorm' geldt straks ook voor Aow'ers. Het CDA probeerde vergeefs deze bepaling uit de wet te krijgen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ingrid wijngaarde / milieubeleidsmedewerkers
Jongeren ontzien? Het zwalkend jongerenbeleid biedt hen bar weinig zekerheid:



De grens voor het minimumloon is 23 jaar ook al doe je volwaardig volwassen werk. Tot je 27e zijn je ouders financieel verantwoordelijk voor je studiekosten, maar je mag vanaf 20 nu dus keihard bijdragen in de kosten van het huishouden van je onfortuinlijke ouders. Tot je 23e ontvang je een bijstandsuitkering voor jongeren (waar je niet zelfstandig een huishouden kunt runnen, want de woningcorporatie geeft geen korting en de vrije sectorhuur is niet te betalen), maar als je nog geen 21 bent en is de bijstandsnorm voor jou ontoereikend om van rond te komen, dan zijn je ouders verantwoordelijk om je hierbij te ondersteunen.

Je mag als jongere op je 18e trouwen, maar als gehuwd stel moet je het met ca. 600 euro minder doen dan een stel waarvan beiden ouder zijn dan 21 jaar.

Voor de Studiefinanciering wordt je geacht je eigen boontjes te doppen, ook als je als bolleboos met je 13e naar de Universiteit gaat. Normaliter ligt die grens op 18, maar als je slim genoeg bent om er te komen, dan ben je zondermeer “volwassen" en krijgen je ouders geen inzage in je gegevens.

Voor een paspoort ligt de grens ook op 18. Ben je jonger dan moeten je beide ouders tekenen.

Maar je mag op je 17e al een rijbewijs hebben, en aan het verkeer deelnemen - weliswaar onder toezicht. De verzekeringsmaatschappij mag tot je 25e bepalen dat je echter nog niet verantwoordelijk genoeg bent en draait je een poot uit met de premie. Dat is ook de reden dat een auto huren voor een jongere ook duurder en soms ook onmogelijk is, ook al heeft hij op zijn 24e al 7 jaar rijervaring.

Tot je 18e lift je mee op de ziektenkostenverzekering van je ouders en daarna draag je keihard je premie af, van je minimum slavenloon.

Voor de dokter ben je tot en met je 16e nog kind, maar je mag op je 12e al je mening geven in een rechtszaak. Daar val je tot je 18e onder het jongerenrecht, maar de rechter mag daar eigenmachtig van afwijken.

Tot je 28e ontvang je in principe geen bijstandsuitkering: je moet eerst bewijzen dat je je best hebt gedaan om aan werk te komen, dat er niet is. En als je al een (jongeren)uitkering hebt, dan worden al je inkomsten gekort.

Leerplicht is tot en met je 16e, maar als je onvoldoende startkwalificaties hebt wordt dat verlengd tot je 23e en je ouders moeten heel goede redenen hebben om jou thuis onderwijs te laten volgen.

De Wajong uitkering geldt voor iedereen die voor zijn 17e arbeidsongeschikt is geworden, en dat op zijn achttiende verjaardag nog steeds is. De uitkering is 75% van het wettelijk minimumloon dat al geen vetpot is, alsof de verhuurder en de nutsbedrijven ook die korting geven op hun tarieven.

Tel hier nog eens bij dat jongeren op de arbeidsmarkt, vaak als flexwerkers, er niet eens op kunnen vertrouwen dat hun weekloon op tijd wordt overgemaakt – klagers vliegen eruit, dan is het alleszins duidelijk dat jongeren steeds meer een slavenpool op de arbeidsmarkt vormen.

Hoe kunnen we nog blijven beweren dat we voor het belang van jongeren opkomen?

We zouden ons diep moeten schamen.

O. ten Hove
Mw Kleinsma en Samson zijn GEEN socialisten... ik denk dat iemand die sociaal denkt nu beter af is bij het CDA, de SP en de PVV. Bij Groenlinks en d'66 moet je het niet zoeken... Dit is gewoon asociaal beleid van de pvda. Den Uijl, Drees de zogenaamde grote voorbeelden van type'tjes als Samson en Keinsma draaien zich in hun graf om. De komende verkiezingen zal afrekenen met de pvda. en Terecht.
Advertentie