Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdwet: samenwerken om zorg te continueren

GGZ Nederland wil meewerken, Platform GGZ spreekt van een 'zwarte dag' nu de Eerste Kamer de Jeugdwet heeft aangenomen.

18 februari 2014

GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie gaan zich, ondanks hun verzet, inzetten om de continuïteit van de psychische zorg aan kinderen te waarborgen. Dat zeggen de twee instanties in een reactie op het aannemen door de Eerste Kamer van de Jeugdwet.

Loskoppeling
Vanaf de eerste plannen om alle zorg voor de jeugd onder te brengen bij gemeenten hebben de instanties zich verzet tegen de overheveling. Ze vrezen dat door de loskoppeling van de Zorgverzekeringswet het recht op zorg voor kinderen met een psychische aandoening in het gedrang komt. Ook ontstaat er een ongelijke toegang tot medische zorg in vergelijking tot kinderen met een lichamelijke aandoening, aldus de instanties.


Goed mogelijk
In een reactie zeggen NVvP en GGZ dat ze er de komende tijd op toe gaan zien dat in de nieuwe situatie aan de gegeven garanties wordt vastgehouden. Daarnaast gaan zij zich inzetten om met alle betrokkenen de implementatie van de Jeugdwet zo goed als mogelijk te laten verlopen. ‘De transitie van de Jeugdzorg wordt alleen een succes als alle partijen de goede samenwerking continueren en het belang van goede zorg aan de jeugd voorop stellen’, aldus de twee. ‘Gemeenten hebben hierbij een belangrijke verantwoordelijkheid en met de gemeenteraadsverkiezingen over één maand, is dit dé kans om in de coalitievorming voldoende middelen te reserveren en verantwoorde keuzes te maken om hun nieuwe rol in de jeugdzorg waar te maken.’


Zwarte dag
Het Landelijk Platform GGz spreekt van een ‘zwarte dag’ voor hen zelf en voor bijna 200.000 ouders van kinderen met een psychische aandoening. Nederland is het enige westerse land dat kinder- en jeugdpsychiatrie anders organiseert en financiert dan andere medische specialismen, aldus het platform. Volgens directeur Marjan ter Avest lijkt het erop ‘dat het voorkomen van gezichtsverlies bepalend is geweest bij de stemming, en niet de positie van kwetsbare kinderen met een psychische aandoening.’

Kennisachterstand inhalen
Het platform zegt dat gemeenten nu aan zet zijn. Die moeten in een kort tijdsbestek een ‘enorme kennisachterstand op het gebied van de jeugd-GGZ inhalen en hun infrastructuur hierop inrichten. Wij gaan op korte termijn met de staatssecretaris om tafel om hierover duidelijke afspraken  te maken, zodat geen kind tussen wal en schip valt’, aldus het platform.


Verheugd
Jeugdzorg Nederland is ‘verheugd’ dat de wet aangenomen is. ‘Maar er is nog veel werk aan de winkel’, aldus een woordvoerder. Jeugdzorg Nederland wil dat er een landelijk overgangsregime komt om de continuïteit van zorg ook in de overgangsfase te garanderen. ‘Staatssecretaris Van Rijn heeft aan de Eerste Kamer enkele toezeggingen gedaan, waaronder de invoering van de Transitie Autoriteit Jeugd die in kan grijpen om de continuïteit en de kwaliteit van de zorg te borgen. Jeugdzorg Nederland trekt graag samen op met de staatssecretaris bij de verdere uitwerking van zijn toezegging, zodat er sprake kan zijn van een verantwoorde invoering van de Jeugdwet.’

Moties
De Kinderombudsman laat op Twitter weten benieuwd te zijn naar de uitwerking van de moties die zijn aangenomen over het oprichten van een meldpunt en hoe de zachte landing vorm krijgt. De VNG zegt er vertrouwen in te hebben dat gemeenten, zorgaanbieders, professionals en cliënten samen de Jeugdwet goed kunnen implementeren.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Juspol / adv.onderst.omstanders-BL
Kinderen vele duizenden waren en zijn ieder jaar de pineut door Familierecht, inzake al dan niet opzettellijke ouder-lees vadervervreemding en door deze transitie nog meer. Die verkoopppraatjes in Nederland kennen we als burger. De Patiëntjeskwekerij Nederland BV.
Ton Sonneveldt
De dag nadat de Eerste Kamer met de Jeugdwet had ingestemd kregen de medewerkers van de jeugdzorg in Oost Brabant van hun werkgever te horen dat voor eind van het jaar voor 15% tot 20% van hen een ontslagvergunning zou worden aangevraagd omdat gemeenten waarschijnlijk veel minder jeugdzorg zouden "inkopen". Dit terwijl de werkdruk voor de medewerkers de afgelopen jaren sterk is gegroeid.

Ook op dit dossier telt voor de regeringspartijen en de gedogers dat bezuinigen belangrijker is dan kwalitatieve zorg en ook hier juicht de VNG het besluit toe, omdat de gemeenten blij zijn dat zij het vuile bezuinigingswerk mogen opknappen.

Vandaag was op het nieuws dat zorg voor veel mensen het belangrijkste thema bij de gemerentraadsverkiezingen is. Er is echter weinig te kiezen met wethouders en de VNG die in koor roepen dat zij de bezuinigingen wel zullen realiseren en dat burger teveel van de overheid vragen. UIteindelijk zullen jongeren die zorg en steun nodig hebben en hun ouders hier de rekening gaan betalen. Maar voor de partijen die dit in de Eerste Kamer steunden is dit allemaal niet interessant. Daar telt alleen de financiële winst.
Jan
Kijk heel nauwgezet naar de Transitie Autoriteit Jeugd. Wordt dit een commissie met medici en wetenschappers? Of weer het zoveelste machtsmiddel van politiek den Haag? Hulde voor ggz NL die ondanks de tegenslag de schouders eronder zet. Gelukkig komen er verkiezingen aan. Nu afwachten of gemeenten deze druk aankunnen. Help het ze hopen!
Advertentie