of 59232 LinkedIn

Jeugdinrichting Amsterbaken gaat toch dicht

Staatssecretaris Teeven ziet niets in de alternatieven om de justitiële jeugdinrichting Amsterbaken open te houden.
2 reacties

De justitiële jeugdinrichting Amsterbaken gaat toch dicht per 1 januari 2016. Alternatieven die onder meer door de instelling zelf zijn aangedragen en op verzoek van de Tweede Kamer zijn onderzocht, voldoen niet aan de voorwaarden van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Hij zet daarom de sluiting door, zo heeft hij woensdag aan de Kamer geschreven.

Minder plaatsen nodig
Het afstoten van het behandelcentrum voor jongens in Amsterdam is volgens hem nodig omdat er de komende jaren naar verwachting minder behoefte is aan plaatsen, omdat de jeugdcriminaliteit daalt. Tegelijk past het in zijn plannen om flink te bezuinigen op de gevangenissector. De sluiting van de Amsterbaken moet vanaf 2016 een besparing van ruim 16 miljoen euro opleveren.

Niet betaalbaar
De alternatieven leveren miljoenen minder op of ze zijn inhoudelijk niet in te passen in de sector, stelt Teeven. In een groter aantal kleinschalige lokale opvanglocaties ziet Teeven op zich nog wel perspectief voor de toekomst, maar op de korte en middellange termijn is dat volgens hem niet betaalbaar.

Speciaal behandelprogramma
In de Amsterbaken is plaats voor 80 jongens die zijn veroordeeld voor een delict en een speciaal behandelprogramma krijgen.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Inwoonster Amsterdam West op
@vrolijke burger

Zo vrolijk is uw reactie niet en ronduit discriminerend. Ik woon in Amsterdam West en heb nooit last van klierende allochtone jongeren. Integendeel, ik heb veel plezier van grapjes maken en kletsen met groepen jongeren op straat en vind het veel gezelliger dan een buurt met alleen autochtone Nederlanders.

Zeker is het de grote stad en zijn er overvallen. Maar u doet alsof allochtone jongeren per definitie crimineel zijn en allemal niet deugen. Dat vind ik schokkend, ik denk eerder dat de gezelligheid en levendigheid op straat die allochtone culturen in West hebben gebracht een oplossing kunnen zijn voor eenzaamheid onder de autochtone bevolking, die is doorgeslagen in individualisme.

Ik vraag me overigens af waarom BB, die zo streng censureert bij inhoudelijke kritiek op columnist Erik Gerritsen, wel doodleuk een sterk racistische en discriminerende opmerking laat staan? De reactie van deze 'vrolijke burger' is gewoonweg haatzaaierij, vreemdelingenhaat en niet gebaseerd op cijfers en feiten. Ook ontbreekt de argumentatie.

Dat zou wel eens strafbaar kunnen zijn.
Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Gek toch dat politici in een totaal andere wereld leven dan burgers. Kennelijk komen ze in steden nooit uit hun dienstauto. Ik zie op veel plaatsen klierende, hoofdzakelijk allochtone jongeren die voorbijgangers treiteren, ik spreek winkeliers die gek worden van de winkeldiefstallen door jongeren, maar meneer Teeven komt kennelijk ook zelf niet meer buiten. Waarom durft trouwens geen enkele politicus te praten over sociale dienstplicht van bijvoorbeeld 15 maanden ? Het zou onze maatschappij echt ten goede komen. Maar ja, van boekhouders moet niet al te veel intelligentie en creativiteit verwachten.