of 59232 LinkedIn

'Informatie over ondernemen met bijstand moet nog beter'

Gemeenten moeten de mogelijkheden voor mensen in de bijstand die een eigen bedrijf willen beginnen beter voor het voetlicht brengen.

Gemeenten moeten mensen in de bijstand nóg beter informeren over de mogelijkheden een eigen bedrijf te starten. Dat vindt staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

10 jaar

‘Het is fijn dat zoveel ondernemers al 10 jaar gebruikmaken van de Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen - red), maar het kan altijd nog beter. Daarom roep ik gemeenten op nog meer zelfstandigen die een eigen bedrijf willen starten of tijdelijk ondersteuning nodig hebben, over de regeling te informeren’, aldus de staatssecretaris. Ze deed de oproep bij de publicatie van het eerste exemplaar van het magazine 10 jaar Bbz.

De helft uit de uitkering
Aanleiding voor het magazine is het tienjarig bestaan van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. De regeling is er voor mensen met een werkloosheidsuitkering die een eigen bedrijf willen starten en die daarmee in het begin minder verdienen dan de bijstand. De regeling is ook voor zelfstandigen die tijdelijk de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen of die met hun bedrijf dreigen te moeten stoppen. Een onderzoek uit 2010 laat zien dat bijna de helft van de mensen die met behulp van de Bbz een onderneming startten na 12 maanden geen (aanvullende) uitkering meer nodig heeft. Na vier jaar is dit opgelopen tot 74 procent.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het kabinet/economische zaken zou ook eens aandacht moeten besteden aan het verlagen van de woekerrentes van circa 8 - 9%, die banken vragen van startende ondernemers. Dat is minstens zo belangrijk.
Door henk bongers (burger) op
Helemaal eens met de vorige schrijver.
Door henk op
Deze regering heeft veel kleine ondernemers om zeep geholpen en is daar nog steeds mee bezig. Hoe genant is het om ze eerst de bijstand in te schoppen en ze hierna te informeren over het starten van een eigen bedrijf.
En over dat onderzoek uit 2010: door dit uit te drukken in percentages lijkt het nog wat. Slechts een handjevol heeft het lef en het vermogen om een eigen bedrijf te beginnen. Over misleiding gesproken....