Advertentie
sociaal / Nieuws

Huishoudtoeslag voorlopig van de baan

Minister Lodewijk Asschier heeft laten weten dat de huishoudtoeslag, die andere toeslagen zou moeten vervangen, voorlopig niet door gaat.

14 april 2014

De huishoudtoeslag, die andere toeslagen zou moeten vervangen, gaat voorlopig niet door. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer maandag laten weten dat invoering in 2015 niet lukt. Dat heeft te maken met uitvoeringsproblemen. Voor de periode na 2015 kijkt het kabinet naar een alternatief.

Altenatieven gezocht
Door het niet doorgaan van de huishoudtoeslag loopt het kabinet vanaf volgend jaar een ingeboekte bezuiniging van 1,2 miljard mis. In 2015 gaat het om 600 miljoen euro. Daarvoor worden alternatieven gezocht, meldt Asscher.


Juridische problemen
De huishoudtoeslag, door Asscher inmiddels omgedoopt in huishoudentoeslag, zou vanaf volgend jaar de huidige zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen moeten vervangen. Maar volgens Asscher stuitte dat op juridische problemen.

Export uitkeringen
Een van de gevolgen zou zijn dat de export van uitkeringen fors zou toenemen. Om dat te voorkomen zou de huishoudtoeslag opgedeeld moeten worden in componenten. Dat zou volgens de Belastingdienst te complex zijn. Het kabinet concludeert daarom dat de huishoudtoeslag in de huidige vorm niet mogelijk is.

Constructie wankel
Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) zegt niet verbaasd te zijn dat het plan wordt uitgesteld. De constructie was volgens hem altijd al wankel. Het probleem moet volgens hem gauw worden opgelost want het financieringstekort mag niet oplopen. Hij vraagt zich af of er nu nog wel meevallers te verdelen zijn bij de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

Onderhandelingen
Ook Wouter Koolmees (D66) wil dat deze kwestie gauw opgelost wordt. Het is volgens hem nog maar te bezien wat de gevolgen zijn voor de onderhandelingen over de begroting. ,,Er zijn altijd tegenvallers.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Monique
Wat wordt er bedoeld met de export van uitkeringen? Toeslagen krijg je toch alleen als je in Nederland woont?
Ria Huisman / Directeur
Dat de toeslag opk geexporteerd kan worden is een fabeltje.

Export van uitkeringen wordt al aan banden gelegd.

Vreemde uitleg wat om verduidelijking vraagt.

Ze doen maar wat toch!
Advertentie