Advertentie
sociaal / Nieuws

Hennepgeurkaart landelijk ingezet

Na een proef in Den Haag en Rotterdam krijgt drie jaar later de hennepgeurkaart een landelijk vervolg.

07 oktober 2013

Twee jaar geleden maakte de netbeheerders het al bekend, maar nu gaat het ook eindelijk gebeuren: de hennepgeurkaart krijgt een landelijk vervolg.

Oprollen kwekerijen
De hennepgeurkaart is er voor bedoeld om mensen kennis te laten maken met de geur van hennep, om zo illegale hennepteelt te voorkomen. Drie jaar geleden werd er een proef mee gedaan in Rotterdam en Den Haag. In november 2010 kregen 30.000 huishoudens in Den Haag en Rotterdam een hennepgeurkaart. De mensen werd gevraagd mee te helpen met het oprollen van hennepkwekerijen in hun stad. Veel kwekerijen worden immers opgerold doordat buren klagen over een vreemde geur in hun omgeving.


Gordijnen altijd dicht
In De Week van de Veiligheid van 7 tot en met 14 oktober wordt de kaart verspreid in Amstelveen, Heerlen, Tilburg en Breda. Daarna wordt de zogeheten hennepgeurkaart ook in de bus gedaan in andere relevante wijken in Nederland. Dat hebben de gezamenlijke netbeheerders maandag bekendgemaakt.

Naast een hasjgeur die door krassen naar boven komt, bevat de kaart ook andere informatie om een kwekerij te ontdekken. Ook het gezoem van ventilatoren, woningen waarbij de gordijnen altijd zijn gesloten en panden die onbewoonbaar zijn, maar waar wel mensen af en toe rondstruinen, zijn kenmerken.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mr. H.J. van Vliet / Drugsdeskundige en -activist sinds 1970; oud-directeur Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs Utrecht
Complete waanzin. Een volgende stap op weg naar de paranoïde controlestaat. Legaliseren die handel om aldus de criminaliteit te bestrijden, in plaats van mensen bang maken voor een genotmiddel met minder gevaar dan koffie of rood vlees. De War on Drugs is een fatale misstap gebleken. Legalisatie van wiet/hasj levert een HALF MILJARD € op. De tijd is rijp, maar Opstelten is ver over de datum.
Pierre / ambtenaar
Het verbieden van iets heeft nog altijd tot criminaliteit geleid. Als je de verkoop toestaat, heb je boter op je hoofd als je vervolgens de teelt verbiedt
Jos Praat / Beleidsmedewerker
Helemaal eens met Van Vliet en Pierre.

Een volgende stap in de paronoide en ondoordachte en onzinnige strijd tegen een -bij juist gebruik- onschuldig genotsmiddel, dat door huidig beleid gecriminaliseerd wordt.

Gaat de overheid nu ook een geurkaart voor het herkennen van alcohol uitbrengen? Dacht het niet.

Wanneer ik zo'n hennepgeurkaart ontvang, gaat'ie direkt retour afzender.

Carola
Over honderd jaar is suiker het verboden genotsmiddel. Hoogst verslavend, zorgt voor miljoenen meer doden per jaar.
gerrie
In Den Haag zijn ze al jaren ernstig in de war. Teveel wiet gerookt?
J vd Kroon / Stuurman aan de wal
Als straks alle genotmiddelen verboden zijn die risico op vroegtijdig overlijden vergroten (want meer is het niet!) is er geen ontstressing meer mogelijk. Dan wordt stress volksvijand nummer 1. Hoe lossen we dat probleem dan op? Als iedereen gaat ontspannen stort het hele economische bouwwerk dat Nederland heet, als een kaartenhuis ineen... Eureka! We gaan stress gewoon verbieden!
Advertentie