Advertentie
sociaal / Nieuws

Heerlen houdt aantal bijstandsgrechtigden in toom

In Heerlen is tegen de landelijke trend in het aantal bijstandsgerechtigden vorig jaar niet gestegen, maar gelijk gebleven. Dit geldt ook voor Zoetermeer. Heerlen verwacht dat het aantal Heerlenaren met een bijstandsuitkering ook dit jaar niet toeneemt. Landelijk wordt wel een toename verwacht.

27 juli 2015

Tegen de landelijke trend in is het aantal bijstandsgerechtigden in Heerlen vorig jaar niet gestegen, maar gelijk gebleven. Dit geldt ook voor Zoetermeer. Heerlen verwacht dat het aantal Heerlenaren met een bijstandsuitkering ook dit jaar niet toeneemt. Onder meer Epe en Heerde zagen het aantal bijstandsgrechtigden dalen.

Toename

Steden met meer dan 60.000 inwoners zagen hun bestand vorig jaar met gemiddeld 4,6 procent toenemen. In de eerste drie maanden steeg het percentage bijstandsgerechtigden, landelijk bezien, met 4,1 procent. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht de komende vijf jaar een toename van het aantal bijstandsontvangers van twaalf procent, zo bleek eerder uit de meicirculaire 2015. In het eerste kwartaal van dit jaar is de bijstand met 4,1 procent gestegen, zo maakte het CBS onlangs bekend. De groei is niet gelijkmatig verdeeld.

Daling

Bij de middelgrote gemeenten is Epe koploper met een daling van 5,1 procent. Gemiddeld genomen steeg het aantal bijstandsgerechtigden in middelgrote gemeenten met 5,6 procent. Kleine gemeenten zagen het aantal inwoners met een bijstandsuitkering met 6,2 procent stijgen. Heerde noteerde met een afname van 26,7 procent de hoogste daling van de kleine gemeenten. Dit blijkt uit een uitsplitsing door Ape onderzoek en advies over 2014. 


Koploper

Heerlen meldt trots dat de gemeente ook in 2012 en 2013 al minder bijstandsgerechtigden had dan het landelijk gemiddelde, maar dat toen andere steden het beter tegen dan de Limburgse gemeenten. Landelijke groeide het aantal bijstandsuitkeringen in 2012 en 2013 met respectievelijk 2,9 en 9,1 procent. Heerlen noteerde in 2012 een daling van 1,4 procent en in 2013 een stijging van 2,9 procent. Over 2014 bezien is Heerlen met Zoetermeer ‘koploper’ omdat het aantal niet is gestegen. 

Jongeren

Ontwikkeling, scholing en begeleiding van mensen met een bijstandsuitkering hebben volgens de Heerlense wethouder Martin de Beer (VVD/D66) bijgedragen aan het resultaat. Daarbij ging de aandacht vooral uit naar jongeren. Veel van hen zijn terug naar de schoolbanken geleid. Ook het project Baanbrekend Werk heeft geholpen, meent De Beer. Via dat project krijgen mensen met een bijstandsuitkering die geen of nauwelijks kans hebben op een baan, de mogelijkheid om via allerlei zichtbare en maatschappelijk zinvolle projecten werkervaring op te doen. Zij zijn onder meer actief als buurthulp, beheerder fietsenstalling of groenmedewerker. De Beer: ‘Voor veel mensen met een uitkering is dat een opstap naar weer maatschappelijk actief zijn en, als het mogelijk is, regulier werk.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie