Advertentie
sociaal / Nieuws

Heerlen baalt van ophef over school van 100 miljoen

Wethouder de Wit noemt de ophef over het ROC Arcus College in Heerlen slecht voor het imago van de stad. Maar Heerlen is zelf ook niet gelukkig met de nieuwbouw

25 januari 2012

De uitzending van het VPRO-programma 'De slag om Nederland' over een peperduur nieuw schoolgebouw in Heerlen, is ‘heel slecht voor het imago van de stad’, zegt onderwijswethouder Riet de Wit. De uitzending leidde gisteren meteen tot Kamervragen.

100 miljoen

De Slag om Nederland ging over de nieuwbouw van het Arcus College in Heerlen. Het ROC bouwt  een nieuwe campus buiten de stad waar leerlingen van diverse locaties straks worden ondergebracht. De nieuwbouw van het ROC kost circa 100 miljoen euro en wordt in Nederland ‘verreweg de grootste’, meldt Arcus trots in een promotiefilmpje.  

Rijkste scholen

Het Arcus is een van de rijkste scholen voor middelbaar beroepsonderwijs van Nederland. De programmamakers concluderen uit gesprekken met enkele betrokkenen dat al dat sparen voor de megalomane nieuwbouw ten koste is gegaan van het onderwijs.

Ongenuanceerd

Wethouder Riet de Wit vindt dat De Slag om Nederland een ongenuanceerd beeld schetst. Rapporten van de onderwijsinspectie tonen volgens haar niet aan dat er iets mis is met de leskwaliteit van het Arcus. En dat op de campus straks 10.000 leerlingen rondlopen, klopt ook niet volgens haar.

Niet gelukkig

Maar dat ook Heerlen niet echt gelukkig is met het hele project, geeft De Wit wel toe. ‘We hebben eieren voor ons geld moeten kiezen’, zo beschrijft ze de besluitvorming in 2006. Het Arcus College dreigde uit te wijken naar andere locaties – buiten Heerlen – als de gemeente niet zou instemmen met de plannen, zegt De Wit. ‘Dat is hun goed recht. Maar we hebben wel eens prettiger onderhandelingen gevoerd.’

Bij het station

Liever had de gemeente nieuwbouw voor het ROC nabij het station willen hebben. Maar het Arcus wilde graag aan de rand van de stad, dicht bij andere onderwijsinstellingen bouwen. Wel wist de gemeente te bedingen dat de plannen een stuk kleiner werden, waardoor niet alle onderwijsactiviteiten van het Arcus uit de stad verdwijnen.

Leegstand

‘Ook hebben we bedongen dat de zorgopleidingen naar een plek verhuizen waar ook de Heerlense zorginstellingen liggen. Dat is een grote vooruitgang.’ Maar als je diep in ons hart kijkt, zegt de wethouder, is het hele project niet ideaal voor Heerlen. Zo is nog onduidelijk wat er gebeurt met zeven van de acht schoolgebouwen die op termijn leeg komen te staan. De gemeente neemt zelf een gebouw over om er speciaal onderwijs te huisvesten.

Brief Arcus

Het Arcus College stuurde gisteren een brief aan alle medewerkers, zegt Arcus-woordvoerder Ronald Paulissen. ‘We hebben onze standpunten uiteengezet en de feitelijke onjuistheden van het programma weersproken.’

Opknappen 50 miljoen

Ook stuurde het ROC een brief aan onderwijsminister Bijsterveldt met een toelichting over de kwestie. Volgens Arcus is de investering in nieuwbouw afgewogen tegen het opknappen van de huidige locaties, wat toentertijd werd geraamd op 40 à 50 miljoen euro.

Vragen

De SP stelde dinsdag schriftelijke Kamervragen over Arcus. De partij vindt dat de minister regie moet houden over huisvesting van scholen, om te ‘voorkomen dat bestuurders via dit soort vastgoedprojecten enorme bedragen onttrekken aan het onderwijs’. De PVV stelde mondeling vragen.

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M.A.P. Meijer Hof / Architectuurhistoricus
Tja, in kleiner formaat kent ook Enschede een vergelijkbaar drama: "De Scholingsboulevard". Twee futuristische gebouwen met veel tamtam en glimmende wethouder geopend. Een jaar later blijkt dat het VMBOnderwijs zéér te wensen overlaat: Slechte coördinatie, te weinig docenten (of teveel management!). De leerlingen worden semesters lang naar huis gestuurd...
Tim
Megalomaan bouwgedrag ,onvoorstelbaar dure en luxe schoolgebouwen worden in heel Nederland neergezet.

Waarom betaal je 2000 euro collegegeld voor zo,n onverantwoord bouwgedrag . Criminelen zijn er niets bij .

Geen enkel land bouwt zo,n belachelijk dure scholen.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
Wat is nu eigenlijk slecht voor het imago van Heerlen? De uitzending of de megalomane nieuwbouw?
Arnold / gemeentemabtenaar
Maak je maar druk om je imago, het feit dat er 100 miljoen wordt verkwist is blijkbaar niet belangrijk. Met die 7 lege scholen had je ook een veel goedkopere oplossing kunnen bedenken.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Beste Marc,



Je eerste extra besparing heeft zich ongewild bij jouw regering aangediend. Blijkbaar krijgen de ROC's in Nederland teveel geld van de belastingbetaler waardoor zij zich kunnen storten op grootschalige vastgoedprojecten. Het opknappen en instandhouden van een zeven-tal kleine ROC's zou onmgeveer 50 miljoen hebben gekost. Nieuwbouw in ieder geval het dubbele. Een besparing van 50 miljoen is in the pocket. Laat het bestuur van het ROC te Heerlen maar investeerders zoeken voor de extra kosten. Wellicht zijn de heren bestuurders bereid het verschil aan te passen.Kijk ook even naar de bezoldiging en de vergoedingen van deze heren. Als je landelijk al deze buitensporigheden zou aanpakken zal blijken dat met een gelijkblijvende begroting onderwijs, het onderwijsveld (behoudens de heren bestuurders die ineens minder krijgen om hun spaartegoed mee aan te vullen) ineens geen problemen meer kent.



Ik en met mij vele Nederlanders hopen op korte termijn de eerste effecten van jouw inspanningen te kunnen zien.



Vriendelijke groet,



Johannes
Pascale van der Wekken / zelfstandig beleidsadviseur en -onderzoeker
Misschien moet de wethouder juist blij zijn met en zich gesterkt voelen door alle aandacht voor deze kwestie. gedeelde smart is halve smart. De documentaire laat goed zien hoe met publiek geld gefinancierde instellingen lokale overheden tegen elkaar uit weten te spelen, in plaats van samen te werken in het algemeen belang.
Habets / burger
Riet de Wit (SP) is niet gelukkig met het hele project.

Slappe knieen of ook al verzot op het het bestuursderpluche ten koste van de belastingbetaler? Daarnaast wordt alweer bouw gepleegd ten koste van de natuur, notabene in een krimpgebied. Ik acht dit onacceptabel. Waarom deze schoolfabriek niet in de Vrieheidewijk geplaatst want deze is gewoon rijk voor de sloop.
alexander / ambtenaar
Onvoorstelbaar dat derden met publiek geld hun eigen droom kunnen nalopen. Onvoorstelbaar ook dat overheden vervolgens op het tweede plan kunnen worden gezet. Wie zou de macht moeten hebben in Nederland als het om publiek geld -belastinggeld - gaat?
Jo
Die argumenten die Arcus pleit voor de nieuwbouw, kun je ook net zo goed gebruiken om het niet te doen. Werkelijk geen enkel argument geeft de bittere noodzaak aan om te verhuizen. Twee sprongen er bovenuit: de verwachte daling van het leerlingaantal. Zitten ze straks in een gebouw wat te groot is, wat kost die leegstand dan? In de huidige situatie kunnen ze de dalende leerlingenaantallen makkelijker opvangen door in de loop der jaren een aantal gebouwen af te stoten. Tweede lachwekkende argument is het xperience gebeuren. Er wordt gesproken dat dit uitzonderlijke kansen KAN bieden voor ontwikkeling e.d. Het is dus geen zekerheid. Gebouwen op een kluitje die onderwijs bieden wil nog niet zeggen dat de lijntjes korter worden, de overheid (zelf ex-ambtenaar, zowel in het rijk als het onderwijs) is absoluut niet samenwerkingsgericht. Hoewel er jaarlijks mooie plannen en intentieverklaringen worden getekend, blijkt het effect in de praktijk ondermaats. Pas als samenwerking op afstand tot stand komt, kun je overwegen om dichter bij elkaar te komen te zitten. Daar is hier geen sprake van. Op papier is alles mooi, maar de mensen moeten het willen. De bevolking staat er in ieder geval niet achter, en die kan je nog wel eens nodig hebben...
Paul Simons / gepensioneerd
Het mag dan niet goed zijn voor het imago van de stad. Maar ze hadden wel gelijk. En als het nu de eerste keer was. Maar ook het bestuur van de Hoge School Zuyd chanteerde het Heerlense gemeentebestuur door dreiging met vertrek vanwege een gewenste huisvestiing ine een natuurgebied. Mogen we er voortaan op rekenen dat pogingen om de overheid te chanteren in de toekomst standaard tot het onderwijsprogramma gaat behoren?

Paul
Rik / ambtenaar
Je ziet steeds vaker, zker nu met de huidige kantoren/vastgoedcrisis dat leegstand van panden een groot probleem wordt in een gemeente. Gemeentes zouden nieuwbouwplannen van grote organisaties als zo'n ROC alleen moeten accepteren als de organisatie tegelijk een oplossing biedt voor de leeggekomen en achterblijvende panden. Mogelijk is dan het opknappen van oude panden een veel rendabelere oplossing, voor alle partijen. Want nu wordt de gemeente Heerlen opgezadeld met dit probleem, zowiezo omdat leegstand in een gemeente de leefbaarheid niet ten goede komt.
Dick van der Gugten / Milieu-adviseur
"Volgens Arcus is de investering in nieuwbouw afgewogen tegen het opknappen van de huidige locaties, wat toentertijd werd geraamd op 40 à 50 miljoen euro."



Dat was "toentertijd" (2006), toen er nog geen crisis was, en de aannemersprijzen dus hoger waren. Opknappen zou nu dus wel eens goedkoper kunnen zijn. Ook in beide brieven gaat Arcus daar (wijselijk?) niet op in.



Maar laten we ruimhartig aannemen dat opknappen nu nog steeds 50 miljoen zou kosten.



Dan wordt er nu dus minstens 50 miljoen EXTRA uitgegeven aan nieuwbouw. Die dus niet meer aan onderwijsverbetering kan worden uitgegeven. Die conclusie blijft dus gewoon overeind, wat Arcus en de gemeente er ook over 'spinnen' ("we zitten nu wel korter op onze onderwijspartners", wat een zwaktebod zeg).
Sjoerd Visser
Ach: in Almelo willen ze een nieuw ONNODIG stadhuis bouwen van 60 miljoen. Meestal lopen die kosten op als je goed kijkt in de bouwwereld. Dat het in deze barre economische tijden onverantwoord is om zoveel geld voor onnodig nieuwe gebouwen uit te geven terwijl de armoedegrens hier boven de 20 procent is en oplopende. De mensen: daar wil men geen geld voor uitgeven of daar geld in investeren...hoorde ik J.Stapel van de PvdA zeggen. Men heeft in Almelo alleen oog en gevoel voor stenen...de burgers mogen daar weer de te dure prijs voor betalen! Gaten in de stad, de armoe en troosteloosheid druipt eraf maar andere en veel goedkopere ideeën om daar iets aan te doen worden schampertjes naar de prullenbak verwezen. De meesten in de gemeenteraad geloven nog steeds in de luchtkastelen die hun voorgangers/wethouders naar voren schoven, en blijven daar ook blindelings in geloven. Koste wat het kost blijft men Almelo verder verarmen, tevens probeert men met alle mogelijke en onmogelijke middelen die artikel 12-status buiten de deur te houden...terwijl men eigenlijk voor de 2e keer zo'n status verdiend (dus men heeft tegelijkertijd GEEN nieuw stadhuis verdiend). Men blijft hier heilig geloven in hun kunnen...wat voor meer schulden en armoe zal zorgen. Men wil liever de rit op het pluche uitzitten dan aan de bevolking ter plekke te denken, en daar wat positiefs voor doen. Ja...het blijft te verleidelijk: geld van anderen misbruiken.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
De VPRO? O dat is dat "stokje" in ons verzuilde omroepbestel.

Moet ALTIJD met "verantwoorde" programma's komen waarbij een belerend vingertje past. Gewoon niet meer serieus nemen die omroep.
Niek / jurist
Ik heb het eerdere programma van SON gezien en een van de kernthema's is dat bedrijven met dubieuze vastgoeddeals er niet voor terugdeinzen de gemeentelijke overheden tegen elkaar uit te spelen. Dit is al jaren aan de gang, zie b.v. het steeds terugkerende spel bij alle nieuwbouwprojecten van de Scheringa Bank en het AZ-stadion.

Als het er op aan komt, gaan alle gemeentebestuurders door de knieen voor het grote geld, het serieus genomen willen worden door de grote jongens, kijk daar heb ik aan meegewerkt gedrag enzovoorts. Wat we nu zien is leegstand waar de gemeente dan maar weer een oplossing voor moet zien te vinden. En wie betaalt dat...., jazeker de burger. De praktijk pleit voor het terugleggen van esssentiele ruimtelijke beslissingen van gemeenteniveau naar proviciaal of rijksniveau waarbij voortaan een correcte belangenafweging plaatsvindt dan het hielenlikken van de vastgoedbranche.

Leon Heuvelmans / raadslid
Weer wordt er snel uit de losse pols geschoten en gereageerd op basis onderbuik gevoelens. Grote organisaties die besluiten 100 miljoen te inverteren dat zal wel verkwisting van geld zijn en samenhangen met grootheidswaanzin van bestuurders. De tijd dat we nog verder denken dan 120 karaktertekens ligt steeds verder achter ons.



Het zeer goed denkbaar dat de beslissing om te kiezen voor nieuwbouw veel goedkoper is dan te blijven investeren in verouderde onderwijsgebouwen. Niet alleen zullen de jaarlijkse huisvestingslasten hierdoor dalen maar ook de onderhoudslasten, de energierekening, de schoonmaakkosten en de beheerslasten (minder kantines, minder portiers, etc…) Zeker in een regio als Zuid Limburg waar het aantal leerlingen drastisch zal dalen is een concentratie van voorzieningen noodzakelijk om op termijn het hoofd nog boven water te kunnen houden. Daarnaast begrijp ik dat er ook combinaties gezocht worden met het HBO. Zo kunnen de peperdure praktijklokalen van de technische opleidingen beter benut worden wat een grote kostenbesparing zal opleveren. Uiteindelijk zal er dus meer geld overblijven voor het onderwijs en zit onze jeugd in fatsoenlijke onderwijsgebouwen. Volgens mij is dat slim besturen en je verantwoordelijkheid nemen in belang van de jeugd waar je voor hoort te staan.



Leon Heuvelmans

Kees
De wijze waarop bestuurders in het onderwijs omgaan met gemeenschapsgeld is zeer bedroefend te noemen. Het gaat niet langer om de kwaliteit van de taak (het geven van goed onderwijs), maar om de randvoorwaarden zoals een mooi gebouw. Dit is al langer bekend, maar de uitzending maakt het nogmaals pijnlijk zichtbaar. Hoe is het toch mogelijk dat er geklaagd wordt over tekorten in het onderwijs terwijl er tegelijkertijd dergelijke overbodige inversteringen mogelijk zijn. En wie betaalt de leegstand...
Kritikus / Geen Hagenees
Jaja, raadslid Leon Heuvelmans weet het natuurlijk weer beter. Zal wel even vertellen hoe het zit. Lid van de graaiersclub PvdA. Kampioen in smijten met andermans geld.

Let jij nou maar eens op je eigen onderbuik, vadsig stuk vreten.



Habets / burger
Ik deel de bewering van raadslid Heuvelmans niet op het punt van de nieuwbouw school. Waarom niet de keuze voor prefab. blokken, als je weet dat je in een krimpgebied leeft. Kies voor minder status en voor kwaliteit in het onderwijs. Dat is verantwoordelijkheid nemen en geen politiek gewin, opportunisme..

Een school van 10.000 leerlingen doet de mobiliteit verhogen: brommer, fiets etc. bewegingen.Het verhogen van de lasten voor de ouders/leerling.

Een school voor 10.000 leerlingen maakt de leerling

onpersoonlijk in zijn sociale omstandigheden. En dat voor een PvdA die opkomt voor sociale waarden. Laat me niet lachen.

Peter van der Amsten / Voorlichter
Wacht, Deventer doet ook mee met riskante vastgoedprojecten:

http://www.destentor.nl/regio/deventer/10306299/ …
Koop van der Wier
De cijfers vliegen je om de oren . . . ik ben wel benieuwd naar de feiten mbt 'hergebruik' t.o.v. nieuwbouw. De indruk wordt gewekt dat vrij gemakkelijk is gekozen voor nieuwbouw en dat het aan creativiteit ontbreekt om de bestaande gebouwen aan te passen aan de eisen van de 'moderne' tijd.
Hans Schalkwijk / adviseur
Lijkt me aannemelijk dat het proces goed is gegaan. Merkwaardig is dat zo'n gebouw aan de rand van de stad terecht komt. Ik moest vroeger ook van af het station een heel stuk door de stad lopen naar mijn middelbare school. Misschien kan je wel fietsen in Heerlen.

Zou de onderwijskwaliteit nu zo slecht zijn?
aad dulfer
Persoonlijk vind ik het heel erg dat de verantwoordelijken weigeren met een journalist te spreken. Dan kun je achteraf wel roepen dat het niet zo is, maar dit is een democratie onwaardig. Verder wil ik er nog even op wijzen dat het onderwijs belabberd is: Men liet een hele klas overgaan omdat de school niet de kinderen wilde duperen, die het afgelopen jaar geen redelijk onderwijs hadden genoten.

Onderwijs is een middel geworden om te graaien, niets meer en niets minder. Jammer ook dat de PVV-politici ontbraken in de uitzending, dat maakt de VPRO een staatszender. Voor de rest een goed programma, heel herkenbaar allemaal.
Ludinho / Student
Walgelijk!

Als student erger ik me elke dag aan deze nieuwbouw. Het Zernike (in groningen) is ook zo'n megalomane studentenfabriek. Geen sfeer, letterlijk gebouwd in het platteland, 5 kilometer fietsen, en niet beter dan een normaal gebouw in de stad.

Als wij qua kennis aan de wereldtop willen behoren, regel dan eens wat meer colleges en wat meer docenten. Moet te doen zijn voor 100 miljoen. Daarvoor koop je de complete wereldtop van leraren!
Mieke van der Ploeg / Belastingbetaler
De huidige (7 of 8) lokaties heeft Arcus gratis gekregen van de overheid, zei SON. Hoe gaat Arcus de overheid (dus ons burgers) schadeloos stellen voor het verwaarlozen van die kostbare gebouwen en het achteloos achterlaten straks? En voor het onvoldoende opleiden van toekomstige "vaklui" (gewoon bevorderen naar volgend leerjaar, ook al zijn leerdoelen niet behaald)? En voor het nodeloos gaan bouwen in het groen? En voor de onnodige schaalvergroting, terwijl de trend echt irichting meer kleinere scholen gaat? En voor de chantage van de gemeente, met gedreig over vertrek naar andere gemeente? Uit SON begreep ik dat Arcus zelfs had kunnen groeien in bestaande bouw, omdat er een voormalig HTS-gebouw leegstaat. Bovendien lichtte de expert o.h.g.v. Competentiegestuurd ondwijs helder toe dat daar ook al geen nieuwbouw voor nodig was. Ik vind deze uitzending niet slecht voor imago Heerlen, maar voor imago Arcus.
Marcel / Burger
Als de betrokkene zo balen van deze uitzending moeten ze zich bedenken dat hen vele malen is gevraagd mee te werken en ook hun standpunt naar voren te brengen. Mijn inschatting is dat zij met name balen dat dit in de openbaarheid is gekomen en niet de conclusies van de rapportage; daar is en was - en dat weten de heren - geen speld tussen te krijgen. En ja; dan zou ik ook niet graag geïnterviewd worden......
Henk
Hoewel je je kan afvragen of het voor leerlingen goed is om in zo`n leerflat les te krijgen is het enorm hypocriet van de VPRO om te zeggen dat de oude gebouwen goed genoeg zijn.

Het omroepgebouw van de VPRO heeft volgens Trouw 60 miljoen gulden gekost. En het Muziekgebouw aan het IJ (waar de VPRO vaak uitzendingen verzorg) heeft meer dan 50 miljoen euro gekost.

Waarom zijn oude gebouwen goed genoeg voor de kinderen van een ander?

Lijkt mij dat een nieuw schoolgebouw (zonder spaanplaat en asbest) goed is voor de leerlingen en leraren.
Ad
Kwaliteit is kleinere klassen en voldoende goede leerkrachten en leer materiaal. Kinderen gedijen beter en leren op kleinere locaties waar meer rust is.

De manier van handelen van het Arcus bestuur zegt genoeg + daarnaast hetgeen de oud medewerker verklaarde daar slalomt het bestuur klakkeloos omheen. Natuurlijk is alles verkeerd uitgelegd, waarom kom je dan niet in het programma als je gevraagd wordt beste bestuurder.

Dit is het probleem in Nederland, een renovatie flink opkloppen qua kosten om nieuwbouw, aanzien en status uit te breiden voor het bestuur en goed onderwijs ho maar.

Politiek van links tot rechts, u bent verantwoordelijk om dit bij te sturen met de minister voorop.

Jos / docent
http://mindshift.kqed.org/2012/01/whats-so-great …

Hoe het ook kan.
Jos Berger
De gemeente Heerlen strooit met het geld van de burger. Vooral de Socialistische Partij (SP) kan er wat van, maar wel jaren lang zelf anderen tegen de benen lopen te trappen. Een school van 100 miljoen, een onnodige straat de Allee genoemd in Meezebroek van 27 miljoe euro, en ondertussen verloederen de wijken hier zienderogen. Heerlen is kort gezegd een stront gemeente. Burgemeester Paul Depla heeft geen fluit gedaan in al de jaren dat hij hier zit. ja zijn zakken vullen.
Advertentie