Advertentie
sociaal / Nieuws

Haagse Schilderswijk-West herbergt meeste armen

Uit het Armoedesignalement 2013 van het CBS en het SCP blijkt dat de meeste armen in de Haagse Schilderswijk-West wonen. Volgens de Haagse wethouder Henk Kool is werk de weg uit armoede en staan veel initiatieven voor de Schilderswijk gepland.

03 december 2013

 In de Haagse Schilderswijk-West woont het grootste aantal armen van Nederland: 3600. Dat  blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS in het Armoedesignalement 2013. Volgens wethouder Henk Kool blijft de arbeidsmarkt in Den Haag achter bij de ontwikkeling elders, maar is werk de weg uit armoede.

Meeste arme mensen
Met die 3600 mensen onder de armoedegrens herbergt postcodegebied 2525, beter bekend als de Schilderswijk-West in Den Haag, de meeste armen van Nederland in 2011. Dat blijkt uit het Armoedesignalement 2013 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Den Haag zelf leeft 14 procent van de bevolking onder de armoedegrens, ongeveer 70 duizend mensen. Relatief gezien is de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden overigens de armste wijk van Nederland in 2011. Daar leefde 25,6 procent van de inwoners onder de armoedegrens, in de Schilderswijk-West is dat 24,1 procent, maar daar leven vier keer zoveel mensen in armoede als in Heechterp-Schieringen.

Armoede concentreert zich in steden
Weinig opbeurende cijfers voor deze wijken. Grote steden blijken sowieso de plek waar armoede zich concentreert, schrijven CBS en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). In 2011 woont een kwart van alle huishoudens met een inkomen onder de lage-inkomensgrens in een van de vier grote steden. Vooral in Amsterdam (15,4 procent), Rotterdam (14,9) en Den Haag (14) is hun aandeel hoog. Ook Groningen (14) en de Limburgse gemeenten Vaals (13,7), Heerlen (13) en Kerkrade (11,8) staan in de top 10. Sinds 2009 stijgt de armoede meer in Den Haag in Rotterdam dan in Amsterdam. Rotterdam heeft de meeste arme postcodegebieden. De armoede is in Nederland in 2012 sowieso fors toegenomen. Voor de jaren daarna verwacht het SCP een minder snelle groei of zelfs een kleine afname.

Gratis openbaar vervoer
De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (armoede, PvdA) herkent het beeld in de cijfers, zegt zijn woordvoerder. Volgens hem staan ouderen en kinderen onder druk, maar ook vaker werkenden en vooral zelfstandigen. De gemeente probeert ouderen en kinderen te steunen met gratis openbaar vervoer voor ouderen en pc-projecten en een scholierenvergoeding voor kinderen. Ook wil de gemeente vanaf volgend jaar sport- en zwemlessen mogelijk maken. Ook zet Amsterdam in op schuldhulpverlening.

Ooievaarspas veel gebruikt
Volgens de Haagse wethouder Henk Kool (sociale zaken, PvdA) is duidelijk dat Den Haag de gevolgen van de crisis ondervindt. ‘Ook de arbeidsmarkt blijft achter bij de ontwikkeling elders, dit heeft onder meer te maken met de economische structuur.’ De gemeente doet onderzoek om meer inzicht te krijgen in het huishoudboekje van de minima. Volgens de wethouder bestaan al veel voorzieningen voor mensen met een laag inkomen, zoals de Ooievaarspas. ‘Daar maakt in de Schilderwijk-West 89 procent gebruik van.’

Werk weg uit armoede
Kool noemt deze voorzieningen een vangnet. ‘Maar werk is de weg uit armoede. Hier is bijvoorbeeld het project “Huis aan huis aan het werk” op gericht.’ Ook besteed de stad meer aandacht aan collectieve ziektekostenverzekeringen en staat er in 2014 een Armoedebeurs op stapel. Verder investeert collega-wethouder Marnix Norder 13 miljoen euro in de Schilderswijk, waarbij ook extra ondersteuning komt voor gezinnen die het moeilijk hebben en extra mankracht om te voorkomen dat jongeren zonder diploma de school verlaten.

Gemeenten met hoogste aandeel huishoudens met een laag inkomen (%)

1 Amsterdam    15,4

2 Rotterdam      14,9

3 Groningen      14,0

4 Den Haag       14,0

5 Vaals               13,7
6 Heerlen           13,0
7 Leeuwarden   12,6
8 Arnhem           12,4
9 Enschede       12,3
10 Kerkrade       11,8

Bron: Armoedesignalement 2013, CBS/SCP

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johan de Wit / Controller
Toch wel typisch dat het vrijwel allemaal zogenaamde "rooie"gemeenten zijn, oftewel door socialisten bestuurde gemeenten. Zouden die wellicht te veel instanties hebben die zich hier mee bemoeien en er te veel aan de strijkstokken daar blijven hangen?

Immers dit type gemeenten zijn vaak de voorbeelden van baantjes-carrousels. Jammer ook dat er weer eens diplomatieke correctheid wordt toegepast, immers het had heel interessant kunnen zijn, hoeveel van deze armoede voor zou komen onder autochtonen, dan wel allochtonen.
Advertentie