Advertentie
sociaal / Nieuws

Haagse kinderen krijgen smartphone

Duizend aankomende Haagse brugklassers die opgroeien in gezinnen met weinig geld krijgen een smartphone met toegang tot internet. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) overhandigt maandag de telefoons aan de eerste 250 kinderen.

21 augustus 2017

Duizend aankomende Haagse brugklassers die opgroeien in gezinnen met weinig geld krijgen een smartphone met toegang tot internet. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) overhandigt maandag de telefoons aan de eerste 250 kinderen.

Uitleg

Zonder internetverbinding en mobiele telefoon missen jongeren de aansluiting met de digitale samenleving, vinden de initiatiefnemers. Het project wordt onder meer gefinancierd door de gemeente Den Haag, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T-Mobile en Samsung. Alle kinderen krijgen bij de uitreiking van de telefoons uitleg over verstandig mobiel gedrag zoals de risico’s van sexting, verkeersveiligheid en het financieel verantwoord omgaan met de smartphone. Om ze te behoeden voor het maken van schulden via de mobiele telefoon, is het bellen naar het buitenland geblokkeerd evenals enkele betaalde sms-diensten. (ANP)

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronald
Ik snap aldie negatieve reactie's niet zo goed ik vind het geweldig voor de haagse kinderen gunnen we niemand meer iets of zo ? Onderstaanden hebben allemaal geld voor eens martphone en geen geldproblemen dus ook geen inlevingsvermogen.
Marnix
Iedereen kan in geldproblemen geraken. En dan ben je superblij met zo'n cadeau alle kinderen hebben zo'n ding en het is inderdaad nodig je kunt haast niet meer zonder.Sinds de decentralisatie zie je voornamelijk hardheid en gemeenheid dat vind ik ook. IK MAG U WEL MEVR. KLIJNSMA u laat goedheid zien. Niet alleendoor de smartphone uitdeling maar ga zo door als mens. Als voorbeeld voor vele anderen. U mag blijven.
onbekend / -
Leer ze eerst goed met elkaar communiceren zonder telefoons, buiten spelen, bevorder creativiteit en verveling op zijn tijd is helemaal zo slechts nog niet, dit leidt tot rust en creativiteit. Wat een onzin dit.
dit versta ik onder een betere samenleving !
De scholen communiceren met de app over examens etc......wie communiceert er nou niet mee ? En misschien hebben ze thuis ook geen computeraansluiting meer.Dus hartstikke oke dat ze dit doen ze zullen er zeker blij mee zijn. Dit soort goedheid zie ik graag dit is momenteel erg belangrijk.
johan / gemeenteambtenaar
Ja geef alles gratis en voor niets.

Je vraagt je toch serieus af wat dan nog het nut van betaald werk is
Mark
Ik vind het leuk voor ze ! Een mooie geste. Ik vind dat de overheid het goed doet voor de minima op alle gebied maak mensen maar blij ook met schulden zodat ze weer zin in het leven krijgen het lucht op en je lost er veel problemen mee op ze worden er ook gezonder door de stress gaat weg. Klasse overheid en gemeente Den-Haag. Daar hebbenburgers tenminste iets aan.
jack / ...
het is niet te geloven waar belastinggelden allemaal niet goed voor zijn..

Leren we kinderen nu dat alles zonder prestatie te krijgen is?

Het zit er wel naar uit.....
pieter bel / leraar
Wat een fijn initiatief. Eindelijk doet de overheid iets voor de mensen die het echt nodig hebben. We kunnen ons niet indenken wat het met kinderen doet als materiële zaken niet bereikbaar zijn, terwijl hun kameraadjes er wel over beschikken. We moeten inzetten op het bestrijden van ongelijkheid. Als papa en mama daar niet toe in staat zijn, moet de overheid het overnemen. Top! Ga zo door.
Jantie
Hartstikke leuk voor deze gelukkige kinderen, hoor. Maar ik weet niet wat ik van deze actie moet denken: het is weer zo'n beperkte groep. Wat met de rest van de minima in NL? En wat met de mensen die nèt niet onder die categorie vallen?

Heel dubbel gevoel hierbij dus...
Manu / Beleidsadviseur
ik zit in een dilemma. Een smartphone is geen leermiddel, maar een instrument dat je in je privéleven denkt nodig te hebben (ik ook trouwens). In mijn ogen is het dus geen eerste levensbehoefte waarvoor de sociale samenleving garant staat. De reactie van pieter bel heeft me echter aan het denken gezet. Als het echt zo veel met kinderen doet, is zo'n smartphone gedurende een bepaalde periode, nl. die waarin kinderen zelf nog niet economisch actief kunnen zijn, misschien wel als zodanig aan te merken. Vraag is dan wel gedurende welke periode dat precies is. Vanaf een bepaalde leeftijd mag van jongeren worden verwacht dat zij zelf economisch actief worden. Een eenvoudige smartphone is ook met een supermarktbaantje binnen bereik. Als onze sociale wetgeving (die ik niet goed ken) geen afgescheiden inkomen van jongeren in bijv. een bijstandsgezin mogelijk maakt, zou daar m.i. dan wel naar moeten worden gekeken.

Ik voorzie hoe dan ook problemen in de continuïteit van de beoogde "aansluiting" van deze brugklassers. Krijgen ze in de tweede klas weer een nieuw model? Blijft de smartphone eigendom van de gemeente zodat deze niet kan worden doorverkocht? Hoe zit het met vervanging bij verlies, diefstal of een ongelukje?

Als ik het goed lees, zit er geen budgetlimiet op, maar zijn alleen bellen naar het buitenland en enkele sms-nummers geblokkeerd. Wie beheert de abonnementen? Wie betaalt de telefoonrekening?

Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik hiervan moet vinden. Waarschijnlijk is het bericht in BB niet helemaal volledig, maar het geheel vertoont voor mijn gevoel toch veel elementen van een goed bedoelde impulsieve actie. Het is een ieder geval een project dat het volgen waard is.
Karel van Klaveren
800.000 kinderen leven in armoede. Velen van hen krijgen niet dagelijks een warme maaltijd. Den Haag staat hoog in dat lijstje. Oplossing: Geef ze een smartphone! Je zou bijna denken dat er volgend jaar verkiezingen komen.
B. Janssen / Ambtenaar
Ja zo gaat dat, sommige politici gaan zover in hun paternalistische gedachten dat ze voor deze kinderen bepalen wat goed voor hun is en wat de maatschappelijke norm is. In het minimabeleid was hier geregeld dat mensen recht hadden op een "flat-TV", terwijl ik thuis nog naar mijn dikke beeldbuis zat te gluren. Tsjah wie is hier nou gek? Inderdaad ook kinderen kunnen er voor werken met een bijbaantje, wanneer ze het maar belangrijk genoeg vinden , maar dat gaan we ze zo niet leren. Sociaal is goed maar hier schiet de politiek weer vreselijk door!
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Ik heb op de kalender gekeken: nee, geen 01 april.

In m'n wang geknepen: nee, ik sliep niet maar was wakker.

Verkeerde medicijnen genomen? nee, ik gebruik helemaal geen medicijnen!

Dronken: nee ook niet. Zo nuchter als wat!!

Is het dan echt waar? Zeg dat het niet zo is!!
Paul / projectleider
Van kinderen wordt verwacht dat ze:

-opzoekwerk doen op internet

-weten wat hun huiswerk/rooster is dat wordt geappt (of sport club etc. etc.)

-actief kunnen zijn in sociale netwerken



Dan is een kleine zakcomputer uitdelen niet zo gek in Nederland
veestapel


Je kunt ze niet snel genoeg verslaafd maken aan gratis geld, zo fok je links stemvee.
Bartho / Rotterdam
Ook Klijnsma wil nog even voor Sinterklaas spelen. Geliefde hobby van een PvdA-er
Antoon Leurs / Management Consultant / Projectleider
Wie maakt mij wakker? En als ik wakker ben: is er in de ambtelijke top echt niemand die deze vrouw behoed voor dit soort achterlijke acties? Wat zullen de ouders ervan vinden (terwijl die misschien heel veel moeite doen om ze van de smartphone af te houden ?)
Paul / projectleider
@...kinderen van een smartphone afhouden... meen je dat? Tegnewoordig kan je geeneens je huiswerk maken zonder dat ding of lid zijn van een sportclub
Advertentie